Katastrofalne plače za diplomante fakultet (“višje poklice”)
Brb995, 23.11.2021 ob 17:06
Robbie, 23.11.2021 ob 00:44
Pri nas s faksom res nimas kaj. Sama ga nisem dokoncala – sem gimnazijski maturant – sama sem se naucila programirati in zdaj delam za 2500e v sluzbi, po strani pa racunam 30-40e na uro na svojem popoldanskem s.p-ju za razne obstranske projekte. Na mesec mi tako nanese cca 5k – sicer ok ja, delam kar precej, ampak me programiranje k sreci veseli.
Bravo!!! Sama ste se naučila programirati? Kako pa?
V teh časih, ko poleg kupa literature obstaja tudi internet z neštetimi tutoriali?
Hej.
Najbolj nesmiselno je študirati pravo. Je težko, zamudno, nimaš kaj veliko od študentskega življenja… Po diplomi… nič. Rabiš pdi. Študiraš za pdi. Nardiš pdi. Greš v službo: 1550 bruto. Pa pazi, imaš diplomo IN enega najtežjih izpitov v državi. Pa dobiš “jurčka”. In isto je v privatnem in javnem sektorju. Odv. kandidat dobi… jah tam nekje jurčka, ne več.
Pri nas je izobrazba wasted time. Vsaka čistilka ima isto plačo kot folk z 20 let izobrazbe. Pač… Slovenija. Vsi enaki, enako pametni, enako plačani.
PS
Aja, pol sem šou v samostojno odvetništvo. Tm pa je keš 🙂 Pa ja… odvetniki vam zaračunamo vsa leta, ko nismo mogl služt za nazaj. Ker pač… ne bo en parketar meu pr 40ih več. Tko da zbalansiramo tko, da če se hočte pravdat, boste plačal 🙂
Programer MB 10, 22.11.2021 ob 21:57
S sošolci iz faksa smo doštudirali na resni fakulteti pa vendar smo prišli do enakega zaključka – začetna plača je nekje 1000 – 1200€, potrebno je imeti ogromno znanja, ki smo ga pridobivali tudi izven fakultete.
Če bomo imeli srečo bomo dobili po 5 letih dela plačo nekje do 1400€ in to za delovno mesto, kjer je potrebno biti natančen in imeti veliko znanja, ki ga je potrebno sproti nadgrajevati in obiskovati razna izobraževanja.
VSAK, ki ima neko poklicno šolo in neko zadovoljivo znanje bo zaslužil več kot mi, nekateri celo v par urah na teden po službi.
Prišli smo do zaključka, da se nam tega faksa ni splačalo delati, saj bi v tem času ko smo hodili v šolo, na fakulteto lahko zaslužili za stanovanje. Visoka šola, višja šola, magisterij karkoli že se v Sloveniji ne splača!
Se strinjam. Okoli nas je kar nekaj obrtnikov, ki se nam, izobraženim lahko upravičeno smejejo, saj tudi v slabem tednu zaslužijo eno mojo plačo.
Npr. prenova majne povprečne kopalnice. Delal dva tedna, on vzel 2.500 eur, torej zasluži 5.000 eur na mesec, s tem, da ima pri določenih prodajalcih sigurno še rabat na material, torej še več.
Če je človek danes pameten, naj naredi fakulteto, ampak naj se loti obrtniškega dela. Od Knaufa, do dela z marmojem, do vodovodarstva, avtoelektričarstva …
93tjg3, 23.11.2021 ob 21:12
Se strinjam. Okoli nas je kar nekaj obrtnikov, ki se nam, izobraženim lahko upravičeno smejejo, saj tudi v slabem tednu zaslužijo eno mojo plačo.
Npr. prenova majne povprečne kopalnice. Delal dva tedna, on vzel 2.500 eur, torej zasluži 5.000 eur na mesec, s tem, da ima pri določenih prodajalcih sigurno še rabat na material, torej še več.
Če je človek danes pameten, naj naredi fakulteto, ampak naj se loti obrtniškega dela. Od Knaufa, do dela z marmojem, do vodovodarstva, avtoelektričarstva …
Plačan ne boš po izobrazbi, ampak po tem, koliko te ljudje rabijo. Nikogar ne briga, če si naredil faks in to poleg vsega še zastonj, razen, če ga za določeno delo potrebuješ. Ponudba-povpraševanje. Vsem, ki so pri nas doštudirali redno, je vsak sleherni zaposleni državljan iz svojega žepa prispeval nekaj eurov za njihov študij, a sedaj naj pa prispevajo še zato, ker so dejansko diplomirali?
In ja, žal moram poudariti to kruto resnico. Pri nas je preveč ljudi z visoko izobrazbo. Trg dela vse te navlake ne potrebuje, sploh pa gre v veliki meri za neuporabna znanja glede na kadrovske potrebe. Torej študiranih ljudi je procentualno precej več, kot jih je bilo včasih, čeprav zaradi tega ni nič večji procent bolj sposobnih ali inteligentnih, kot jih je bil 30, 40 let nazaj, le študij je dostopnejši, “fakultet” je kot listja in trave in ja, marsikje je študij tudi lažji, kot je bil včasih (sprememba na Bolonjo). Ne enačijo za brezveze stare višješolske izobrazbe z novejšo visokošolsko iz druge polovice 90ih in kasneje še ta cirkus z Bolonjo. In zakaj vse to? Ker so vam starši govorili, da hodite v šolo, da vam ne bo treba delati. Večini od vas so žal lagali, če tudi nenamerno.
Ja sej… jaz sem trenitno na magisteriju, bom pa profesorica predmetnega pouka. Da ne omenim da de moreš sam je**t da si najdeš pripravništvo, že s tem lahko zgubiš leto, dve, tri, še več… nato še opravljanje strokovnega izpita… Znači 5 let faksa + vsaj 2 leti vržeš tja da nabereš ure za pripravništvo in narediš strokovnega, da naro z 1000 neto začneš.???
Po moje je to upravni faks, kjer imajo program upravno računalništvo. Dejansko to ni pravi informatik, neke osnove imaš, to je pa to. In potem so taki zaposljivi v javni upravi, kjer je pa itak določena plača. Da bi naredil FRI in ne bi znal skoraj nič, ne verjamem. Verjamem pa, da po zaključku nekega levega faksa, ki malo diši po računalništvu, nimaš pojma. In če si v javni upravi, je to to.
sekretar313, 23.11.2021 ob 17:39
kakšna programerska znanja so pa danes najbolj cenjena oz po čem je največje povpraševanje?
Povpraševanje je praktično vse kar se uporablja. Treba se je zavedati, da so mikroprocesorji čedalje cenejši in imajo čedalje več funkcij. S tem se jih vgrajuje v vsako luknjo, poleg tega imajo čedalje boljše možnosti za povezovanje. Tako se tak razvoj pozna na celotnem spektru. Tako imaš spodaj embedded, kjer delaš na low level zadevah (kernel, C, C++, assambler, GNU/Linux, QT itd.), takšne podatke se potem lahko zbira in pošilja na strežnike, tako imaš potem hitro zadaj spletne tehnologije tipa (nodejs, python, go, C++, žnjSQL) ker velikokrat podatke prikazuješ pride za tem API in neka platforma (Windows/Android/Browser).
Zelo veliko od teh stvari je tudi samostojnih. Potem pa imaš kup stvari ki so gradniki prej omenjenih stvari. Torej bazo mora nekdo sprogramirat, prav tako gonilnike, ker se koda prevaja je potrebno pisati tudi kompajlerje in interpreterje ter dodatke za njih. Da se vse skupaj stestira imaš tudi testiranje.
Potem pa imaš še drugi spekter – vzdrževanje. No tam pa rabiš še sistemce.
V glavnem celotna sfera je ogromna in večino stvari je še za programerje nevidnih, kaj šele za nekega laika.
-
Končane imam 3 tehnične srednje šole. Torej, kar se izobraževanja tiče sem se šolala dlje. Delam v poklicu, katerega sploh nimam. Ne jočem, ker bi naj izgubila leta in leta, niti najmanj jih nisem izgubila, saj sem se med izvajanjem tudi osebnostno razvijala. Vsa izobrazba je naš osebni razvoj. Če pa vam je kdo kdaj rekel, da če boste imeli faks, boste gospodje, vam garantiram, da vas je napiz… V tujini vaš faks ne šteje Nič! Ja Nič?! V tujini kjer živim, brez ogromno znanja lahko diplomo vržete v koš. Nimam faksa, delam pa v tujini na vodilnem položaju, ker tukaj šteje IQ. V Sloveniji pa še očitno vse po starem.
Logično da se velikokrat ne “splača” študirat, saj je treba iskati iskan poklic. Marsikater starš ne ve, da mnogo obrtnikov kot so frizerji, vodovodarji, parketarji, krovci, mizarji, malarji,… zaslužijo več kot neiskani fakultetski kadri. Še pravniki marsikje nimajo več kot 1.400€ neto.
Splača se it visoko zdravstveno, tam imajo pol teorije pol prakse, plača pa zelo lepa.
Sošolec, katerega sem učil ulomke s pomočjo rezanja klobase v OŠ je zaključil prav samo to – OŠ. Srednja mu ni in ni šla, lotil se je knaufa. Po 20 letih imata z ženo firmo z 10 zaposlenimi, kupil, obnovil in odprl je gostilno v znanem turističnem kraju, denarja na kupe. V OŠ so ga imeli za propalico, v srednji isto, sedaj je car. Našel je pač poklic, ki mu paše in ki je iskan.
dgf, 24.11.2021 ob 10:59
Sošolec, katerega sem učil ulomke s pomočjo rezanja klobase v OŠ je zaključil prav samo to – OŠ. Srednja mu ni in ni šla, lotil se je knaufa. Po 20 letih imata z ženo firmo z 10 zaposlenimi, kupil, obnovil in odprl je gostilno v znanem turističnem kraju, denarja na kupe. V OŠ so ga imeli za propalico, v srednji isto, sedaj je car. Našel je pač poklic, ki mu paše in ki je iskan.
pa kaj ima to veze. Ja itak, če si garaški tip in ti fizikaljenje ni odveč, lahko uspeš v neki branži, ki glede dojemanja ne rabi več kot OŠ. Moj sošolec iz OŠ, ki je 3x zaostal, ker enostavno ni štekal, ne ker bi bil len, je pa danes zelo cenjen vinar. Začel je z obdelovanjem očetovih nekaj sto trt. In ker je bil garač in imel stike s pravimi ljudimi, je prigural daleč. Računovodjo pa plačuje, hahaha. Pa tudi kar nekaj ostalih zaposlenih.
Ampak okej, to je vedno bilo tako. Če nisi bil za učenje in za šolo, naj bi bil za fizično delo. Zdaj pa imaš en kup mularije, ki ni ne za eno ne za drugo.
ja in, 24.11.2021 ob 11:39
pa kaj ima to veze. Ja itak, če si garaški tip in ti fizikaljenje ni odveč, lahko uspeš v neki branži, ki glede dojemanja ne rabi več kot OŠ. Moj sošolec iz OŠ, ki je 3x zaostal, ker enostavno ni štekal, ne ker bi bil len, je pa danes zelo cenjen vinar. Začel je z obdelovanjem očetovih nekaj sto trt. In ker je bil garač in imel stike s pravimi ljudimi, je prigural daleč. Računovodjo pa plačuje, hahaha. Pa tudi kar nekaj ostalih zaposlenih.
Ampak okej, to je vedno bilo tako. Če nisi bil za učenje in za šolo, naj bi bil za fizično delo. Zdaj pa imaš en kup mularije, ki ni ne za eno ne za drugo.
Seveda ima veze, ker je folk še vedno prepričan, da denar zaradi diplome kar avtomatsko leti na kup.
Forum je zaprt za komentiranje.