Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kateri priimki, ki se končajo na ič, so slovenski?

Kateri priimki, ki se končajo na ič, so slovenski?

Uh, kar nekaj jih je …

Recimo Zupančič, Kovačič, Janežič, Ribič, Klemenčič, Kavčič, Blažič, Mirkovič, Megič, Marič, Pavčič, Gajič, Majdič, …

Pavlič in Majdič sta iz Avstrije. 🙂

Zakaj pa misliš, da če ni na ič, da je avtomatično slovensko? Sorodni jeziki, ni na ič, a slovensko ni. Izobrazi se.

Arnič – skladatelj Blaž Arnič.

.V starih cerkvenih knjiga je že v 18. stoletju zaslediti prehod iz končnice -ec v -ič. Konkretna primera: Starec – Starič, Gospodarec – Gospodarič.

V 18. stoletju se na slovenskih tleh pojavljajo tudi priimki Jankovič, Kovačič in podobni. Ali so bili originalno slovenski ali so prišli od drugod, ne vem.

Kaj pa Korenčič?

Odgovor na objavo uporabnika
Ribica445, 30.09.2017 ob 17:59

Zupančič bi rekla 🙂 Nobenega drugega se trenutno ne spomnim.

Tasič, Črtalič, Filipančič, Primožič….

Večinoma vsi razen tisti, ki imajo pred “i” črko “v” -vić.

…a pol je žerouska kura od Milene Miklavčič  čefurka!?!

…in ona o incestu na slovenskem…   za svoje čobane naj skrbi.

Prepelič (Prlekija)

Mesarič (Štajerska)

Golobič, Fistrovič, Tomažič.

Ogromno slovenskih priimkov se konča na ič.

Brenčič

Kovačič

Turšič

Ambrožič

Uršič

Itd.

Naglič, Žnidaršič, Božič, Kalčič, Mahnič,

Tomažinčič, Simončič, Simnovčič, Kmetič, Robič, Petrič, Petrovčič, Černetič….Klemenčič, Ivančič, Zemljič….

Kodrič

Žnideršič

Božič, Frančič, Beričič…na prvo žogo

kaj vam ni jasno, da sta jezika sorodna? Pol teh, ki jih naštevate, so enako hrvaški.

Pač -ič je pomanjševalnica, -ić je tudi pomanjševalnica, le zakaj? Pa pol besedišča enakega ali zelo podobnega. Le zakaj?

Jelinčič

Spet ste eni pokazali, da ste pametni u tri krasne. Jaz poznam dva miklavčiča in sta oba dejansko miklavčiĆ (torej mehki č na koncu).

Jaz pa vem za Miklavčiče, ki so se do konca 18. stoletja pisali Miklavč, potem jih je pa župnik spremenil v Miklavčiče. Oče je bil se Miklavč, otroci so postali Miklavčiči. Je vse črno na belem v starih krstnih knjigah.

Spraševalec, 30.09.2017 ob 17:57

Kateri priimki, ki se končajo na ič, so slovenski? Tj. da so obstajali v Sloveniji še preden so prišli južni gastajbarjerji in drugi prišleki iz novejše zgodovine delat in nato še živet in se razmnoževat k nam.

Boštjančič.

Ime Boštjan se mi zdi, da sploh ne obstaja tam dol.

Pa Klemenčič tudi.

Puric

Slovenci so itak Srbi, a ne?

Poznam dva ki se pišeta SELIČ. Kokar mi je znano, sta Slovenca.

jankovic trdi, 30.09.2017 ob 18:38

Ali so potem slovenski tudi priimki Petrovič, Markovič, Jankovič? Ljudje s temi priimki so Srbi in Črnogorci oz. ljudje s srbskimi in/ali črnogorskimi koreninami…
[/quote]
Mestni svetnik Jankovic je v Ljubljani zivel v 16.stoletju.zaradi goljufij je bil kasneje zaprt in v arestu tudi umru….

A potem je vse na Jankovi(ć, č) ena sama dedna lopovščina ne glede na poreklo?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close