Katero je po vašem mnenju najlepše mesto v Sloveniji?
Moja lestvica:
1. Ljubljana ( po zaslugi Zokija, čisto drugo mesto in veliko pozitivne energije, ne znam opisati, preprosto se dobro počutim v centru, spedenano res v nulo, kozmopolitska)
2. vsa primorska mesteca in Goriška Brda ( ker sem od tu, sem lahko pristranski:), pa morje)
3. Kranjska Gora ( kot da si v Švici )
4. Škofja Loka ( stari del – kot bi šel v preteklost )
5. Radovlljica ( definitivno najlepše urejene hiške v Sloveniji – od kej ljudem denar tam mi ni jasno, ampak bajte so lepše kot v Avstriji in do konca doterane, vsa čast tistim, ki živite tam)
6. dolenjske vasice ( ker so najbolj prijazni ljudje tam )
Verjetno je še kje lepo – recimo Prekmurja ne poznam nič, pa tudi kakšno Gornje Radgone ne:))
Današnji cajt je Slovenija lepo urejena že kar po večini mest in krajev. Zasluga gre ljudem, ne toliko državi kot taki, ker država večinoma le še flika. In se preserava z evropskim denarjev s krožišči, ker drugih sredstev ne zna počrpati (smo na repu, saj to vemo, kako butasti smo). Imamo pa izjemno lepe zaselke individualnih hiš, tudi stare so v veliki meri obnovljene. Morda je preohlapna urbanistična zakonodaja, saj se še zmeraj dovoljujeje od milka barve fasad pa vse do krvavo zelenih odtenkov, ampak modni trend, ki se obrača v bolj pastelne barve, sliko popravlja. Motijo največkrat neusklajene in še vse prevečkrat zrjavele mreže ob povezovalnih cestah. Mesta so urejena večinoma po zaslugi posameznikov, če odmislimo Ljubljano, kamor se steka denar iz vse Slovenije za pokrivanje županskih projektnih lukenj. Bloki, ki so še nekaj leta nazaj kazili mestna središča, z novimi preoblekami delujejo povsem drugače, dopadljivo.
Ampak to so le stavbe. Mesto je lepo glede na to, kar ponuja. Bila sem nedavno nazaj v enem Evropskem mestu. Zrihtano v nulo, vlaga se izredno veliko v videz. Ampak od desetih zvečer, poleti, popolna puščoba. Ljudi nikjer, dogajanja nobenega, vse sterilno, čisto, tiho, mrtvo. Mestna oblast je tista, ki spravi ljudi na ulice, če jim zna ponuditi veselje in dogajanje na prostem. Za druženje, pa tudi zaslužek to nosi lokalnemu prebivalstvu. In pomislila sem, da pravzaprav je pri nas veliko mest enako mrtvih, le urejena niso tako v nulo. Zato osebno ocenjujem mesta po tem, kar znajo ponuditi prebivalcu in turistu, razen seveda nakupovalnih centrov na periferiji. In v tem trenutku lahko podprem tiste, ki so označevali Maribor za grdo mesto, Ljubljano pa za lepo.
Forum je zaprt za komentiranje.