kateri prenosnik za gimnazijo od doma
Prenosniki so postali blago tipa “po uporabi zavrzi”. Zato, ce ni res posebnih zahtev in gre zgolj za “pisarniski racunalnik”, raje razmislitee o tem, da bo bolj smotrno prenosnik na 2 ali 3 leta zamenjati.
V tehnicnem smislu je za pisarnisko rabo spodoben vsak prenosnik, opremljen z vsaj 4 GB delovnega pomnilnika, i5 ali novejsim procesorjem in nekaj trdega diska. Vcasih se splaca povprasati tudi pri kakih znancih tipa “jaz”, ce imajo kak starejsi “pro” prenosnik za ugodno ceno.
Jaz imam en MS Surface Pro (4. generacije) in enega HP Spectre “na zalogi”, ce vas zanima.
Se strinjam z Desijem. Prenosniki so hitro menjajoče se blago, tako kot pametni telefoni.
Prenosnikov za take potrebe je pri nas polno. Problem pa nastane ko hočeš kaj več. Npr. Že če ti mularija igra Fortnite. Gaming računalniki so, če vzameš malo boljšo grafično, ful dragi, spomina pa skor nič. V bistvu ga moraš sestavit sam. Ko pa se najde par takih primerkov, ki so ok ( kake promocije) pa zmanjkajo v dnevu- dveh.
Dobro je določiti cenovni razred, torej koliko ste pripravljeni odšteti zanj.
Poleti ponavadi cene računalnikom padejo (ljudje zapravljajo za dopuste), a so glavni popusti sedaj pod ameriškim vplivom, ponavadi novembra: Black Friday.
Glede na to, da so prenosniki v Slovenij veliko dražji, vam svetujem nakup preko meje. Amazon, Ebay.. ali fizično preko meje (če gre).
Na spletu si kupite nalepke za tipkovnico: https://www.mimovrste.com/miske-in-tipkovnices/oem-nalepke-za-tipkovnico-bele
(nemška ima že v osnovi isti razpored glavnih tipk: QWERTZ – razlika je pri šumikih in posebnih znakih).
Zunanj so ravno novi AMD prenosni procesorji RYZEN 4 serije in so prejšnji 3je zelo ugodni.
Primer dobre ponudbe je bil Amazon pred tedni:
Lenovo IdeaPad S340 za 429 EUR
14″, 1920×1080, 157dpi, 60Hz, non-glare, IPS, 250cd/m²
CPU: AMD Ryzen 5 3500U, 4x 2.10GHz
RAM: 8GB DDR4-2400 (4GB verlötet, 1x 4GB Modul, 1 Slot, max. 12GB)
SSD: 512GB M.2 PCIe 3.0 x2 (2242)
Radeon Vega 8 Graphics (IGP)
1x HDMI 1.4b, 1x USB-C 3.0, 2x USB-A 3.0, 1x Klinke
Akku1x Akku fest verbaut (Li-Ionen, 52.5Wh), 8h Laufzeit
Gewicht: 1.69kg
BetriebssystemWindows 10 Home 64bit
Eingabe: Tastatur mit DE-Layout (beleuchtet, Rubber-Dome), Touchpad
Webcam: 1.0 Megapixel, Webcam-Abdeckung
Cardreader: SD-Card, MMC
Abmessungen (BxTxH): 323x231x17.9mm
Vprašanje je kakšen študij to bo?
Za FAGG – arhitekturo, gredbeništvo, geodezijo, elektrofaks je smiselna namenska greafična kartica z vsaj 2 GB lastnega spomina (zahteve CAD programov), Filo-faks, FDV, teorija organizacij, bo potreboval malce moči za IBMov SPSS (namensko programsko orodje za statistiko) itd.
Osnovna dilema študentov je ali mora prenosnik dolgo zdržati na baterijah ali je bolj pomembno, da ima procesorsko in grafično moč?
PROCESORJI
Intel zaostaja, ker ni zmožen preiti na novo 7nm tehnologijo izdelave (manjša, ko je, krajše so razdalje – večja je hitros).
V osnovi ima 4 vrste procesorjev i3, i5, i7 in i9. Potem so različne generacije, zadanja je 10ta. Generacijo se prebere v imenu procesorja. Prva ali prvi dve številiki.
Pri čemer so lahko prikriti šibkejši modeli, ker so prenehali najšibkejše različice poimenovati coreM.
Namenoma ustvarjen mini kaos.. da se ljudje ne znajdejo.
AMD je bolj preprost: Ryzen 3, 5, 7 in 9. Generacijo se prebere iz prvih številk. 3500 je torej 3. generacija, 4500 je četrta itd.
Med prenosniki je zadnja 4ta.
Vsaka generacija označuje modelno leto. Intelova 10. je tako letošnja, 8ma je izpred dveh let. Vsaka generacija običajno pomeni 10 do 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} večjo procesorsko moč.
THERMAL TROTTLING
Procesorsko moč pa vsak proizvajalec ne izkoristi enako kvalitetno. Paradoks je tako, da so lahko prenosniki z i7 procesorji na koncu šibkejši kot i5.. ker se 7ke bolj segrevajo.. manjši prenosniki t.i. ultra segmenta pa imajo omejeno možnost hlajenja.
Igričarski računalniki so tako včasih praktično neuporabni brez slušallk – ker ventilatorji tako ropotajo, da hladijo procesor, grafični procesor in RAM ter SSD.
Teh stvari brez sledenja testov ne moreš kar “vedeti”. Je pa potrebno zaupati, da so novinarji to naredili korektno. YouTuberje se je že našlo, da pretiravajo (jim je plačala konkurenca, da očrnijo določen proizvod).
Namembnost najbolj določa tudi Operacijski sistem.
WINDOWS okolje bo seveda najbolj pokrilo vsa različna področja študija in potrebnih programov.
MAC OS (Apple) deloma lahko sledi, pa tudi baterije pri njih dobro držijo, so pa cenovno preveč prestižni (ne nujno tudi po performansah). Zanimivo: Najnižje cene le teh so v Švici.
Možno je sicer narediti t.i. Hack-intosh – kupiti prenosnik, ki uporablja iste komponente kot jih Apple in potem naložiti Mac OS. A to ni enostavno, ker Apple namenoma uporablja unikatne dele ali posebne serije procesorjev, grafične kartice in specifične hitrostne povezave s spominom.. vse z namenom držati ljudi ujete v svojem dragem vrtu.
ODSVETUJEM
Google Chromebook Minimalno so lahko zadovoljivi Chromebooki, večino procesorske moči bodo itak delegirali spletu (in nas navadili, da je OK, če ves čas vohunijo za teboj).
Prednost teh prenosnikov je njihova nizka cena. Vendar z malo truda najdeš boljši WIndows prenosnik za podobno ceno.
ODSVETUJEM
LINUX – v tem primeru, bo dijak/študent vedel več kot vi ter jaz.. in bo sam vedel, kaj točno potrebuje. Razen FER.. Elektronikov, Računalničarjev in Informatikov.. pa dvomim, da bo še kdo zaplaval v te vode.
NADGRADLJIVOST
Velja preveriti ali je določen model moč nadgraditi.. predvsem RAM in TRDI DISK (sedaj običajno SSD).
To lahko preverite tu: https://www.notebookcheck.net/
Vneseš model, preveriš pod Maintenance..
Žal je večina proizvajalcev sledila Applu in je začela vse komponente lotati na osnovno ploščo. Se pa najdejo še izjeme, kjer lahko menjamo RAM, SSD, Wi-FI kartice itd.
CENA
Iščite:
geizhals.eu
idealo.de
idealo.co.uk
cenej.si
toppreise.ch
amazon.de, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.fr Za specifično Amazonovo stran lahko preverite ali je ponujeni prenosnik trenutno res najcenejši: https://camelcamelcamel.com/
Tekoče akcije pa lahko spremljate:
https://www.sparhamster.at/ – Avstrija, Nemčija
mydealz.de – Nemčija, delno Švica
preispirat.ch – Švica, Nemčija
hotukdeals.com – Velika Britanija
Prenosniki so postali blago tipa “po uporabi zavrzi”. Zato, ce ni res posebnih zahtev in gre zgolj za “pisarniski racunalnik”, raje razmislitee o tem, da bo bolj smotrno prenosnik na 2 ali 3 leta zamenjati.
V tehnicnem smislu je za pisarnisko rabo spodoben vsak prenosnik, opremljen z vsaj 4 GB delovnega pomnilnika, i5 ali novejsim procesorjem in nekaj trdega diska. Vcasih se splaca povprasati tudi pri kakih znancih tipa “jaz”, ce imajo kak starejsi “pro” prenosnik za ugodno ceno.
Jaz imam en MS Surface Pro (4. generacije) in enega HP Spectre “na zalogi”, ce vas zanima.
[/quote]
uh, moja Toshiba je laufala 7 let :), hdd pa še vedno deluje haha
[/quote]
Se hudo motite.
To velja za t.i. Ultrabook segment, ki ga je “ustvaril” Apple z Macbook Airom. Kjer pa žal večji del proizvajalcev sledi Applu in vse prilota na osnovno ploščo.
A če pogledamo LENOVO, Huawei, Acer, Asus.. vidimo, da temu ni tako.
Menjaš še vedno lahko vsaj SSD, Wi-Fi (Asus Zenbook, Huawei Matebook itd.).
Kot rečeno višje: preveriš na https://www.notebookcheck.net/
Niti najmanj. Pred casom je ravno preko MON-a gospa od mene kupila Lenovov “workstation”. Menda je bilo nekaj tezav in sem ji ponudil vracilo denarja. Gospa je rekla, da ni potrebe in mi je poslala delovni nalog (je bil se v garanciji), da so zamenjali celo maticno plosco, kar tako (meni so opisane tezave delovale bolj softwarske)… Leta 2008 sem imel HP 9440 NW (17 palcni Workstation). Z loceno graficno kartico, kot se spodobi. Iz nekega razloga se je kmalu po nakupu znalo zgoditi, da je zaslon nenadoma postal “marogasto crtast” in ni bil vec odziven. Zamenjali so mi ga z novim. Popolnoma enaka zgodba s HP-jevim nw 8220, kupljenim leta 2005 v letu 2006. Ob napaki so mi ga preprosto nadomestili z novim. O prenosnikih nizjega cenovnega razreda pa tozadevno sploh ne bom izgubljal besed.
Niti najmanj. Pred casom je ravno preko MON-a gospa od mene kupila Lenovov “workstation”. Menda je bilo nekaj tezav in sem ji ponudil vracilo denarja. Gospa je rekla, da ni potrebe in mi je poslala delovni nalog (je bil se v garanciji), da so zamenjali celo maticno plosco, kar tako (meni so opisane tezave delovale bolj softwarske)… Leta 2008 sem imel HP 9440 NW (17 palcni Workstation). Z loceno graficno kartico, kot se spodobi. Iz nekega razloga se je kmalu po nakupu znalo zgoditi, da je zaslon nenadoma postal “marogasto crtast” in ni bil vec odziven. Zamenjali so mi ga z novim. Popolnoma enaka zgodba s HP-jevim nw 8220, kupljenim leta 2005 v letu 2006. Ob napaki so mi ga preprosto nadomestili z novim. O prenosnikih nizjega cenovnega razreda pa tozadevno sploh ne bom izgubljal besed.
[/quote]
Enako bi se godilo Desktop računalniku s takšno okvaro.
Gre za razliko med UTRA PRENOSNIKI – super tanki, vse lepljeno in lotano.. ter ostalimi prenosniki, kjer je moč zamenjati od Wi-Fi kartice, Baterije, trdega diska, RAM, napajalnih komponent, vsi priključki so modularni in zamenljivi.
Najslabši primer Ultra prenosnika je Microsoft Surface Laptop 2 serije.. še ohišje je zalepljeno skupaj, da ga čisto demoliraš, če hočeš pokukati noter. Apple sicer lahko odpreš ohišje, ne moreš pa nič zamenjati, ker je vse prilepljeno, prilotano.
Glej referenčno stran za to: https://www.ifixit.com/
ThinkPadi.. še posebej P – serije (Workstation) pa imajo SERVISNA VRATCA.. da je bolj enostavno menjati glavni akumulator, BIOS baterijo, HDD, RAM.. Wi-Fi/LTE modul.
Zame osebno so Thinkpadi še vedno najboljši prenosniki. Track Point najboljši vmesnik (prekaša ga zgolj miška), Track pad je veliko slabši.
Sicer tega ni potrebno upoštevati, ker sem “indoktriniran”.. moja prva zaposlitev pri IBMu ravno prenosniki.. in potem se razvadiš. Applov keyboard je presunljivo dober (odštevši fijasko zadnjega butterfly mehanizma), če upoštevaš, da je večja pozornost bila namenjena izgledu.
Samo Thinkpadi imajo še vedno dobesedno profesionalno tipkovnic.
Res pa, da do korone nisem pognal Thinkpada ene 2 leti. Večino stvari danes lahko opraviš s telefonom in tablico (instan – on).
ALTERNATIV
Ko sem višje odgovarjal Desiju.. sem se spomnil: TABLIČNI RAČUNALNIK!
Ena redkih stvari, ki jo pri Applu še vedno velja svetovati je osnovni iPad, zadnje 7me generacije – september 2019.
Od ostalih se razlikuje po dimenziji ekrana: 10,2″ (prejšnji 6te generacije je imel ekran 9,7″).
Moč je uporabljati tako Applovo tipkovnico, kot Apple Pen za ročni vnos – risanje.
Applovo tipkovnico odsvetujem, ker je moč dobiti kakšnih 5 kitajskih ali kakšno krepko cenejšo Logitech, Bridge ipd.
Tale npr. ga spremeni v “laptop” in zaščiti z obeh strani: https://www.amazon.co.uk/10-2-inch-Arteck-Ultra-Thin-Bluetooth-Protection/dp/B0829L824H/ref=sr_1_5?dchild=1&keywords=ipad+10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2C2+keyboard+arteck&qid=1594208256&sr=8-5
Najcenejši z 32Gb je malce skop s spominom (sicer je Apple z uvedbo iPad OSa odprl možnost hranjenja na zunanjih pomnilnikih).. najnižja cena je bila 277EUR v Švicarskem MediaMarktu.
Večji 128Gb model pa je bil za 360 EUR v Migrosu. Na nemškem Amazonu za okoli 390EUR.
Prednost tabličnega računalnika je, da bo definitivno zdržal 10 ur ali več (varčni ARM procesorji in optimiziran OS). Ne bo pa moč specifičnih stvari uporabljati.. CAD/CAM.. SPSS itd.
Za srednjo šolo definitivno dovolj, za fakulteto pa odvisno katero?
Applov Office je že znotraj cene proizvoda prosto dostopen, pa tudi Microsoftove tablične različice Worda, Excella, PowerPoint, One Note so zastonj (In-app-purchase).
Če šteje prenosljivost, zmaga tablica.
Dodatna slabost je, če te ujamejo v Applov zelo nadzorovani eko sistem – aka: ograjeni vrt..
Enako bi se godilo Desktop računalniku s takšno okvaro.
Gre za razliko med UTRA PRENOSNIKI – super tanki, vse lepljeno in lotano.. ter ostalimi prenosniki, kjer je moč zamenjati od Wi-Fi kartice, Baterije, trdega diska, RAM, napajalnih komponent, vsi priključki so modularni in zamenljivi.
Najslabši primer Ultra prenosnika je Microsoft Surface Laptop 2 serije.. še ohišje je zalepljeno skupaj, da ga čisto demoliraš, če hočeš pokukati noter. Apple sicer lahko odpreš ohišje, ne moreš pa nič zamenjati, ker je vse prilepljeno, prilotano.
Glej referenčno stran za to: https://www.ifixit.com/
[/quote]
Torej lahko zaključiva s tem, kar sem rekel na začetku: prenosniki so povečini zreducirani na „weg werf’ Ware”. V času garancije ga preprosto nadomestijo z novim, po izteku pa… loterija in DYS princip. Popravil se na oficielni ravni ne gre bolj ali manj nihče več. Vsaj ne v cenovno rentabilnih okvirjih.
Torej lahko zaključiva s tem, kar sem rekel na začetku: prenosniki so povečini zreducirani na „weg werf’ Ware”. V času garancije ga preprosto nadomestijo z novim, po izteku pa… loterija in DYS princip. Popravil se na oficielni ravni ne gre bolj ali manj nihče več. Vsaj ne v cenovno rentabilnih okvirjih.
[/quote]
Ne.
Če crkne osnovna plošča.. se jo enako vrže ven, kot pri desktopu.
Razllika med Desktopom in Laptopom je zgolj v tem, da je Laptop bolj integriran. Ni pa za odmet, kot so tablični računalniki – kjer je VSE integrirano.
Če Desktopu crkne ekran.. ga moraš enako zamenjati kot pri Laptopu. Enako z vsako drugo komponento.. Pri prenosnikih je moč zamenjati tudi posamezno tipko in ni potrebno cele tipkovnice.
Menjaš lahko Trackpad..
Edina šibka točka Laptopa je: grafična kartica ter CPU. Ta dva sta običajno prilotana in je to edina razlika do Desktopa.
POANTA
Določene Laptope lahko NADGRADIŠ: dodaš RAM, dodaš (nekateri modeli imajo prazne 2,5″ ali 2280 / 2240 slote) ali zamenjaš SSD in s tem pridobiš nekaj let uporabnosti.
Moj Thinkpad je iz l.2008. Z zamenjavo vrtečega diska HDD za SSD bo služil toliko časa, kolikor bodo WIndowsi 10 na sporedu (še vsaj desetletje).
Edino, kar ga lahko “izmozga” je kakšen nov video kodek. A glede na to, da se z video-editingom že v osnovi večina ljudi ne ukvarja.. nepomembna stvar.
Če nekaj lahko NADGRADIŠ.. ni za odmet, kot so pametni telefoni ali tablice.
Forum je zaprt za komentiranje.