Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika karkoli s cimetom-predlogi?

karkoli s cimetom-predlogi?

Živjo!

Glede na to, da je pred nami že prvi adventni vikend in da se praznično vzdušje tudi uradno vse bolj bliža, bi rada, da te dni pri nas zadiši bolj po prazničnih sladicah.

Obožujem cimet in vse, kar je napravljeno iz njega.

Imate kak recept za dobro pecivo, ki se napravi hitro, je sočno in zelo okusnoooo?

Že vnaprej hvala, “cimetomanka” Vesna

Meni je tole zelo všeč. Lahko uporabiš le biskvit in poljubno kremo:

LP, Staša

V reviji Lisa, ki si jo dobila na srečanju je recept za čokoladni kolač s cimetom. Sem ga preizkusila, se ga enostavno naredi in je zelo dober. Res pa je da ni tako zelo sočen, sej ni preveč suh ampak vseeno…

Jaz ti priporocam tole:

Hej Vesna!
Malo za salo in pri meni za res! Ce ni casa za karkoli od peciva,naredim v pecici pecena jabolka z raznimi polnili(skuta,med ,orehi,malo ruma in CIMET). Disi po kuhinji,brez posebnega truda in cimet se s pecenimi jabolki tako ujema.Ali pa jabolcna cezana s cimetom in medom in spodaj dober piskotek,na vrh pa kepica vanilijvega sladoleda. Dobro!! Lep pozdrav Babi

Vesna, dali so tiž e veliko predlogov, predvsem ta od Babi mi je všeč – pečena nadevana jabolka s cimetom.

Pred kratkim sem objavila v posebnem postu recept za taka nadevana jabolka z vanilijevo omako, mislim da je naslov “Pečena nadevana jabolka z marcipanom in vanilijevo omako”, vpiši v iskalnik in preglej če ti bo všeč. MEni je to ena najljubših sladic – res ne moreš zgrešit in ful enostavano, marcipan lahko spustiš če želiš (ampak ti bo žal:))) !

Nekaj postov bolj spodaj pa sem objavila recept “Nežne cimetove zvezdice” – piškoti so iz mandljev, beljakov in cimeta. NA sliki izgledajo noro dobro, recept pa je tudi v lanski Lisi – Božična kuhinja. Ja, v teh zvezdicah je res veliko cimeta, aja pa Milka je sedaj prišla s polnilom iz cimetovih zvezdic.
Mnjam!

Lep pozdrav od še ene cimet-fanatičarke:),(sem ga jedla ravno malo prej v mareličnem jogurtu….Mmmmmm…..)

zala

Staša, tisti recept na kulinariki: si tam napisala, da si namazala z vanilijevo kremo in prelila s čokoladno glazuro. Jaz bi tudi raje tako, ne maram mazat z marmelado.

Sem prejšnji vikend delala Bounty in tudi prelila s kupljeno čok.glazuro – od tiste tuje firme na Shw.. ma ne spomnim se imena, ko daš vrečko v vročo vodo, pa se čokolada zmehča. Glazura je bila sicer dobra, ampak imela sem ful težave pri rezanju – se je lomila, pa koščki so se postavljali pokonci. 🙁 Kako si pa ti naredila glazuro pa vanilijevo kremo? LP Daša

Glazuro najlažje narediš iz navadne jedilne čokolade (lahko tudi mlečne – po želji oz. okusu), ki jo daš v kovinsko skledico, poleg priliješ malo olja (toliko da je stopljeno potem ravno prav tekoče) in dodaš malo sladkorja v prahu… Vse to segrevaš v pečici pri 60-80oC… Meni se taka čokolada ne lomi.

Aja: mama pa dela glazuro še vedno iz Benkota – tega zmeša z malo margarine in doda mleko (vse to spet segreva).

Kupljene glazure pa tudi meni niso všeč :(.

Lp, mishika

OK, bom drugič res probala kar z jedilno čokolado. A olje je pa nujno? LP Daša

Mislim, da gre v glazuro bolj margarina ali maslo. In ravno zaradi maščobe je potem glazura bolj prožna in ne poka. Ne smete pa pretiravati z maslom, ker se potem rado izloči v obliki sivkastih kapljic. Zato je bolje narediti glazuro po recepturi kot po občutku. Nekatere čokolade so že same po sebi bolj mastne, zato se včasih ponesreči.

LP

Tamara, koliko bi pa ti dala masla v 30 dag Gorenjka jedilne čokolade? LP Daša

Cisto logicno razmisljam, ce das v cokolado trdno mascobo, bo glazura – peciva ki ga vzames iz hladilnika – trda, tako kot prideta maslo in margarina; medtem pa ce uporabis olje, se le-ta v hladilniku ne more strditi in ostane glazura mehka.
To da ti pa pridejo sive kapljice pa pomeni le to, da je bila cokolada prevec segreta, ne toliko da bi se zgrudila, ampak dovolj da se mascoba loci od trdne kakavove mase. To se ti lahko zgodi tudi ce ne das niti pikice dodatne mascobe.

No, meni se glazura ne lomi, ce dodam olje… Je bolj…hmmm… mazava cokolada potem in ne vec tako trda in krhka (no, se mi vsaj zdi).

Lp, mishika

Punce, hvala, mislim, da bom res poskusila jabolka z marcipanom.

Ne le cimetova, sem tudi marcipanova fanatičarka, haha!

Še to: se marcipan, tisti v rolcah, dobi v vsaki večji trgovini?

Hvala za prijazne odgovore, cimetova Vesna

Hmmm… prisežem, da ne :)). Tudi jaz bi tako mislila, pa je čokolada sama po sebi očitno dovolj trda, da se tisto olja, kolikor ga dodaš, skoraj nič ne pozna (razen da glazura veliko lepše steče po pecivu) – ko se ohladi (odvisno od količine dodanega olja – tudi komaj po dveh urah, ampak strdi pa se!), je glazura trda, tudi če pecivo pustiš potem na sobni temperaturi. Lomi pa se taka glazura ne (no, meni se ne lomi).

Moram pa reči, da mama (in posledično jaz 😉 ) nikoli ni rada delala čokoladne glazure, ker so bile vse ali pretekoče ali niso imele pravega okusa ali pa so ratale res pretrde. Potem pa je domov prinesla to varianto s pečico in oljem in sladkorjem… Od takrat jemo pa več čokoladnih zadev 😉 :)).

Glede T segrevanja čokolade pa je res kritično – zato je nikoli ne segrevam na plošči, ampak vedno v pečici. Enkrat sem gledala neko oddajo, kjer so rekli, da se čokolada menda ne bi smela segrevati nad 50oC (sem to že enkrat pisala?), ker potem izgubi svoj lesk. No, meni gre pri 40, 45oC absolutno prepočasi, zato jo ponavadi segrevam na 60-80oC (odvisno od tega, kako se mi mudi 😉 )

Lp, mishika

Ko ste ravno pri cimetu: danes sem prebrala, da cimet znižuje raven sladkorja v krvi (vir New scientist). Ampak ne priporočajo zdaj, da potrojite uživanje sladkih jedi, v katerih dodajate cimet (kaže, da tako učinkovit spet ni ), ampak da se ga doda v jedi, ki jih sicer uživamo: kavo, kakav, čaj,…

Hojla Daša,

sem malo pozna z odgovorom, me namreč nekaj dni ni bilo in imam cele kupe postov na kar nekaj forumih prebrati za nazaj ;))

Glazuro vedno naredim tako, da dam jedilno čokolado in maslo v razmerju 1:1. Za vanilijevo kremo pa prisežem, da se ne spomnim, kakšno sem naredila. V bistvu lahko narediš katerokoli kremo – priporočam tisto iz Eline torte 😉

LP, Staša

Tudi jaz sem enkrat brala, da se čokolade za preliv naj ne bi mešalo z maslom ali margarino, ker je v njih voda in se zato potem taka čokolada lomi. Čokolado za preliv naj bi se delalo z oljem.
Pozdravček!

Vladka

Živjo,
Jaz pa preliv vedno delam po receptu za obliv torte sacher – iz vode, mletega sladkorja in jedline čokolade! Superca! amapk pri tem oblivu moraš biti kar pazljiv in delati hitro.
Kolikor vem, se čokolada menda ne bi smela segreti čez 60 °C, ker po tem izgubi lesk.

LP Zala

Daša, upam da še nisem prepozna, tukaj imaš še en predlog ,in celo s slikico 🙂

upam da link deluje! lp, Zala

Hej, tukaj spodaj imaš še en link, kjer je receptov več, predvsem tortice in muffini – vse s cimetom. Če pa ne boš našla ustreznih, pa poglej še zgoraj levo , kjer piše “recipe serch” in vtipkaj “cinammon” in dobila boš kup receptov cimetom!

uživaj ob peki, lp zala

Hej,Mishika!
V pecici se nisem topila cokolade.Nekako najbolj zaupam v posodici in v posodo nad paro.Tako sladkor v cokoladi nikoli ne karamelizira,ke ne doseze previsoke temperature.Tudi v mojih receptih je tako navodilo.
Lep pozdrav Babi

Zala, zgornji recept s slikco (Chocolate Chunk Cinnamon Coffee Cake) mi je zelo všeč, moram pa priznat, da še nikoli nisem uporabila tujega recepta, ker imam teževe s prevajanjem. Enkrat bi morala začeti. Bom šla kar po vrsti:

– sugar, divided – a je to mleti sladkor
– CALUMET Baking Powder – kaj je to?
– 3/4 cup (1-1/2 sticks) butter … – tu ne razumem sticks v oklepaju
– BREAKSTONE’S or KNUDSEN Sour Cream – kaj je to?
– zdaj smo pa že pri finalu: Add flour mixture alternately with sour cream, beating after each addition until smooth. Spoon 1/2 of the batter into prepared pan. Top with 1/2 of the chocolate-nut mixture. Repeat layers. – ni mi čisto jasno, kako grejo plasti
– 350°F – tudi to ne vem koliko °C je
– 1-1/2 – ne razumem tudi tega: ali to pomeni 1 do pol, ali 1 do ena in pol, ali kaj drugega
– cup – a je s tem mišljen jogurtov (mali) lonček, ali večji

Ali bi imela voljo, da bi mi prevedla; samo tokrat, mogoče bo naslednjič lažje. LP Daša

Za začetek bo tole prišlo še kdaj prav:

divided ni mleti sladkor (icing sugar), ampak tu pomeni, da ga boste uporabili LOČENO za dve zmesi

Baking powder je pecilni prašek, tisto pa znamka-firma le tega

Sour cream je kisla smetana, tisti dve imeni spet znamka

In finale: Dodajajte izmenično moko in kislo smetano tako, da vsakokrat zmešate do gladkega.

V pekač naložite polovico te zmesi, pokrijte s polovico čokoladne zmesi in ponovite s prvo in drugo.

1-1/2… to, mislim, da je mišljeno ena IN pol.

350°F je 180°C

cup = 237 ml oz. se uporablja približno 2,5 dcl

Upam, da ga nisem s čim “polomila”, sicer pa me bo popravila katera druga, ki bolje obvlada angl.

Lep dan in prijetno peko!

Vladka

Vladka, res naaajlepša ti hvala!!! LP Daša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close