kateri riž uporabljate za rižoto?
Živijo,
za tisto ta pravo mokro rižoto uporabljam okrogel riž – najraje arborio, sicer so pa na škatli navadno oznake, za kaj naj se riž uporablja.
Ne maram parboiled riža, čeprav je menda bolj zdrav, pa neoluščenega tudi ne.
Recept za rižoto: na olivnem olju prepražim na drobno sesekljano šalotko, dodam riž, mešam, da se dobro prepoji z maščobo in čebulco, po malo dodajam belo vino, sproti mešam in mešam do onemoglosti, vina dodam kakšen deci, ko je riž vse popil in sem vmes lepo mešala, dodam počasi vodo ali pa zelenjavno juho, če jo imam. Spet počasi dolivam in mešam, da je nakoncu riž še moker in ne suh in v enem kosu. Ko je kuhan, dodam še malo masla in potresem s parmezanom.
Če delam rižoto z basmatijem, riž prej skuham in ohladim. Posebej prepražim zelenjavo ali meso, kar pač želim in na koncu vmešam še kuhan riž.
LP Neja
Pri nas je bila rižota vedno mal pocasta, dokler je nisem začela delati v pečici.
Predenstam čebulo, nato meso, dodam malo korenčka in graha, operem riž ( zlato polje v rumeni škatli)stresem na meso, premešam da se začne riž malo prijemati, nato dodam česen in peteršilj, premešam da zadiši česen in zalijem toliko, da je riž prekrit za 1 prst s tekočino. Solim, popram, dodam 2 žlice paradižnikove mezge in pustim da zavre. takoj ko zavre pokrijem s pokrovko in dam v ogreto pečico na 225 stopinj za 35 minut. Nobenkrat ne premešam in ko vzamem iz pečice je rižota super dobra.
tako jo delal jaz…
lp
Kje se pa ta dobi?[/quote]
Imajo ga v Maxiju, zadnje čase pa tudi po drugih velikih marketih.
Pa še odgovor na spodnje. Rižota se vedno meša VES ČAS, se pravi dolije se minimalno (po recimo 1 dcl juhe), mešaš toliko časa da vse povre in ponavljaš postopek dokler ni gotovo. Tak je vsak italijanski recept – pravi seveda. So pa to res bolj mokre rižote in če komu to ni ok, potem mu ne bo sedlo. Bo res bolje v pečici.
Moja mami tudi dela v pečici, ampak meni to ni ok.
Pe ne pozabite riža najprej na vroči ponvi fino premešati, dokler ne postekleni. Šele potem dolivaš.
hm, jaz sem vedno uporabljala od Zlato polje tistega v beli vrečki. Zdaj pa sem prešaltala na basmati, ker je pač manj predelan, pa mi je takoooooo pust. Delam rižoto isto že vrsto let, začinim in vse, ampak pri basmatem okus kar nekako zvodeni. 🙁 Kupim pa basmati od Zlato polje. Je morda v tem napaka?
LP
Tako je kot piše Carla. Riž mora biti prav za rižote -kar basmati ni, Italijani so mojstri rižot. Nikoli se ne zalije z ne vem koliko vode, ampak po malem, ker če je tekočine preveč, je riž ne absorbira in vse skupajje en velik poc. Je pa res, da je, kot pravijo kuharji, rižota kar ena stopnica na poklicni poti kuharja. Lp L
Prava italijanska rižota mora biti sočna. Da ne postane pocasta, je treba uporabljati riž arborio, pri katerem se med kuhanjem škrob razpusti, zrno pa ostane “al dente”. Jaz jo pripravljam z bučkami ali šparglji ali rakci. Čebulo (najbolje srebrno) in precej česna malo popražim, potem pa kar dolgo dušim z malo jušne osnove, da se povsem razpustita. Dodam bučke oziroma šparglje ali rakce, malo popražim, dodam riž, premešam in zaliem z zajemalko zelenjavne jušne osnove. Neprestano mešam, kuham in dodajam po zajemalko juhe, dokler se riž skoraj ne skuha. Nato dodam za oreh masla, precej naribanega parmezana in sesekljan peteršilj (lahko tudi rukolo), premešam in pustim stati še kakšno minuto. Takšna rižota je (po zagotovilih mojih jedcev) najboljša daleč naokoli 🙂
Nevem no, kaj takega pa še nisem slišala ali prebrala, vsaj v mojih kuharskih knjigah ne. Od nekdaj je veljalo, da se riža ne sme kaj dosti mešati, ker ko postekleni in se zalije z vodo pustiš riž pri miru, da posrka vso tekočino, potem samo proti koncu še kaj pomešam, ko poskusim ali je treba morda še dodati kakšno začimbo. Saj jaz mislim, da so to bolj žganci (žganci se skoz mešajo)??? Pa mokra rižota??? Kaj te to je???
Nevem no, morda me je pa cajt povozil, ampak jaz bom vseeno nadaljevala z mojimi suhimi rižotami, najraje s kakšnim neprečiščenim, dolgozrnatim kot je npr. Balli.
BASMATI ni riž za rižoto-je riž za prikuho, ker ostane lep cel in se ne sprime.Za rižoto mora biti riž okrogel,tak, da se malo “spaca”.Verjemite, vem kaj govorim.O začimbah pa samo tole, ne mečite v jedi (tudi rižoto) preveč začimb,rižota-jed mora imeti okus po npr. beluših-če je rižota z beluši.Tu jaz uporabim samo sol in poper in malo-res malo česna (in nič čebule) čebula naredi vse jedi enakega okusa.
In ja, okrogel riž bo rižota sočna in malo pocasta.italijani so maestri za rižote in imajo prav-vsak je maestro za določene zadeve (oni so za rižote,testenie,pizze) in jaz sem se od njih učil, oni od mene druge zadeve in tako je treba.Seveda vas je kar nekaj tule gor povozil čas, spet nekateri pač imajo napačne informacije.
No zdej grem pa narest eno rižoto imam beluše….in pravi parmezan
Forum je zaprt za komentiranje.