Katero margarino kupovati?
preber si malo kaj o margarini…
transmaščobne kisline recimo:
Pri proizvodnji margarine spremenijo tekoča olja v netekoč namaz, pri čemer se spremeni kemična zgradba olj. Določene nenasičene maščobne kisline se spremenijo v transmaščobne kisline, ki so manj zdrava oblika večkrat nasičenih maščob. V rastlinskih oljih, iz katerih je izdelana margarina, holesterola sicer ni, vendar pa vsebuje veliko že omenjenih transmaščobnih kislin, ki vplivajo na raven holesterola v krvi ter nastanek krvnih strdkov. Zaradi tega nekateri proizvajalci prilagajajo svoje izdelke, in na tržišču ponujajo margarine z nizko ali skoraj nično vsebnostjo trans nenasičenih maščob (večkrat nenasičena margarina).
Maslo vsebuje veliko holesterola
Maslo je narejeno iz mleka in mlečne maščobe, komercialno maslo vsebuje približno 80 odstotkov maščob in 15 odstotkov vode. Večina maščob v maslu je nasičenih, poleg tega pa vsebuje tudi veliko holesterola, a manj transmaščob kot margarina. Naravne transmaščobe v maslu tudi ne zvišujejo holesterola v krvi enako kot umetne transmaščobe v margarini.
toliko o osnovni šoli. se mi zdi, da si jo obiskovala pred vsaj 60 leti…
Nisem pričakovala, da bo toliko glasov za maslo. To je bilo tudi prvo, kar sem sama pomislila. Margarine nismo nikoli uporabljali niti doma. Margarino pa sem kupila, ko se je moj – sedaj mož – priselil k meni, ker je mislil, da brez margarine ne more preživeti nobeno gospodinjstvo. Nekaj časa sem se trudila z margarino, potem pa sem mu lepo povedala, da jaz ne kuham kot njegova mama in pri meni bo še naprej samo maslo.
Forum je zaprt za komentiranje.