kateri riž uporabljate za rižoto?
evo MAYA samo za tebe…
Najprej ni res, da se rižota ne sme mešat, MORA se mešat, ker je najboljši, če ga kuhaš na visoki temperaturi in ves čas dolivaš, kolikor pač rabi tekočine.Treba je le paziti, da ga ne presolimo,voda s katero zalivamo mora biti blago slana, ker se sol koncentrira v rižotu, voda pa ishlapeva.
Evo en rižot z rukolo:
200 gr riža (riža ne peri)
200 gr rukole-divje (nazobčane)
30 gr oljčnega olja
sol-poper
parmezan -sveže doma nariban (ne nekaj iz vrečke)
na olju popraži riž da začne škripati pod kuhalnico
dodaj narezano rukolo (ne sekljano-narezano) toliko ćasa mešaj, da ovene in dolij vročo vodo-vročo vodo dolivaj tudi kasneje (voda je lahko rahlo slana, ali pa ti soliš riž) Ves čas kuhaj na višji temperaturi in mešaj.To traja odvisno od riža 10-15 minut.Ko se riž začne pocat (v sredini pa je še malo trdikast) je fertig.Pusti toliko tekočine, da ni suho, da je lepo sočno, da se npr. dela potička ki ne razpade na krožniku.Posuj s sveže naribanim parmezanom.Ne dodajaj nobenih začimb razen sol in poper, ker začimba-glavna je rukola.
Uporablam Aborio v rdečem škatli od Spara, ki ga pri nas ni in si ga nabavim v Italiji ali Avstriji.
Basmati riž ni za rižoto.
Drugače pa za nas velikokrat naredim rižoto tako, da na čebuli prepražim čebulo in zelenjavo (sezoni primerno : korenje, rumeno korenje, koleraba, grah, kakšen fižol, zelena, cevetača, hokaido buča, bučke……..kar se potepa po hladilniku). Začinim (rdeča paprika, sol,lovorjev list, poper, majeron, bazilika, česen…) zalijem in kuham do mehkega, potem dodam še cca. 1/4 l pasiranega paradižnika iz tetrapaka in ugasnem in počakam 5 minut……..če dodam meso ( s faširanim je zelo dobra ali s perotničkam), ga dodam pri zelenjavi. Mož ima tak način najraje, da je rižota ‘rdeča’ kot pravi on temu……
Rižota malce drugače :
Na čebuli prepražimo na drobno naribano hokaido bučo, dodamo riž, zalijemo s cca. 1/2 dcl belega vina, ko vino počasi zgine, zalijem s vodo oz. juho če jo imam, potem začinim, sol, poper,česen in majeron, skuham do konca, nazadnje primešam žlico kisle in veliko naribanega parmezana
Pa še na en način :
Na čebuli prepražimo riž, dodamo veliko česna, potem zalijemo, začinimo s soljo, poprom in baziliko, skuhamo v zadnji dveh minutah dodamo malce narezano svežo mlado špinačo in nariban parmezan……
No na te 3 načine največkrat naredim rižoto za mojo družino…..
Se strinjam z jooškotom.
Poleg izbire ustreznega riža (arborio ali carnaroli) je zelo pomembna tudi izbira tekočine za zalivanje, ta naj se po okusu čim bolj ujema z okusom rižote.
Se pravi, če delamo z morskimi sadeži, zalivamo z ribjo osnovo oz. juho, če delamo s piščančjim mesom, zalivamo s piščančjo osnovo oz. juho. če delamo z beluši, zalivamo z vodo v kateri smo jih blanširali …
Pri nas imamo doma vedno dve do štiri vrsti riža. Enega za kremne rižote (z beluši, morskimi sadeži, piščancem bučkami in karijem, gobovo …), te delam z aboriem in po zgoraj omenjenem receptu.
Potem delam riž z mesom, grahom in korenjem, ali pa le riž z zelenjavo, tega nič ne mešam, delam pa z rižem parboild. Ta pride taka suha rižota.
Potem pa še enega takšnega navadnega za mlečni riž.
Pa basmati ali jasminov riž za prilogo k kitajskim jedem.
Tako, da ja , rižota je znanost.
Ses trinjam s Silvy in Jooškom. Tudi jaz delam na ta način, sem pa opazila, da je Arborio – Riso Gallo, ki je v prodaji pri nas (Spar) popolnoma drugačen od tistega čez mejo..seveda je slabši. MEni osebno je najbolj ugajal Riso Flora (rumena škatla) za rižote.
Drugače jaz rižoto kuham tako, da najprej na mešanici oljčnega olja in masla podušim čebulo, dodam tisto stvar, po kateri se imenuje rižota (npr meso, zelenjavo ipd.)in zelišča, na hitro popražim, nato dodam riž, ki ga seveda ne perem. Na hitro popražim, da postekleni, nato pa sledi prvo zalivanje – z belim vinom. Ko vino izpari, pa pričnem zalivati s po eno zajemalko vroče juhe oz osnove. Znižam temperaturo štedilnika. Mešam, ko tekočina povre, dodam novo. Nekje na polovici dodam sesekljan česen.
CCa 3 minute pred koncem kuhanjam dodam (kadar seveda uporabljam ti dve sestavini) na kolutke in še četrtinke narezane bučke, včasih pa tudi zamrznjene rakce (teh ni dobro dodati na začetku, saj potem dobiš ven eno zelo skrčeno zadevo) in je v teh treh minutah dovolj mehko za pojest. Na koncu ugasneš ploščo/plin, vmešaš žlico parmezana (sveže naribanega) in žlico masla, premešaš in pustiš, da se vse skupaj prepoji.
Tudi mojo rižoto pohvali vsak,ki jo poskusi…sem kar ponosna nanjo!
joškoo, se strinjam da imajo popečene bučke posebno aromo, a dober je tudi ta način na katerega delam jaz, pa fino je, če ugrizneš v al dente obdelano zelenjavo.. (nasvet od kuharja ki je delal v eni hoch restavraciji 🙂
Ali mi lahko poveš, kako vpliva razjedanje ovojnice riža na okus le-tega?
Lep dan vsem!
na okus ne, ampak rižek je tako čuden, kot otroška dudka po 3 letih žvečenja, a veš, tak razjeden.Rižota je fajn da je malo pocasta, če pa riž zalivaš najprej samo z vinom, pa ni samo pocasta, ampak se vodka zgosti od tega razjedenega riža in zgleda tako, kot bi bilo vse skupaj trikrat pregreto-razkuhano
Forum je zaprt za komentiranje.