Katere ribe jeste, pripravljate doma, kako?
Danes smo jedli krasne skuše, jemo vse, od plave do bele ribe, sladke, morske, edino krapa ne, fejinfuj :(( Pripravljam večinoma na žaru, meni so tak eribe najboljše. Pa pozimi ne delam sardel, ker mi pol smrdi cela bajta po njih, jih jemo raje poleti, ko jih zunaj ruknem na žar. Skuše, orade, brancine, salpe, osliče, šnjurje, ciplje, postrvi, tudi ostriže, kak tunin kotlet, če slučajno jadranska zaide do nas, molje, grdobino, kovača, žabo ali morksega vraga, liste, slanike…….
Losos file imam najraje pripravljen tako:
http://www.kulinarika.net/recepti/13158/morska-hrana/lososov-file-v-pecici/
Za prste polizat:)
a vi res jeste ciplje??? tiste ki plavajo v lukah in okol jadrnic??? o fuj!!
meni je res najbolj okusnen slovenski brancin, v leklerku je ugodna cena … sicer pa jemo še orado pa mole, sardele, redko lososa in v bližnjo ribiško kočo gremo na postrvi.
včasih še lignje ali hobotnico
ribe največkrat pečem v pečici s krompirjem, to nam je najboljš … tudi ko gremo ven jest ribe vedno naročimo tiste s pečice.
Ja, v leclerku je res ugodna cena rib ampak mene je minilo, ko sem zadnjič tam kupovala brancine in je prodajalki en padel na tla (in to na tla tam, kjer se kupci drenjamo v vrsti) in ga je pobrala in mrtvo hladno dala na tehtnico. Ko sem ji rekla, če mi lahko prosim da drugega, ker iz tal pa res ne bi imela ribe, saj jih ne talajo zastonj, a ne, me je debelo pogledala, da to ni nič takega, da se jih itak umije itd. Sem jo morala prav prosit, da mi je dala drugo ribo, tisto iz tal pa je mirno nazaj na kup ostalih brancinov vrgla. :I
Ocvrtega osliča večkrat na ,mesec, tu in tam tudi sardelice (oboje obvezno s krompirjevo solato). Tu in tam pripravimo tudi postrv po tržaško ali pa brancina – postrvi ponavadi pečem v ponvi, medtem, ko brancina pripravim tako, da ga najprej pomokam v koruzni moki, na hitro popečem v ponvi, nato mu trebuh nafilam strokom česna, vejico rožmarina in koščkom masla in nato roma v pečico. Zraven ponavadi jemo kruh in solato.
veš … res dobro je da kupci ne vidimo kaj vse se dela s hrano od proizvodnje, preko skladiščenja do trgovinske police … dvomim da bi sploh kaj jedli … če bi vedeli :)[/quote]
Vem, ja…. Bolje, da ne vemo, kaj se dogaja…. Ampak vseeno, ko to vidiš, te mine in pika.
Saj tebe bi tudi, sigurno. Zato ne kupujem več rib tam pa sem bila stalna stranka. Ker imam pred sabo sliko, kako leži tisti brancin na umazanih tleh, kjer se vsi gužvamo in kako ga prodajalka mirno pobere in vrže na tehtnico in potem nazaj na kup …. Ko to doživiš, je drugače, kot če si samo predstavljaš.
veš … res dobro je da kupci ne vidimo kaj vse se dela s hrano od proizvodnje, preko skladiščenja do trgovinske police … dvomim da bi sploh kaj jedli … če bi vedeli :)[/quote]
Vem, ja…. Bolje, da ne vemo, kaj se dogaja…. Ampak vseeno, ko to vidiš, te mine in pika.
Saj tebe bi tudi, sigurno. Zato ne kupujem več rib tam pa sem bila stalna stranka. Ker imam pred sabo sliko, kako leži tisti brancin na umazanih tleh, kjer se vsi gužvamo in kako ga prodajalka mirno pobere in vrže na tehtnico in potem nazaj na kup …. Ko to doživiš, je drugače, kot če si samo predstavljaš.[/quote]
se to isto dogaja zadaj v skladišču, v prav vseh trgovinah
ribo lahko opereš, kruha pa ne, pa se s kruhom dogaja enako, sem tudi to že videla 🙂
ni okusno res ne 🙂
Doma ponavadi pripravljamo postrvi (pečene ali kuhane), lososa. Zunaj na žaru pa skoraj vse ostalo. Najraje imamo ribone, škarpene, skuše, ciplje, tudi sardele, pripravljamo hobotnico pod peko….pa seveda škampe v buzari. Kupujemo jih na tržnici-v ribarnici. Ko smo na morju , imamo včasih srečo, da dobimo reees sveže.
Saj tebe bi tudi, sigurno. Zato ne kupujem več rib tam pa sem bila stalna stranka. Ker imam pred sabo sliko, kako leži tisti brancin na umazanih tleh, kjer se vsi gužvamo in kako ga prodajalka mirno pobere in vrže na tehtnico in potem nazaj na kup …. Ko to doživiš, je drugače, kot če si samo predstavljaš.[/quote]
Iz podobnega razloga ne kupujem več mesa v Intersparu, ker sem enkrat vdiela mesaja, kako si je po nosu zamišjeno vrtall in potem je z isto rokorezal meso, brez rokavic. Fej!
V električni ponvi ali na žaru pripravljamo brancine, orade in postrvi. Zraven navadno krompir v kosih z blitvo. Občasno kupimo tudi sardele. Rib nikoli ne pečem v kuhinji, saj se vonja po ribah še dolgo ne znebim.
V pečici pripravim lignje s krompirjem, hobotnico. Polnjene lignje delam v ponvi. Škampe, lignje in školjke delamo tudi na buzaro, zraven navadno kruh ali pa široke rezance.
Paniranega osliča nam občasno pošlje tašča.
Ribe in lupinarje kupujemo v ribogojnici, Leklercu in pri lokalnem prodajalcu. Lignje kupim v Hoferju.
Mi obožujemo ribe in tudi morske sadeže ter lignje in hobotnico.
Od rib redno kupujemo : orado , brancina , zobatca, romba, grdobino. Poleti je to ponavadi na žaru , pozimi v pečici s krompirjem , zelenjavo ali v soli.Tudi tuna je odlična.
Ob tem imamo radi škampe na buzari , hobotnico v solati , lignje ponavadi pečene v ponvi, gratinirane jakobove pokrovače.
Kupujemo ponavadi na tržnici ali pripeljemo iz Dalmacije, kjer smo velikokrat na obisku in dobimo res sveže direkt s koče.
Forum je zaprt za komentiranje.