Kam z denarjem?
Zanima me, kaj naj naredim z denarjem. Že od otroštva sem navajen skromnega življenja (npr. rabljene obleke in obutev sem dobil od starejšega brata, nikoli nismo hodili na počitnice, jedli smo večinoma hrano pridelano doma, …). Prav veliko se ni spremenilo niti danes. Obleka mi ne pomeni nič, vozim star avto za 500 €, kateri služi namenu, dopust preživim večinoma v domačem okolju, ker se mi samemu ne da iti nekam daleč, kopujem tiste stvari, ki jih potrebujem (npr. telefon imam že 5 let …). Skratka sem zelo nekapitalistično usmerjen človek. Končal sem fakulteto in dobil za moje pojme še preveč plačano službo (1500€ neto). Nekih stroškov nimam (položnice, pa nekaj prispevam za hrano), tako da mi vsak mesec ostane cca 1000€. Ja vem, lahko bi se preselil na svoje, ampak se doma z mamo in sestro razumem pa tudi hiša je dovolj velika. Po smrti očeta in odselitvi brata pa tudi moram veliko postoriti doma (drva, njiva, velik sadovnjak, vedno se kaj pokvari, rad delam z lesom …)
Sem samski star 26 let in glede na to, da nikoli nisem imel punce, imam realen pogled na te stvari in sem mnenja, da bo tako tudi ostalo (glede na moj način življenja spoznam le malo ljudi). Če bi imel punco oz. svojo družino bi sicer verjetno imel še premalo denarja. Skratka zanima me, kako samski zapravljate svoj denar. Zdaj imam privarčevanega 50 000€ in če na hitro preračunam, bom imel čez 40 let cca 500 000€. Nekaj denarja bom verjetno dal v sprotno obnovo doma, kaj pa ostalo? Ne zanimajo me investicije, ker denar imam in ga ne želim še več. Je še kdo tako nekapitalistično usmerjen?
Tudi če ti denar ne pomeni dosti ne rabiš biti idiot. Prvo premisli koliko boš rabil za nov avto (ker ta bo verjetno v roku par let šel papa) in ta del denarja nameni za to. Potem si daj na varčevalni za kakšne pol leta do leta stroškov. Potem praviš da bi še malo obnavljal, daj še za to denar na stran. Ostalo, če bo še kaj ostalo, pa daj nekam kjer se bo lepo množilo in boš imel varno starost. Sedaj sicer lahko z 500 praviš preživiš, ampak sestra se bo verjetno slej ko prej odselila (ali pa boš moral še kje za njo skrbet), mama ne bo večno in obstaja velika možnost da bo potrebovala ali dom ali pomoč doma če sta vidva v službi. Tako da denar ti bo vedno prav prišel. Ne za preseravat, ampak zato da boste vsi v družini spodobno živeli. Vem da si še mlad in o tem ne razmišljaš, ampak ko mame več ne bo ni šans da z 500 preživiš. To še za položnice, bencin in hrano verjetno ne bo. Da ne govorimo o vzdrževanju hiše. Glede na tvoja leta in če boš ostal tam jo boš moral še velikokrat prenoviti v svojem življenju zato da bo udobna. Tako da ja vlagaj nekam. Če ne zaradi drugega ker izgubljaš na vrednosti denarja če ti samo leži tam. Niti inflacije ne pokriješ. Ker bodimo realni, tvoja plača ne bo rasla z inflacijo. V sloveniji živiš. In starejši ko boš več stroškov boš imel. In takrat si boš hvaležen če boš imel nekje kupček iz katerega boš lahko financiral zase ali pa za svojo družino kar boste rabili.
Glede socialnih stikov pa mogoče tudi malo premisli. Ni zabavno starost sam preživeti. Ne govorim o ženi ipd.. Samo fajn je pa imeti par ljudi na katere se lahko zaneseš in z katerimi vzdržuješ prijateljske odnose. Življenje je dosti lepše če imaš lepe odnose z ljudmi. Včasih verjetno rabiš koga za pogovor? Oz. verjetno ga boš. Ne nekaj na silo, amapak daj si priložnost da si malo socialni krog razširiš. Te bo bolj obogatilo kot denar na računu 🙂
Ha, ha, pri meni je podobno, samo, da vozim še starejši avtomobil in uporabljam še starejši telefon, mesečne dohodke pa imam precej višje od tebe. Po dvajsetih letih kariere sem prihranil 800.000 EUR, večinoma naložene v sklade in delnice. Živim brez dolgov in kreditov, v podedovani hiši, otroci so še šoloobvezni.
Moj načrt je upokojitev tam pri 50 ali 55, potem pa potovanja po svetu, verjetno si boš tudi ti lahko privoščil kaj takega. Malo družbe si pa le najdi, na stara leta ni lepo biti sam.
Forum je zaprt za komentiranje.