Kam vse dajete začimbo Curry?
Saj ravno v cuminu je štos.
[/quote]
Pri mešanici za kari, ki vsebuje od 12 pa vse do 36 različnih začimb, težko rečeš, da je štos ravno v kuminu. Ravno toliko je štos v kurkumi in koriandru. To so tudi tri osnovne začimbe karija, potem se pa doda še kajenski poper (ali pa čili), pa poper, ingver, česen, janež, cimet, gorčična semena, kardamom, muškatni orešček, triplat … pač odvisno od posamezne regije, posamezne gospodinje.
Kariji, ki se prodajajo pri nas so večinoma res samo mešanica zgoraj naštetih prvih štirih sestavin.
In meni osebno tudi niso všeč mešanice kjer izrazito prevladuje kumin, kar je dejansko pri skoraj vseh mešanicah, ki so na voljo pri nas.
Ehhh, jaz pa raje imam žafraniko in česen v smetanovi omaki s piščancem, kot ta “evropski” prah curry, ki je ponavadi res samo iz 4-5 sestavin…
Pravi curry se dela pa iz curry paste, ne iz prahu. Pasto seveda prej prepražiš na olju, šele potem dodajaš ostale sestavine ( kokosovo mleko, in/ali piščanca, morske sadeže ali ribe, ali govedino ( beef madras naprimer)…..
Curry paste – so različne – ali gre za tajsko jed ali za indijsko ali za maroško…….
Ehhh, jaz pa raje imam žafraniko in česen v smetanovi omaki s piščancem, kot ta “evropski” prah curry, ki je ponavadi res samo iz 4-5 sestavin…
Pravi curry se dela pa iz curry paste, ne iz prahu. Pasto seveda prej prepražiš na olju, šele potem dodajaš ostale sestavine ( kokosovo mleko, in/ali piščanca, morske sadeže ali ribe, ali govedino ( beef madras naprimer)…..
Curry paste – so različne – ali gre za tajsko jed ali za indijsko ali za maroško…….
[/quote]
Kot prvo Curry se ne piše z veliko in prav lepo ga slovnimo v kari.
To, da se kari (jed) kuha iz kari paste je kr neki in niti slučajno ni res. Kari (jed) se lahko kuha iz česar koli, gre za cel spekter jedi, ki jim je skupno edni to, da prihajajo iz Azije (točneje indijskega podkontinenta) in, da je v njih kompleksna mešanica začimb in zelišč.
Kari lahko kuhaš s karijem (ali kakšno drugo mešanico začimb) v prahu, pasti, začimbe so lahko v prahu ali pa cele, sveže ali posušene … prav nobene omejitve ni, vse je kari. Lahko je v omaki, lahko je suh … Karije sicer delimo v več skupin, glede na začimbe, ki se uporabljajo, res poznamo več različnih vrst kari past in več različnih začimbnih mešanic za kari, ampak to še ne pomeni, da je kari samo to.
[/quote]
Dodatek česna (prepraženega) k omaki je seveda obvezen, žafranika pa vsaj meni nima nobenega posebnega okusa. Morda žafran? – ampak nisem še probala, ker nisem tako $$$$:).
Tukaj ženska sprašuje, kako uporabiti evropsko Curry začimbo v prahu- torej to začimbo v prahu, ki jo dobiš pri nas v trgovinah. In res gre odlično s piščancem v smetanovi omaki + sol + poper + česen + (vsaj jaz dodam malo ekstra muškatnega oreščka). Torej recept za nekaj na hitro skuhati iz začimb, ki se nam vsem valjajo doma.
Sem tudi omenila, da je razlika med Curry prahom v Evropi, ki se uporablja kot začimba/dodatek jedem in pravim Curryjem (jedjo), ki se dela iz prave Curry mešanice oz paste (čeprav pasta je nekaj takšnega kot argo kocka vs prava goveja juha). Mešanica curry začimb pokaže, kako dobra je kuharica.
Drugače dobro poznam “originalni” indijski in tajski Curry (jed), in sem njuna velika fanica. Nikoli pa še nisem probala ali slišala za maroškega. Kako je Curry (kot jed, sploh prišel v Maroko?). Wow, grem malo googlat. Thnx
Forum je zaprt za komentiranje.