Katere ribe dat otroku, da so brez kosti!!!!!!
Tako ali tako že sama ne maram nič morskega, nobenih rib, razen konzervirane tune, zato so kakšni osliči ali kaj podobnega redkost na našem jedilniku, ostala morska golazen pa tako ne pride v poštev.
Imam triletnega otroka, ki pa bi mu rada pripravila ribe, ker so zdrave. Jaz jih zelo redko jem, ker se bojim kosti, zato pa me je tudi strah, da se otroku ne bi kakšna zapičila v grlo (no, včeraj se je zgodilo ravno to, da nisem bila prisotna pri kosilu, pa je mož dal kos ribe in katastrofa, bruhanje, v grlu pa dobre tri centimetre dolga kost zapičena v grlu čisto zadaj pri onem malem jezičku, ki sem jo z mukami izvlekla s plastično pinceto).
Kakšne ribe naj kupim, da ne bodo imele kosti, niti onih mini micenih, da bom vsaj otroku lahko pripravila ribe?????
Aja, pa to je bil oslič, kupljen v Sparu, zamrznjen oslič file.
Prosim za pomoč.
zanmivo branje; mogoče najdeš kakšno idejo. http://www.euroalba.com/index.php?option=com_content&task=view&id=138&lang=sl
ti imaš paranojo pred ribjo kostjo in žal si na poti, da jo privzgojiš tudi otroku.
ne moreš imeti dvojnih meril a veš … to je podobno, kot če poslušaš kadilca kako razlaga, da je kajenje škodljivo.
morska hrana ni golazen, zamrznjeni fileji osliča niso ravno neka nuja na krožniku, ti pa priporočam kakšno orado, brancina, sardelo … svežo in doma pripravljeno.
bolje kot zmrznjen oslič so tudi sardelce iz konzerve, tuna pa veš da ni ravno med najbolj zdravimi ribami (težke kovine)
jaz mojemu otroku vedno s prsti pretipam koščke, ki mu jih naložim na krožnik, da ni koščic, panike ne delam nobene. Rib brez kosti ni, so edino vrste, ki imajo manj manjših koščic.
Zamrznjena hrana je vsaj pravilno zamrznjena. Kupi svežo ribo ja, ki že od daleč smrdi v hipermarketih. Bolje kupiti zamrznjeno, je bolj sigurno, da je bila sveža in pravilno zamrznjena. Predvsem pa se priporočajo plave ribe, to so sardele, skuše, ki niso tako cenjene, so pa boljše za prehrano. Tuno pozabi, je prevelika in vsrka preveč strupov, raje manjše ribe. Orada in brancin imata ogromno kosti.
ribo moraš znat spucat.
mi npr.redno jemo postrvi iz lokalne ribogojnice. ribo nam oni tam že sčistijo.
doma jo spečem in očistim. ampak tudi za pucanje rib je sistem. če jo pravilno spucaš, ti dejansko na koncu ostane samo kletka in vrste ribjih koščic, tudi majhnih! če ti pa slučajno ne uspe ribo sčistit, pa jaz tisti del ribe samo prerežem na polovici, nežno, in lahko koščice v celi vrsti bp potegnem ven.
ne vem. jaz v tem res ne vidim problema. sam moraš jo znat dat narazen potem.
btw – riblji faširani fileji iz trgovine pa res niso najbolj zdravi. tudi po okusu sploh ni primerjave. poskusi s svežo ribo, v lokalnih ribogojnicah ti bo kak ribogojec mogoče tudi pripravljen demonstrirat kako se jo da narazen…
Ribe iz ribogojnic so zgodba zase, nikakor jih ne priporočam za otroke.
Če imaš možnost dobiti ‘divje’ morske ribe iz prostega ulova potem jih ponudi otrokom, sicer delaš več škode kot koristi, predvsem pa če sama praviš, da tudi ti ne ješ rib.
Če in ko jo ponudiš otročku pa jo skrbno z vilčko ‘razčefut’ tako da boš uočila na kilometre, če je kje še tako majhna koščica jo boš vidla, otrok pa itak da ne rabi pojest 3kg rib, tko da v tem ne vidim nikakršnega problema.
Brez kosti so (tudi ko so še žive) hrustančnice, npr. morski pes – tu ni nobene nevarnosti.
in zakaj se rib iz ribogojnice ne priporoča otrokom? ma ne mi rečt, da so kao manj zdrave kot zamrznjeni fileji iz trgovine…
verjemi, že med samo peko vidiš, ali je riba kvalitetna in s čim so jo fotrali. kaj šele pri okusu. niso vse ribe iz ribogojnic zanič. nekatere so, nikakor pa ne gre sedaj posplošit!
Orada, brancin, losos, pa npr kakšen file postrvi – v bistvu je vseeno – ko pa bo riba pečena (če je dobro, pravilno pečena gredo kosti ven brez težav) daj otroku meso od repa navzgor (do približno polovice – saj vidiš, kje ni kosti) – seveda ne celega kosa – razkosaj z vilico na drobcene delčke, čeprav pri repu praviloma ni kosti. Sicer ni ravno apetitlih čisto razseckana riba, ampak važno, da ne bo nobene kosti noter. In probaj čimmanj komplicirat in paničarit okrog teh rib in njihovih kosti – s tem boš samo otroku privzgojila odpor do rib.
Forum je zaprt za komentiranje.