Katero olivno olje?
Imam srečo, da imajo moji starši oljke in zato tudi dobim resnično domače olivno olje. Ker pa nimajo. veliko dreves je tudi odvisno od tega kakšna letina je in koliko ga “ven vrže”. Letos je baje zelo slaba, “vodena” letina…
SIcer pa ko mi ga zmanjka ga pač kupim, ker uporabljam le olivno olje za vso kuharijo, in ne najdem neke prav res fajn blagovne znamke, všeč mi je Carapelli.
Dalmatinskih pa ne maram, ker imajo za moj okus preizrazit vonj, južneje kot je, bolj aromatičen je vonj in to men ni všeč, raje imam istrska blaga olja, ki ne dišijo tako močno, in je potem to olje uporabno za vse.
Če želiš oljčno olje, ki bo res ekstra deviško potem poišči poštenega oljkarja in olje kupi pri njemu. Olje iz trgovine nikakor ne dosega kvalitete domačega ekstra deviškega olja. Le te ne dosegajo niti olja iz dalmacije ali italije. S tem mislim predvsem na vso zdravilno moč, ki nam jo ponuja pravo oljčno olje.
Če govorimo le o okusu olja je pa seveda drugače. Oljčno olje slovenske istre je marsikomu po okusu preostro in ima raje olja iz krajev, ki so južneje saj so bolj milega okusa. Seveda je veliko odvisno tudi od sorte oljk iz katerih je olje pridelano. Mi prisegamo na istrsko belico, ki pa je precej pikantnega okusa.
Še par dni in se začne 🙂 Upajmo, da nam bo vreme vsaj malo prizaneslo pri obiranju.
če želite domače oljčno olje naše slovenske proizvodnje, ni potrebno daleč ponj, imamo v Sloveniji vrhunske proizvajalce med katere se uvrščam, tudi sam, in jamčim za to kar imamo doma , kar pridelamo, , da je pobrano in predelano v manj kot 24 urah, kar drugod ni možno če ste kdaj obirali pa se prepričajte na lastne oči .
V proizvodnji ne uporabljamo kemikalij in gnojil,, zato pridelek količinsko ne more biti konkurenčen uvoženi grško-španski robi, ampak je le in izključno za ljubitelje ekološkega in tiste ki znajo cenit nekaj kar ni vedno determinirano samo s ceno, številko ampak poštenostjo medosebnim človeškim odnosom in zaupanjem.
041 494 310 matjaž
Najbolj kancerogeno je semensko rafinirano iz nasišenih maščobnih kislin in z zaključeno kemijsko formulo, najhuje je če je precvrto večkrat.
najboljše palmovo, oljčno, arganovo, ki ima tudi višje vrelišče oz je boj primerno za cvrtje.
Po analizah je najboljše za cvrtje maščoba-svinska mast, ker ima ekstremno visoko vrelišče ima pa noro veliko holesterola.
Medijsko je bilo olje po II sv vojni v medijih stigmatizirano in obravnavano kot nezdravo na celtnem območju jugoslavije, najverjetneje iz gospodarskih interesov industrije
Za kuho ja, za solato pa se dolgo nisem mogla navadit okusa.
Potem sem našla (za solato) Kalamata Erato olje, ki ima minimalen okus in je fuuul blago 🙂
Tudi sama sem nekaj časa kupovala domače olivno olje na otokih, dokler ga nisem po nasvetu stestirala v hladilniku in ugotovila, da je delno ponarejeno (verjetno “doštukano”.)
Pozdravljeni!
Veliko sort olivnaga olja sem že imela doma v svoji kuhinji namreč jaz ne znam živeti brez njega,tudi ljudje,ki sem jim svetovala pri različnih tegobah ki jih pestijo so z uživanjem olja zadovoljni,gre za olje,iz Ankarana ,prišla po vezah do njega res je malo dražje vendar moram priznati kvaliteta,cena je 13 EURza 1liter ampak ni mi žal,dobi se ga ob predhodnem naročilu .
Forum je zaprt za komentiranje.