Kateri disesli so najboljši?
Spoštovani!
Včeraj sem nekomu, ki je zase rekel, da je v avtomobilističnem poslu mže 30 let omenil, da si želim kupiti rabljenega Golf IV, TDI. Pa mi je odsvetoval in rekel, da nemci pri dizlih še niso dobro “zrihtali” tehnologije common rail. Je to res? Potem mi je še svetoval francoske avtomobile, ki naj bi imeli pri dieslih to zrihtano, pa še ceneje naj bi bili deli in podobno. Kaj menite, je to res?
TDI temelji na tehnologiji črpalka-šoba, večina ostalih pa na tehnologiji skupnega voda (common rail).
Moje osebno mnenje je, da so slednji pač malo novejši, definitivno tišji in bolj uglajeni, jih pa TDI rahlo prekaša v porabi in zmogljivostih.
Vozil sem 1,9 TDI s 130 KM, ki ima zelo nesramno turbo luknjo, pa SDI, ki je zelo zanikrn motorček, sedaj pa imam novi šestnajstventilski 2,0 TDI s 136 KM, ki ga lahko le priporočam. Slabosti: glej zgoraj.
Najlepše občutke pri dizlu pa sem imel v BMW 320D. Ampak cena …
…ki je zase rekel, da je v avtomobilističnem poslu mže 30 let… in rekel, da nemci pri dizlih še niso dobro “zrihtali” tehnologije common rail…
Ni kaj, pravi strokovnjak, he-he… čeprav najnovejši 3.0 TDI v Audiju A8 je edini common-rail pri TDIjih v VAG koncernu.
Tako kot je odgovoril Toro, VW nima tehnologije common-rail.
Je pa TDI prvi zmoglivejši dizel in tudi najbolj razširjen pri nas. Otroške bolezni so že zdavnaj odpravili, čeprav ima še nekaj šibkih točk (merilnik pretoka zraka). Je v primerjavi z drugimi dizli bolj robusten in glasen, po drugi strani pa bolj zmogljiv in z nižjo porabo. Francoski dizli (HDI, DCI)so bolj uglajeni in tišji, s slabšimi zmogljivostmi in višjo porabo.
Brez zamere a tale tvoj kolega očitno ne ve vsega, tudi tega očitno ne da ima VW razvit svoj sistem ins. tlačilka šoba. Teoretično to pomeni da če crkne ena visokotlačna črpalka ti ostanejo še tri (pri štirivalniku). Sam sem bil lastnik passata tdi s 130km; zadeva je enostavna… Tele reči tlačilka šoba naredijo motorje izjemno robustne z izjemno turbo luknjo, na krišišču pa v hrbtu čutiš vibracije. V celoti pa se navadiš in si s strojem zadovoljen. A tudi to se končuje saj se VW pospešeno pripravlja na prevzem sistma common rail. Ta sistem ima sasmo eno črpalko in recimo štiri šobe. Razlog tiči v izjemno dragem razvoju lastnega sistema. Če pa ti uporabiš common rail, plačuješ firmi bosch in fiat licenčnino saj je to njihova skupna pogruntavščina, strošek razvoja glede na izdelano enoto pa je bistveno nižji. Pa še tole. Audi ima sedaj vse dizle od 3.0 navzgor opremljene s common rail, bmw in mercedes vse stroje itd. Sej pred desetimi leti so tako ali tako vse visokotlačne črpalke ali po domače boš-pumpe kupovali od bosch-a.
Tukaj imajo eni in drugi prednosti. Kar se porabe tiče je to posplošeno, da imajo TDi motorji manjšo porabo od HDi, dCI- jev itd. Pred kratkim je bil v nemškem Avto bildu test passata TDi 130 km, C5 2.2 132 KM, lagune i še enega. Pa je imel passat najvišjo porabo, pa pazite nemška revija. Poznano mi je, da ima znančev oče povp. porabo na Citroenu C5 2.0 HDi 110 KM, 5,5 l. To je velik in težji avto kot Golf IV. Svak porabi na novem cliu
dCi 80 km 4,5 l.
Prednosti HDi motorjev pred TDi so:
dosti manj hrupni, dosti manj tresljajev, ni turbo luknje, podobna poraba, nekaj manjšji stroški popravil, zelo zanesljivi in dosti manjša nabavna cena vozila s tem motorjem. Dolga doba utekanja (do 10.000 km), potem se poraba in zmogljivosti izboljšajo.
TDi ima res pri zmogljivostih prednosti, pa na manjšo prostornino je večja moč in s tem nekaj manjša poraba ali pa tudi ne. Prišlo mi je na uho da radi pijejo olje, pa preskakujejo zobati jermeni pri grdem pretikanju prestav navzdol brez cvišengasa, niso pa tako občutljivi na slabo nafto na CRO pumpah.
Sicer pa prihaja nova generacija HDi motorjev tudi s FAP fitri saj:
1.6 16V 90 in 110 KM
2.0 16V 136 KM
2.2 16V 155 KM
2,7 V6 210 KM
Glede odločitve, mislim da z nobenim ne boste razočarani. Odličnih motorjev je še polno pri drugih proizvajalcih, kot so Opel z novo Astro, pa Japonci, pri katerih gre tudi za sodelovanja z EVR. tovarnami.
Pa dober in ugoden izbor želim.
simpl.
Do recimo 2000 vrt/min je kot traktor
Tam okoli 2000 turbina potegne avto pospeši kot “raketa”; pri vw to scasoma jaha obese, ce ni 4motion, izjemno gloda gume.
Oni brez te “luknje” pa so kot bencinarji no imajo več navora, vlečejo pa bolj ali manj enakmerno brez preskokov, praviloma se zaradi vse več 16 ventilcev tudi lažje vrtijo na višjih obratih.