Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kam vse dajete začimbo Curry?

Kam vse dajete začimbo Curry?

Noro mi diši curry. Pa nimam prav ideje, kje vse, na kake načine ga uporabiti pri kuhanju. Prosim za ideje, nasvete 🙂 hvala

V indijske jedi, v rižoto (pa ne vsako), v omako, v marinado za piščanca, možnosti je ogromno:) Je pa curry mešanica začimb, ki prihaja iz vzhoda.

Dam ga tudi v haše omako

Curry prah gre na piscanca (v omaki, lahko tudi na pecenega), pa v riz, pa na kuhana jajca, kadar zelis pridih eksotike ali spomin na sedemdeseta. Drugace pa je dober (tudi) s strocnicami, predvsem z leco.

Na pecena jajca
Na kuhane hrenovke najprej po hrenovkah kecap pol pa keri postupas. Nemske curivurst

Jaz ga dam na pečen krompir. Surov narezan krompir naoljim z olivnim oljem in posipam s curryem, vse skupaj premešam in spečem v pečici.

Prepražiš čebulo in česen, dodaš na koščke narezano piščančje (ali katerokoli drugo meso), zaliješ s kokosovim mlekom, po okusu dodaš curry, zdrobljen koriander, malo limonske trave, ingver, poper in sol. Še malo pokuhaš in postrežeš z basmati rižem. Hitro in enostavno :).

V rižote s piščancem, prebranec, golaž, na slanino, v bolonjsko omako … Pa sigurno sem pozabila še na ohoho hrane, kamor dodam tudi curry. Rada imam začinjeno.

Jaz ga dam tudi v bučkino omako s smetano in/ali šampinjoni.

Prosim? A potem ima pri tebi bolonjska omaka enak okus kot prebranac? Po kurkumi, kumini in koriandru? Hm.

Aja, zgoraj: hvala za popravek in dopolnitev.

Nikamor. Ko kuham curry, uporabljam posamezne zacimbe. Ze pripravljen curry je najveckrat zelo enostranski, poln cumina (ki ni kumina, ampak nekaj popolnoma drugega, kot je to, kar mi poznamo kot kumina, angl. caraway seeds).

Errr… kako prosim? Saj je vsem jasno, da je Curry treb poprazit, ane? 😀

Kar vsevprek se ga ne daje. No, če ti je zelo všeč, ga daš v več stvari, najbrž. Jaz ga uporabim za piščanca, riž- pa še to bolj poredko.

Jst ga dam v becin kosilnice. Kosilnica gre kot nora, sosedje pa padajo v nezavest, ker mislijo da imam spet piknik.

Saj ravno v cuminu je štos.

Saj ravno v cuminu je štos.
[/quote]

Pri mešanici za kari, ki vsebuje od 12 pa vse do 36 različnih začimb, težko rečeš, da je štos ravno v kuminu. Ravno toliko je štos v kurkumi in koriandru. To so tudi tri osnovne začimbe karija, potem se pa doda še kajenski poper (ali pa čili), pa poper, ingver, česen, janež, cimet, gorčična semena, kardamom, muškatni orešček, triplat … pač odvisno od posamezne regije, posamezne gospodinje.

Kariji, ki se prodajajo pri nas so večinoma res samo mešanica zgoraj naštetih prvih štirih sestavin.

In meni osebno tudi niso všeč mešanice kjer izrazito prevladuje kumin, kar je dejansko pri skoraj vseh mešanicah, ki so na voljo pri nas.

Ne, mislila sem na to, da je štos ravno v razliki med kuminom in kumino 😉

Curry (začimba) noro dobr paše v smetanove omake skupaj s piščancem. Kot priloga pa mora biti riž.

Aja pa še to – ne mešati Curry (kot jed) in Curry kot začimbo. Tako da ne modrovati o tem kako kuhate Curry (jed).

:))))))))))))))
Dobro si se to spomnil 😉

Ehhh, jaz pa raje imam žafraniko in česen v smetanovi omaki s piščancem, kot ta “evropski” prah curry, ki je ponavadi res samo iz 4-5 sestavin…

Pravi curry se dela pa iz curry paste, ne iz prahu. Pasto seveda prej prepražiš na olju, šele potem dodajaš ostale sestavine ( kokosovo mleko, in/ali piščanca, morske sadeže ali ribe, ali govedino ( beef madras naprimer)…..

Curry paste – so različne – ali gre za tajsko jed ali za indijsko ali za maroško…….

Ehhh, jaz pa raje imam žafraniko in česen v smetanovi omaki s piščancem, kot ta “evropski” prah curry, ki je ponavadi res samo iz 4-5 sestavin…

Pravi curry se dela pa iz curry paste, ne iz prahu. Pasto seveda prej prepražiš na olju, šele potem dodajaš ostale sestavine ( kokosovo mleko, in/ali piščanca, morske sadeže ali ribe, ali govedino ( beef madras naprimer)…..

Curry paste – so različne – ali gre za tajsko jed ali za indijsko ali za maroško…….
[/quote]

Kot prvo Curry se ne piše z veliko in prav lepo ga slovnimo v kari.

To, da se kari (jed) kuha iz kari paste je kr neki in niti slučajno ni res. Kari (jed) se lahko kuha iz česar koli, gre za cel spekter jedi, ki jim je skupno edni to, da prihajajo iz Azije (točneje indijskega podkontinenta) in, da je v njih kompleksna mešanica začimb in zelišč.

Kari lahko kuhaš s karijem (ali kakšno drugo mešanico začimb) v prahu, pasti, začimbe so lahko v prahu ali pa cele, sveže ali posušene … prav nobene omejitve ni, vse je kari. Lahko je v omaki, lahko je suh … Karije sicer delimo v več skupin, glede na začimbe, ki se uporabljajo, res poznamo več različnih vrst kari past in več različnih začimbnih mešanic za kari, ampak to še ne pomeni, da je kari samo to.

[/quote]

Dodatek česna (prepraženega) k omaki je seveda obvezen, žafranika pa vsaj meni nima nobenega posebnega okusa. Morda žafran? – ampak nisem še probala, ker nisem tako $$$$:).

Tukaj ženska sprašuje, kako uporabiti evropsko Curry začimbo v prahu- torej to začimbo v prahu, ki jo dobiš pri nas v trgovinah. In res gre odlično s piščancem v smetanovi omaki + sol + poper + česen + (vsaj jaz dodam malo ekstra muškatnega oreščka). Torej recept za nekaj na hitro skuhati iz začimb, ki se nam vsem valjajo doma.

Sem tudi omenila, da je razlika med Curry prahom v Evropi, ki se uporablja kot začimba/dodatek jedem in pravim Curryjem (jedjo), ki se dela iz prave Curry mešanice oz paste (čeprav pasta je nekaj takšnega kot argo kocka vs prava goveja juha). Mešanica curry začimb pokaže, kako dobra je kuharica.

Drugače dobro poznam “originalni” indijski in tajski Curry (jed), in sem njuna velika fanica. Nikoli pa še nisem probala ali slišala za maroškega. Kako je Curry (kot jed, sploh prišel v Maroko?). Wow, grem malo googlat. Thnx

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close