Najdi forum

Karpatos

Je bil kdo letos ali v pretekljih letih na Karpatosu ?

Vse informacije so dobrodošle.

Hvala

Mi smo bili lani, kaj te zanima?

Bili smo navdušeni, lepe plaže, odlična hrana, možnosti za krajše izlete, turkizno modro morje… Priporočam!

da ne bom še enkrat pisala, ker sem verjetno že kaj pozabila, ti copy-pastam lanski opis…

Živjo, ljubiteljica Grčije!

Karpatos je krasen! Razlike? Zdi se mi bolj “grški”, bolj pristen, Zakintos je bolj “evropski” oziroma britanski, se ti ne zdi?

Torej, bilo je vroče – 32, 33 stopinj v senci. Ves čas piha topel veter, ki se nam ni zdel moteč, čeprav je bil na kakšnih vrhovih kar močan. Predvsem na vzhodu je rastje zelo nizko, sicer pa je otok za moje pojme kar presenetljivo poraščen. Bivali smo v hotelu Apollo, ki je dober kilometer iz središča Pigadie, ki je glavno mesto otoka. Dobro smo izbrali, saj smo najprej nameravali v Amoopi, ampak se nam je zdel preveč miren, preveč letoviški. Pigadia je krasno pristaniško mestece, en kup odličnih tavern in lokalov, njami, res dobra hrana, posebno priporočam taverno Orea Karpatos. Mestna plaža je dolga nekaj kilometrov in nam je bila všeč, predvsem smo bili navdušeni nad izredno čisto vodo.

Najeli smo avto (36 evrov na dan) in raziskali ves otok. Kamorkoli se zapelješ k morju, krasne plaže – po izbiri: imaš mivkaste, take z drobnim peskom, take s kamenčki, s skalami. Vstopnine ni, za en sončnik in dva ležalnika plačaš 5 do 8 evrov dnevno. Mi jih nismo potrebovali, ker smo radi na soncu, pa še ta vetrček pihlja. Cesta na sever je še vedno v gradnji, tako da smo za 40 km do Olymposa potrebovali dve uri, je pa samo en kos, nekaj 100 metrov, res grdih, tako da ni res, da potrebuješ džip, mi smo s Fiesto brez težav zmogli. Olympos je vreden ogleda zvečer, ko že vsi turisti v organiziranih skupinah odidejo.

Ogledali smo si tudi vasi v notranjosti in povsod našli izredno prijazne ljudi.

Kaj še? Komarjev ni bilo, čeprav so nas strašili z njimi. Jedli smo zelo dobro, večinoma domačo karpatoško hrano, ki se nam je zdela še boljša od tiste na jonskih otokih. Za kosilo smo šli na palačinke, ki jih pečejo ob glavni promenadi, gyros (veliko gyrosa:-) ali na grško solato. Popoldne smo za malico enkrat šli na jogurt s sadjem in medom, ki je grška pogruntavščina, in smo se potem tako navdušili nad tem, da smo šli vsak dan v trgovino po jogurt (njihov jogurt ima 5 % maščob), sadje in med. Za večerjo smo si pa privoščili, v Pigadii smo za 4 osebe (predjed, glavna jed, sladica, vino, sok) plačali okoli 40 evrov, najceneje smo jedi v Lefkosu (21 evrov), enkrat pa smo dali celo 60 evrov, ma takrat smo si res privoščili (v Finikiju).

Fotografij ne morem pripeti, so prevelike, lahko pa mi pišeš na mail in ti pošljem kakšno.

Skratka, Karpatos res priporočam, s hotelom smo bili zadovoljni (imeli smo družinsko sobo, torej v bistvu dve povezani sobi z dvema balkonoma), v redu zajtrk. Tudi Intelekta se je dobro odrezala, čeprav mi smo imeli zelo malo stika z njimi.

Sem se razpisala, ne? Če te še kaj zanima, povej.

Vsem želim lep dopust!

Hvala za odgovor !

Res idealen dopust.

Ni za kaj! Poročaj, če bo tudi vam tako všeč!

Zdravo!

Pravkar sva se s fantom vrnila iz Karpatosa in bi rada malo obnovila informacije. Šla sva za en teden od 5.8. do 12..8. v aparthotel (imela sva studio) Kyra Panagia. po prihodu na letališče naju je, ker sva bila samo midva preko Palme za ta hotel, čakal taksi in naju pripeljal do hotela, ki je 100m od plaže.
Studio je bil prostoren, oprema kuhinje sicer bolj skromna (ni bilo nožev za rezat) ampak sva se kar malo znajdla kasneje tako da ni bila težava. Rjuhe in brisače so menjali na dva dni. Hotel je imel bazen, ki je imel hladnejšo vodo od morja, tako da je včasih taka osvežitev kar pasala. prav tako pa si lahko naročil hitro pripravljene jedi kot so grški jogurt z medom, tzatziki, pizza (zmrznjena), toast…
Kyra Panagia je izredno majhna vasica, kjer je market kar dobro založen (marele, ležalniki, med, sir, pijača, sladoled, kruh…) in tri tavernice. Tako da nočnega življenja tukaj ni oz. si ga sam narediš. Nama je izredno ustrezala, saj res lahko odklopiš vse.
Glede avta sva ga hotela najeti, a sva si premislila, ko sva izvedela ceno (getz od 65€ na dan). Tako da sva raje rentala štirikolesnik in sva dala 210€ za šest dni, s tem da si na koncu moral pustiti malo več kot do pol tanka. Štirikolesnik ti pripeljejo v kyro panagio, saj drugače v tej vasici nimajo izposojevalnice avtomobilov. Tudi na koncu ga pustiš v kyri.
Plaže:Na vseh plažah je možno vzeti dežnik in dva ležalnika za 6€ za ves dan (dokaj ugodno v primerjavi s Lefkasom, kjer sva bila lani).
Appela je bila 2009 razglašena za najlepšo plažo meditrana, vendar nama ni bila tako zelo všeč. Veliko pripljuje ladjic, pogosto so valovi, ki so tudi po svoje preoblikovali “vhod v morje”. Je dostopna z vsemi prevoznimi sredstvi, le na koncu je fletna potka malo peš.
Lefkos na zahodni strani otoka. Vodička nama je rekla, da je to bolj kraj za mlade. Vendar ob prihodu na plažo sva bila skoraj edina tam. Na zahodni strani (dva dni sva raziskovala zahodno stran otoka) je veliko velikih valov (v priemrjavi z drugo stranjo, kjer jih skoraj ni). plaža Lefkos ima na začetku pesek, kasneje v vodi pa skale, ki znajo biti dokaj neprijetne za prihod v vodo kadar so valovi, saj te pomeče 🙂
Iskala sva plažo Diakoftis (kot karibi samo brez palm), vendar je nisva našla, zato sva šla na agios nikolaos, ki je peščena a vendar tudi obljudena s turisti. Poleg tega je rpav tako na zahodni strani, tako da so valovi skoraj stalnica.
Achata je bila prav tako obljudena, tako da niti nisva šla, saj so bili vsi ležalniki in pesek zasedeni, vendar je prav tako kasneje imela skale.
Kyra Panagia je bila nama najljubša plaža, saj (poleg bližine) je peščena, tudi v vodi je pesek oz. majhni drobni kamenčki. Vedno sva našla prostor v senci, saj pečina daje zavetje. res pa je, da ko je ura 18h je skoraj večina plaže že v senci, saj gre sonce že na drugo stran otoka.
Taverne: Preizkusila sva 4 taverne (3 od tega so bile v kyri panagii, saj je bila že samo vožnja od hotela do glavne ceste za pigadio ali proti spoji trajajoča 10 min in po klancu in ovinkih, kar je slabost bivanja v panagii. Tako da kadar sva šla na raziskovanje sva šla za ves dan in vse vzela s s sabo.) Na recepciji Kyre Panagie sva dobila 10% popust za večerjo v taverni No.1 (ki leži ik ob plaži) vendar pa nama hrana ni bila tako dobra. V pigadii sva hotela jesti v Sofias place,vendar je bila vrsta za mize že do promenade, tako da sva izbrala Mamma Maria house, kjer nimajo dobre hrane. V Kyra sva šla v taverno zraven hotela prav tako Sofia taveren, kjer je bila kar solidna hrana. Najboljša hrana pa je bila v Olive’s garden (zraven kapelice v Kyrii)! Tako dobre hrane že dolgo nisem jedla! Takoj dobiš uzo, potem predjed dve vrsti namaza, solata,glavna jed in sladica so naju stali okoli 30€ – brez 10% popusta.
Vasice: Aperi, Voloda sta najbogatejši predvsem v Volodi sva videla nekaj prekrasnih vil in nekega večera so v Aperih igrali nogomet, saj imajo samo tam nogometno igrišče s travo 🙂 drugje je pesek. Menetes je zanimiva cerkev, Pyles najlepši sončni zahod. Vsako nedeljo od 19h do 21h imajo tudi bazar kjer prodajajo domače izdelke (hrano…). In pa seveda olypmos. Vam pustim, da si sami ustvarite mnenje o njej, le na kratko o cesti. Cesta na Olympos je prevozna, da greste sami! Midva sva šla sama iz Kyre s štirikolesnikom in sva bila v eni uri gor. Res, da te na štirikolesniku kar dobro prepiha, tako da kakšen pulover ali kaj takega za nazaj, če se boste vračali zvečer, ne bo škodoval, če boste s štirikolensikom. Na začetku je asfaltirana potem se začne makedamski del, ampak je širok in lep makedam (drobni kamečki, nič lukenj) le en del je še malo ožji in nevaren vendar se da tudi tam lepo počasi (siga, siga!). Potem je ponovno asfaltariana cesta (kar precejšen del). Veliko ljudi je prišlo na ta način. Večina z jimmyi, fiesto, štirikolesniki…Na olymposu je zelo dober pomranačni sok v prvi taverni na levi! Sva ga kasneje naročila še v Panagii ampak ni bil tako dober. Je pa res, da skoraj povsod čakaš na račun po pou ure (na olymposu sva celo eno uro).
Skratka Karpatos nama je zaradi grške pristnosti bolj všeč kot Lefkas, tudi plaže so kar všečne. Hrana boljša, saj je na Lefkasu že preveč turistov. Če bi kaj spremenila je le to, da bi spremenila termin, saj je bilo večina turistov Italijanov in to velikooo ter podaljšala bi za en teden 🙂
Če imate radi mir je boljša Kyra panagia, drugače pa pigadia kjer je družabno življenje bolj razvito, več ponuja glede zabave. Zahodna mesta otoka imajo predvsem plaže, kjer so valovi. Vreme je bilo lepo sončno s toplim vetrom (ne premočnim, mrzli veter piha na nekaterih območjih, ko se pelješ). Glede leta z avionom. Zna biti turbolence kar dosti, posebno ob pristanku tako da je malo grozno, ko te ruka v pločevinki. Ampak za tak užitek in prijaznost domačinov, ki jo dobiš kasneje na otoku, se tudi to potrpi.

Tudi jaz sem bila letos na Karpathosu in naj povem nekaj o cesti na Olympos. Ob rezervaciji sem jih vprašala o tej cesti in so rekli, da niti podrazno sam tja, da ponujajo ugodne izlete z ladijo, pa sem mislila ok, bomo videli. Ko sva pol leta kasneje prišla na otok, nas je vodička takoj opozorila na to, da z najetim avtom na sever otoka sploh ne smeš, ker če te policija dobi, plačaš kazen itd., tudi ren-a-car izposojevalnice ti tja ne dovolijo in če se kaj zgodi tam avtu, odgovarjaš sam in ti tudi vodiči ne morejo nič pomagat. Eno veliko nakladanje!!

Izlet stane 39 € na osebo, kar se nama je zdelo veliko, zato sva se odločila, da Olymposa pač ne bova videla. Šla sva rentat avto, kjer sva tudi dobila zemljevid, na katerem nama je gospa označila, kam ne smeva it, ker je nevarno (vprašala sem za eno plažo). Za Olympos je rekla, da seveda lahko greva tja z najinim Matizom, da to pa res morava videt in da je cesta čisto ok, razen 1 km je treba biti malenkost previden. In tako sva se odpravila.

Cesta je prevozna z vsemi prevoznimi sredstvi (tudi skuterjem, če vas ne moti veter), srečala sva taxi mercedez, avtobus…in je najlepša na celem otoku, saj je popolnoma nova. Vmes je 1 km makedama, ki pa je lep, kot so že pred mano zapisali, ampak bo po moje tudi ta del do naslednjega leta asfaltiran, saj je bilo že zdaj tam polno tovornjakov in bagerjev.
Tako da nič verjet agencijam, da se da prit gor samo s terenci. Tile niso potrebni za skoraj nobeno cesto (sva se vozila tudi po makedamih), razen če se res odločite čišto off road. Ni potrebe, da plačujete za te avte več, res ne.

Se mi pa zdi res ne fer od agencij takšno zavajanje, ker vodička je stoprocentno vedela, da je že nova cesta. V Olymposu sva se srečala z našim avtobusom in če ne druga, je vodička že od tam videla lepo, novo, široko cesto.

Midva sva s tem, ko sva izpustila ta izlet privarčevala denar za najem avta za dva dni!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close