kanada
Uf, tole bo pa težko. Se bosta morala malo bolj locirati. Vsaj toliko, ali letita na vzhod ali zahod. Marca zna biti na severu še premrzlo. Jaz sem potovala že tako po zahodu kot vzhodu, tako da z natančnejšimi vprašanji na plan. Sicer je pa po celi Kanadi dovolj zanimivega, da vama prav gotovo ne bo žal, ne glede na to, za kaj se odločita.
Če po pravici povem, se nama je ideja šele pred kratkim porodila, zato še ne veva natančno. Rada bi združila boardanje (moja največja želja!!!) in ogled vsaj največjih znamenitosti. Mogoče bi nama najbolj prav prišle inf. o znamenitostih Kanade, ki bi bile blizu (po njihovih merilih seveda!) kakšnega super smučišča (pogoj – off road). Z načrtom potovanja sva želela počakati, dokler ne izveva za izkušnje in priporočila ljudi, ki so po Kanadi že potovali. Potem bova pa pretehtala – kam.
Če mi lahko pomagaš, plis!!!
lp PJ
p.s. naju pa zanima tudi finančna plat, seveda.
Glede mobilnosti je verjetno edina varianta, da najameta avto. In tukaj ti lahko dam že prvi nasvet. Rezervacijo naredi preko interneta (preglej ponudbe večjih rent a carov, ponavadi na spletni strani letališča dobiš informacije o tem, katere družbe imajo svoje poslovalnice tam). Naredi več rezervacij, ponudbe se iz tedna v teden spreminjajo, zato se splača sproti preverjati. Mi smo za enomesečni najem (polterenec, enoprostorec, v katerem smo trije z lahkoto tudi spali), pred dvema letoma dali 1700 CA$ (neomejeno km). Če ne bi imeli rezervacije preko interneta, bi nas potem na letališču dobro oskubili. Ponujali so nam skoraj dvojno ceno. Na srečo smo imeli potrdilo o rezervaciji sprintano.
Mi smo spali samo po kampih, kar je poceni (pod 10 CA$), a spomladi zna biti še premrzlo. Če vaju zanimajo mesta, tudi jaz priporočam vzhodni konec (enake destinacije kot apach), glede bordanja pa ne bi vedela. Vem, da obstajajo smučarski centri na zahodu v smeri S od Vancouvra in seveda v Rocky mountains zahodno od Calagarya. Mi smo šli čisto do severa, do Aljaske, a smo potovali junija in julija. In prvi dan smo imeli celo sneg. Mislim, da zna biti sever za pomlad še preveč divji. Ne vem, kako je takrat kaj s prevoznostjo cest. Na vzhodu so lepša mesta, na zahodu pa lepša narava, če vama to kaj pomaga pri odločitvi. Sporoči!
Lea, hvala za inf. Medtem sem malo pogledala po lonleyu. Kakor zgleda bi bilo za naju idealna pot z vlakom Canadian, ki pelje od V – Toronto (tam bi si lahko ogledala večino tistega, kar mi je svetoval apach) do Z – Vancouver, blizu pa so že Rocky Mountains. Samo vprašanje je, koliko časa traja vožnja z vlakom (npr. če se nikjer ne ustavljaš), da bi znala potem izračunati kje med potjo in za koliko časa se sploh lahko ustaviva in koliko stane karta. Če bi potovala z vlakom, imava takoj rešen problem spanja. Vprašanje pa je seveda tudi kako pogosto ta vlak vozi? Mogoče kaj veš o tem?
Najem avtomobila pa se najbrž za dva ne splača? Se slišimo!
lp PJ
O javnih prevoznih sredstvih ne vem praktično ničesar, saj sem obakrat potovala z rent a carom. Razmislita, če se vama res splača v eno potovanje spraviti tako vzhodni kot zahodni del, saj vmes (kolikor sama vam) ni prav dosti zanimivega (lahko da se motim?). Je pa res, da prav močno na sever verjetno ne bosta mogla. Z avtom si precej bolj mobilen in si lahko ogledaš kakšno težje dostopno stvar, seveda pa se zadeva na ta način malo podraži.Vsekakor dobro razmislita, preden se odločita. In z vprašanji na dan.
Ja, imaš prav, vmes sem že dobila informacijo, da je med V in Z 3300 km in da vlaki ne vozijo, kot pri nas – vsake pol ure namreč. Sem pa tudi gledala za letalo – in karta se mi po pravici rečeno ne zdi draga (174 dolarjev) v eno smer (Toronto – Vancouver). Na ta način tudi prihraniva čas. Tako bi si lahko v prvih 14 dneh ogledala V del (ok, vključno z NY, ker je ravno v “bližini”) – Montreal, Toronto, Ottawo, Algonquin park (če si ga je vredno ogledati?), potem pa nama ostane še 14 dni za Z.
Kako je pa z rentanjem avta za npr. 1 dan?
Mogoče veš, kako je s hostli? Kaj praviš o takem načrtu?
Še dobro, da greva šele marca:)))), ker je očitno ful stvari za premislit in ko misliš, da imaš že okviren plan, se spet vse obrne!!!
Hvala za pomoč – če imaš še kakšno idejo, kako bi lahko najbolj enostavno zastavla…
Mogoče bi od vzhodnih mest vključila še Quebeck, ki je vsekakor vreden ogleda. 14 dni imata za ta mesta dovolj (vključno z NY), a spet ob pogoju, da rentata avto. Z javnimi prevoznimi sredstvi bo bolj težka.
Tudi o hostlih ti ne morem kaj dosti povedati, saj smo mi spali v kampih, le v Quebecku sem bila v enem hostlu. Vsekakor je to dražje od kampov, ki pa spomladi verjetno še ne bodo odprti (ali pač?).
Glede rentanja sem ti že napisala, kako je, če želiš najeti avto na mestu samem. Dobro te oskubijo, še posebej, če je ta najem krajši od enega tedna. Popusti se začnejo pri daljših najemih. Sicer pa preglej ponudbe in izračune na internetu. Ceneje na mestu samem prev gotovo ne bo.
Predlagam tako kot Lea, da preskocita “prairies” (Manitobo, Saskatchewan in vecji del Ontaria) in letita z letalom Toronto – Calgary in potem skocita na vlak. Voznja od Calgaryja do Vancouvra verjetno vzame kaksen dan, ampak se bolje bi bilo iti z rent-a-carom po cesti, ker se lahko ustavljata. Na poti je vsaj eno vecje smucisce (Big White), ki bo v marcu idealno.
Rent-a-car: prej ko ga najames bolje. Se bolje, ce ne najemas na letaliscih in centrih mest (kar bo bolj tezko). Isci in rezerviraj preko interneta. Pazi na starostne meje. Najema ne mores dobiti, ce imas manj kot 25 let, zavarovanje je drazje do 27. leta, rabis mednarodno voznisko.
http://www.avis.com
http://www.budget.com
http://www.hertz.com
itd, itd…
Zivjo,
na zahodu Kanade je kar nekaj smucisc. Lahko zacnes vzhodno od Calgaryja v Banffu (Banff National Park / Lake Louise), Big White v British Columbiji blizu Kelowne, Whistler 120km severno od Vancouvra (tam bodo olimpijske igre 2010 — ima zelo nepredvidljivo vreme)…. Cypress Bowl je 15km severno od Vancouvra, ampak je bolj majhno smucisce. Lahko gres smucat tudi na Vancouver Island, itd… poisci malo po internetu, obstaja veliko smucisc.
Forum je zaprt za komentiranje.