Kamin na pelete
Peč na pelete, potrebujem čim prej kupiti za sorodnika. Postavila bi na hodnik, da greje dnevno kuhinjo in sobo za obiske. Iz hodnika se gre v te tri prostore.
S klimo ne pridem nikamor – stroški elektrike so previsoki, kurilno olje je trenutno problem s pečjo in se s tem ne bi ukvarjala.
Stroški padejo name in bi rada kupila nekaj srednje kvalitetno, a varno.
Kaj predlagate, ali na kaj naj bom pozorna v poplavi teh ponudb, vaše izkušnje so dobrodošle.
Kakšno peč si si to zamislila? Za centralno?
V tem primeru se priključi na radiatorje in lokacija ni važna, razen tega, da so nekatere takšne peči na pelete nekoliko glasne in bo tisto drgnjenje iz hodnika slišat prav po celi hiši; takšna jajca je najbolje imet nekje izven hiše v kaki svoji kolibi, vsaj če nima hiša debelih zidov oz. dobre zvočne izolacije.
Verjetno je optimalna varianta za centralno, ker potem lahko napelješ kamorkoli po celi hiši, so pa to dodatni stroški materiala in montaže (če še ni obstoječe napeljave).
Varianta samo za ogrevanje prostora pa je tako, da če bo peč na hodniku verjetno ne bo dosti grela teh drugih prostorov, ki naj bi jih?
Naj pa izpostavim, da osebno nimam dovolj izkušenj in dosti poznavanja tega tržišča, da bi ti lahko najbolje svetoval, tako da upajmo na pomoč (še) koga drugega; zdelo pa se mi je dobro vprašat, zato da si malo bolje pojasnila situacijo.
Pa recimo majstri, ki prodajajo in montirajo te peči, pogosto znajo bolje svetovat, ker so v tem poslu; če ne naletiš ravno na kake šlamparje…
Za etažno centralno. So peči majhne, priključiš lahko nekaj radiatorjev, ogreva pa tudi sama prostor , kjer je. Dimnik potrebuješ majhen….
[/quote]
Ali je bolje pustiti ogrevanje na kurilno olje, kovinski rezervoar 3000L ali it v to varianto s peleti?
Sedaj kurilno prvič noče delat, ugasne. Inštalater ni ugotovil napake oz je cev zamenjal od dol. Smeti ni bilo.
3000l je preveč za eno osebo.
Ali zamenjat oljno(kovinsko) cisterno za manjšo 1000L, vprašanje če bo ugašalo.
Ali it v novo varianto.
Ali je bolje pustiti ogrevanje na kurilno olje, kovinski rezervoar 3000L ali it v to varianto s peleti?
Sedaj kurilno prvič noče delat, ugasne. Inštalater ni ugotovil napake oz je cev zamenjal od dol. Smeti ni bilo.
3000l je preveč za eno osebo.
Ali zamenjat oljno(kovinsko) cisterno za manjšo 1000L, vprašanje če bo ugašalo.
Ali it v novo varianto.
[/quote]
Cisterna nima veze, saj ne rabi bit polna. Gorilec če nagaja, se dobi rabljen po smešno nizki ceni ali celo podarjen. Vprašanje je če se splača it na pelete, ker je investicija precejšnja, peleti so pa tudi vse prej kot poceni, pa še suh prostor rabiš za shranjevanje, da ne hodiš po vsako vrečo posebej..
kako je pa kaj z dimniki? Mislim da imajo vse peči na pelete aktivno odvajanje dimnih plinov (maš ventilator ki jih ven odvaja), kar pomeni da boš samo ti na tistem dimniku…Je to izvedljivo? Precej teh peči subvencionira ekosklad…..jaz bi se na tvojem mestu letos še grel s klimo, čez zimo naštudiral kaj in kako bi nabavil ni v novem letu, takoj ko da ekosklad razpise ven šel v projekt…sem ga letos speljal in se mi ga je splačalo. Ker to niso najcenejše zadevšne in se subvencija kar pozna
sam mam peč za etažno gretje na pelete, montirano letos v začetku jeseni, 4 radiatorje po hiši in ni problema. Zaovoljni, lepo segreje in to je to
Za etažno centralno. So peči majhne, priključiš lahko nekaj radiatorjev, ogreva pa tudi sama prostor , kjer je. Dimnik potrebuješ majhen….
[/quote]
predvsem pa ne sme biti nobenega drugega priključenega na taisti dimnik. prostor greješ, vendar greješ istočasno tudi radiatorje. Da bi grel samo prostor je pa pri takih pečeh nemogoče/neizveljdivo
kako je pa kaj z dimniki? Mislim da imajo vse peči na pelete aktivno odvajanje dimnih plinov (maš ventilator ki jih ven odvaja), kar pomeni da boš samo ti na tistem dimniku…Je to izvedljivo? Precej teh peči subvencionira ekosklad…..jaz bi se na tvojem mestu letos še grel s klimo, čez zimo naštudiral kaj in kako bi nabavil ni v novem letu, takoj ko da ekosklad razpise ven šel v projekt…sem ga letos speljal in se mi ga je splačalo. Ker to niso najcenejše zadevšne in se subvencija kar pozna
sam mam peč za etažno gretje na pelete, montirano letos v začetku jeseni, 4 radiatorje po hiši in ni problema. Zaovoljni, lepo segreje in to je to
[/quote]
Jp, malo še počakaj, da bo zima, potem se hvali, na koncu pa še prištej koliko si kljub subvencijam dal za zadevo, pa boš na koncu prišel do tega, da se izplača svetega nikoli in bi bilo bolje se gret na staro oljno peč.😁
Jp, malo še počakaj, da bo zima, potem se hvali, na koncu pa še prištej koliko si kljub subvencijam dal za zadevo, pa boš na koncu prišel do tega, da se izplača svetega nikoli in bi bilo bolje se gret na staro oljno peč.😁
[/quote]
olja žal ne morem imeti, opcija bi bila plin, ki je daleč najdražja. Druga možnost je/bi bila multi split klima+peč na trda goriva v denvni sobi. Preračunano cenovno bi me ta hec več stal kot peč na pelete+radiatoraji. Prav tako odpade toplotna črpalka.
nam je bila to bolj kot ne edina pametna varianta, pa tudi ljudje, ki jih je zeblo se sedaj ne pritožuejjo več nad tem d ajih zebe, ker je hiša enakomerno ogreta, kar je bilo prej bolj kot ne loterija
olja žal ne morem imeti, opcija bi bila plin, ki je daleč najdražja. Druga možnost je/bi bila multi split klima+peč na trda goriva v denvni sobi. Preračunano cenovno bi me ta hec več stal kot peč na pelete+radiatoraji. Prav tako odpade toplotna črpalka.
nam je bila to bolj kot ne edina pametna varianta, pa tudi ljudje, ki jih je zeblo se sedaj ne pritožuejjo več nad tem d ajih zebe, ker je hiša enakomerno ogreta, kar je bilo prej bolj kot ne loterija
[/quote]
Ne bom rekel, ampak predvidevam, da bi te plin vseeno prišel ceneje.
Ne bom rekel, ampak predvidevam, da bi te plin vseeno prišel ceneje.
[/quote]
če bi mel možnost zunanjega kotla (kondenzacijski + “plastični dimnik”) bi cenovno samo z opremo bil nekje na ceni peči, ki sem jo bkupil. Plin je sicer do glavne pipe speljan, naprej pa…pa potrebno bi ga bilo pripeljat do stanovanja, kar spet ni enostavno…. in če zgornja točka odpade, to pomeni nove tuljave v dimnik+ speljan plin po objketu do stanovanja + kam bi montirali kotel……
v mojem primeru je plin daleč najslabša opcija, ker je zadeva samo speljana do objekta, naprej bi ga pa moral sam napeljati + še vse kar bi utegnilo priti zravn (od menjave tuljav v dimniku naprej)
Ok hvala vsem.
Res ne vem kaj je bolje, da mi ne nabija stroške, ki jih na daljavo ne morem zmanjšat.
Ne vem kako uskladit da bo toplo in varno, za bolj dementno osebo(začetki), dokler bo še v hiši.
Tako je imel centralno vžgano, klimo v vsakem štuku, okna odprta in je delalo na polno.
Vsak dan klicala, prosila da se ugasne dodatno klimo v 2 nadstr.kjer ni nikogar, centralno pač ogreje hišo.
Zdaj sem pobrala dva daljnica od klime in ne more prižigat.
Računi so visoki kljub opozorilom, prošnjam.
S podnajemniki ki so tam za okras, je nek resen dogovor nezmožen. Pelete bi filali ali drva.
Drva imamo, a bi tako zažgal hišo.
Cisterno ne morem, ne mislim tankat za 3000l pa se igrat, če bo ugašalo ali ne. Vržen denar.
Če tankam 500L, 700L je to premalo v taki cisterni.
Ali kupit novo/rabljeno cisterno za 1000l?
Uskladit toploto, varnost, denar in demenco je hud izziv.
Ne razumem ravno v čem je problem.
-Cisterna ne rabi bit čisto polna
-Več kot 1400l na zimo težko pokuriš če ne vem kaj počneš sploh če imaš tanove ventile na radiatorju in sistem za uravnavanje temperature (mi je ušlo iz glave kako se temu reče).
-Klimo lahko zdaj kar izklopiš do konca februarja, brez veze da dvoje laufa. Na kaj pa bojler laufa?
Pa zamenjaj podnajemnike za take ki ne bodo samo okras.
Kakšni problemi konkretno?
[/quote]
– mašenje polža, ki dozira pelete,
– prehitro doziranje peletov v kurišče,
– dvakrat sezonsko menjava vžigalne elektrode,
– večkrat dnevno je bilo treba čistiti kurišče, ker se je vse zabilo,
– umazanija vsepovsod in prah, saj preko kurišča piha zrak,…
…še bi lahko našteva.
Drugje maš problem, ne v ogrevanju. Če je okno odprto, bo vsak energent predrag. Klima je pa itak cenejša na kWh toplote od kurilca, sploh pri takih temperaturah, kot jih imamo zdaj (imamo pri nas tudi oboje, pa peč trenutno miruje). Lahko zamenjaš energent še 10x, če imaš norce not, ti nič ne bo pomagalo.
500 l porabi v enem dobrem mesecu.
Plus to da prižge vse klime, klime so tudi na hodniku(od prej) v nadstropju hiše. Velika neumnost!
Nove ki sem jih dala pa so v spalnici, dnevni. Bolj za prehodno obdobje, poleti.
Centralno da na ful, potem vse klime, odpre okna, ker mu je vroče se sleče do sp.perila ali pa po novem gre na dvorišče se shladit.
To je novo, kar počenja, kar prej ravno ni.
Tv ima cel dan prižgan, ponoči večkrat, vsak radio…
Elektrike se nabere. Račun je previsok.
Csd ne pusti da bi hišo prodala oz ga preselila v garsonjero, da je manj dela, stroškov.
Karkoli narediš, jim poveš da se zvečer vse ugasne od ogrevanja do tv najemniki(zastonj bivajo)delajo vse po svoje. Čez dan pa nsj ugasnejo vse nepotrebno.
Tudi če jih postaviš pred dejstvo, da bodo oni plačali vse te račune, ne jaz, ne razumejo.
Tile so zadnji, novih ne bo, tudi csd ne dovoli več, saj štejejo kot neuspeh, mene pa silijo da bi šla tam živet. Sem tudi nameravala ali da bi ga vzela k sebi/nam, a po določenih dogodkih situacijah pa ne pomislim več.
Že to da dela striptiz pred mano po novem, to ni normalno. Je neprijetno ko nagon dela na polno kljub letom. On bi imel polno hišo mladih bab, podnajemnike podi stran. Kar nekaj se mu zadnje čase dogaja. Na slabše.
Ga opozorim, se umaknem in počakam da se obleče, zbrihta -vmes vzamem sesalec ali grem kaj naredit, da me mine situacija ali pa grem stran če se bizarno obnaša.
Res je, stroški zamenjave peči iz olja na pelete ne bodo majhni, peč, zalogovnik, polž, predeleva itd, velikost oljnega rezervoarja je nepomembna in ne vpliva na delovanje peči v 3000 lit. lahko natočiš 1000 lit. saj ni treba, da je poln, kupi kaminsko peč na pelete, cena kvalitetne je cca 1000€ v akciji pa še ceneje, montaža je enostavna, postaviš v prostor priklopiš na elektriko v zalogovnik streseš 1 vrečo pelet in zalaufaš, seveda mora biti v prostoru kjer stoji peč tudi dimna tuljava oz. možnost priklopa na dimnik, ker obstojajo tudi take peči brez dimnika samo so res drage pa še naročiti jo je treba, ker je to nekaj novega jih ni na zalogi.
Peleti pa niso več ravno poceni in kvalitetni so +4€ vreča ( 15kg ) tako, da paleta 70 kom je kar 300€ ali več in glede na to kar piše, da bo ogrevala bo verjetno treba vsaj 3 palete teh pelet v vrečah, če pa bo zima tako kot lani kar dolga pa manj kot 4 palete tega ne bo šlo torej tam okoli 1200€ kar spet sproži dilemo, da ni ravno poceni in verjetno kar primerljivo z oljem samo, da olje ogreva celo hišo, jst bi kupil nov gorilec ali obnovljenega in rešil zadevo, aja pa zamenjaj serviserja ker ta tvoj pojma nima.
500 l porabi v enem dobrem mesecu.
Plus to da prižge vse klime, klime so tudi na hodniku(od prej) v nadstropju hiše. Velika neumnost!
Nove ki sem jih dala pa so v spalnici, dnevni. Bolj za prehodno obdobje, poleti.
Centralno da na ful, potem vse klime, odpre okna, ker mu je vroče se sleče do sp.perila ali pa po novem gre na dvorišče se shladit.
To je novo, kar počenja, kar prej ravno ni.
Tv ima cel dan prižgan, ponoči večkrat, vsak radio…
Elektrike se nabere. Račun je previsok.
Csd ne pusti da bi hišo prodala oz ga preselila v garsonjero, da je manj dela, stroškov.
Karkoli narediš, jim poveš da se zvečer vse ugasne od ogrevanja do tv najemniki(zastonj bivajo)delajo vse po svoje. Čez dan pa nsj ugasnejo vse nepotrebno.
Tudi če jih postaviš pred dejstvo, da bodo oni plačali vse te račune, ne jaz, ne razumejo.
Tile so zadnji, novih ne bo, tudi csd ne dovoli več, saj štejejo kot neuspeh, mene pa silijo da bi šla tam živet. Sem tudi nameravala ali da bi ga vzela k sebi/nam, a po določenih dogodkih situacijah pa ne pomislim več.
Že to da dela striptiz pred mano po novem, to ni normalno. Je neprijetno ko nagon dela na polno kljub letom. On bi imel polno hišo mladih bab, podnajemnike podi stran. Kar nekaj se mu zadnje čase dogaja. Na slabše.
Ga opozorim, se umaknem in počakam da se obleče, zbrihta -vmes vzamem sesalec ali grem kaj naredit, da me mine situacija ali pa grem stran če se bizarno obnaša.
[/quote]
Veselica! Ti ne zavidam.
Oljni gorilnik ima lahko zrak v instalaciji, lahko je fuč črpalka. Načeloma take reči serviser porihta, ampak ne kak domač vodoinstalater, ki zraven dela še instalacije za centralne, potrebuješ serviserja za konkretno ta gorilnik.
Ti imaš še vedno težave s podnajemniki :((
Ti tile zdaj vsaj stroške plačujejo? Pa so Slovenci, niso več Makedonci? Pa račune plačujejo?
Velikost cisterne pa je popolnoma nepomemba, za delovanje gorilca je vseeno, ali je 1000 l ali 3.000l.
Kamin na pelete ali pa etažna centralna na pelete pa, če slučajno ne veš, potrebuje dimnik, tako da moraš za začetek sploh preveriti, kam ga lahko postaviš.
Forum je zaprt za komentiranje.