Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice kam v Turcijo na pocitnice ob obali

kam v Turcijo na pocitnice ob obali

Septembra bi rada sla v Turcijo z mojim partnerjem, a sem opazila da je zelo veliko letovisc, tako da se je kar tezko odlociti, ker se nikoli nisem bila tam. Zanima me kaksni kraji so bolj zanimivi, kjer so bolj lepe plaze,… Rada bi bila nastanjena nekje ne prevec dalec od centra kaksnega mesta, kjer je tudi nekaj nocnega zivljenja, pa seveda kjer so ciste plaze, toda ne kamnite, cisto morje, lepa okolica,… Kdo mi upa kaj priporocat? Za vase odgovore se ze naprej zahvaljujem.

Hej!
Saj v Turčiji so turistična letovišča taka, da je vse pri roki, tako da ne boš daleč od mesta. Tudi če boš 2km in se ti ne bo dalo peš, imajo dolmuše, ki so zelo zelo poceni. Malo pobrskaj po forumu, ko boš primerjala letovišča.
Sama sem bila lani s Kompasom v Marmarisu (letos ga ni več v katalogu) – tudi septembra – in je blo super, vroče, toplo morje – idila:). V Marmarisu – spet zelo turistično letovišče (zelo podjetni Turki, sami Rusi in zato drago letovišče) – so bile najlepše plaže, do katerih greš z barčicami oz. si privoščiš izlete, ki jih ponujajo Turki. Na barki maš kosilo, glasbo; popeljejo te pa res do prekrasnih zalivčkov, skačeš z ladjice, se sončiš – in septembra je ful fajn, ker je sonce manj močno, a še vedno je skoz toplo.
Skratka, od tega, kam greš, je tudi odvisno, katere turške znamenistosti (Pamukkale, Kapadokija, Efes so le najznamenitejše, sicer je v Turčiji ogromno za videti) imaš bliže.
Alanya in Antalya pa sta bolj za žure, do Kapadokije ni daleč, če greš iz Alanye, iz Marmarisa pa je blo “blizu” (v Tur. so razdalje ogromne) do PAmukkal.
Mislim, da ti bodo še drugi znali ogromno povedat o tej lepi deželi, čeprav so mene na tem dopustu bolj impresionirali zalivi, čisto morje kot pa turško vzdušje:/ … pač turizem, ne – btw. Turki obvladajo!
Lep dopust!

Še moj predlog, mislim da zanimiv in nekoliko manj turističen (ni tipičnega množičnega turizma):
Kaš ali Fethiye ali Dalaman (še najboljše kombinacija)

vojc, a lahko vprašam, kako si ti šel do teh letovišč?
hvala.

oprosti alenka ma kaj pa so to dolmusi? a je to poceni prevoz ce hoces iti recimo kam par kilometrov stran? koliko pa stanejo?
Pa se nekaj: a je Marmaris ful drag? midva namrec isceva pocitnice, kjer ne bova porabila ne vem kako dosti denarja, se pravi kraji kjer so stvari bolj poceni, se pravi ce gres ven na pijaco, na ni ne vem kako drago ali pa ce hoces iti na kaksne izlete ali kupiti kaj za jesti.
Kaj pa Alanya in Antalya? Ali se tja splaca iti? je dosti za videt? lepe plaze?..
kaj pa kraji kot Bodrum, Dalaman, Side, Das, Fethiye.. Kaksne izkusnje s temi kraji?
Ja dosti izbire je, in tezko se je odlocit.

Dolmuši so taki mini busi, ki ne sprejmejo veliko ljudi (max. 10, 15) in so značilni za ta turist. središča. Prepeljejo te od npr. “predmestja” – kjer maš hotel – do centra in so ful poceni; manj kot 1turško liro, se mi zdi. Ker jih je več barv, so nekteri tudi za malenkost daljšo relacijo – ne pa velike razdalje – za izlete; za te bosta najverjetneje plačala kaki domači agenciji (ki jih je polno in te pride malo ugodneje, kot če vzameš izlet pri svoji agenc.). No, na izlete se hodi z velikimi, klimatiziranimi in udobnimi busi.
Fethiye je omenjal v zg. postu vojc – upam, da še kaj pove o njem (katera agenc, pa ga ponuja?) …
Bodrum je menda lepo, staro, a prestižnejše mesto in mislim, da nikjer v teh turist. središčih ni pretirano poceni (kot recimo naš Portorož v prim. z ostalimi slo mesti). Marmaris tudi ni bil, ker v njem počitnikujejo bogati Rusi, ki se za cene sploh ne pogajajo (kot je sicer to za Turčijo v navadi). Ampak najbrž bosta vzela All inclusive (priporočam; tur. hoteli so na zelo visokem nivoju, hrana – ponudba – pa naravnost super!), zato tudi ne bosta veliko zapravla. Ponudba je namreč taka kot pri nas – mislim na cunje ipd. Nič posebnega, skratka. Ti turist. kraji so zelo po evropskem okusu …
Alanya in Antalya pa sta menda zelo žurerski. Ko sva se mi2 s fantom lani odločala med precej ponujenimi kraji, se nisva za Alanyo oz. Antalyo odločila zato, ker tam plaže menda niso nevemkaj … V Marmarisu (verjetno tudi v Bodrumu, ki ni tako daleč od M.) so pa res lepi zalivčki in čudovito morje. Zabave je v marmarisu kolkr hočeš:) – super bari, animacije, če si za žur, je super, no.

Turčija je tako raznolika, da moraš vedet kaj želiš.
Ali cel teden v hotelskem kompleksu, kjer imaš čisto vse (24 ur hrano, animacijo, trgovine z vsem, restavracije iz celega sveta, aquapark,…): potem izberi Magic-Life in ni važnjo v katerem kraju si. Nekaterim je to všeč in so jim to najbolj nore počitnice.
Najbrž ti to ni všeč. Meni ni. Zato sem izbrala Kemer, ki je najbližji do Antalye (samo 50 km), precej blizu so skalni grobovi v Myri in potopljeno mesto Kekova – mi smo šli tja s svojo agencijo, ker le ni tako blizu, ceste so sicer solidne vendar slabo označene znamenitosti. Do Pamukal se da pridet, vendar smo tudi šli z agencijo, ker je kar dobrih 300 km od Antalye. Po Antalyi smo se sami vozili (retali Cliota) in imeli ful problemov po enosmernih cestah. V Antalyi je lep samo star del mesta (peš cona), kjer je vse v otomanskem stilu, tudi nekaj hotelčkov. Predmestje Lara je eno betonsko naselje, skratka nič od nič. Beldibi enako (poln rusov, napisi nad trgovino celo v cirilici), Tekirova – najbrž enako, nismo šli. Dober izlet je na goro Olymp kjer so večni ognji; nahaja se blizu Tekirove kjer je tudi kamp s hiškami na drevesu – treehouses; na hrib nismo šli, ker je najbolj iti zvečer, pa sami nismo upali, lokalna agencija pa ni zbrala dovolj prijav za izlet in so ga tik pred zdajci odpovedali (nasl. dan bi peljali sicer samo nas, če bi mi tako hoteli, pa smo imeli že druge plane). To mi je res žal, da nisem videla.
Kemer sam je en skupek hotelov in tisoče trgovin,…. Mi smo bili od njega oddaljeni 5 km (Kiriš) ampak dolmuš je do tja rabil pol ure! Tako, da smo bili tam enkrat čez dan (mrtvilo in vročina – beton!) in enkrat zvečer – nič posebnega. Novo nastalo naselje pač.
Znanci so bili v Beleku in Side in so rekli, da kraja nista nič posebnega.

Jaz sem si pred 1-tedenskim dopustom naredila ful plan kaj in kje vse bomo, pa sem se zaplanirala, ker je vse tako oddaljeno, z avtom tudi ne moreš povsod, ker je slabo označeno; pa še tako soparno je bilo – turška klima mi ni preveč odgovarjala.

Nisem videla najlepše plaže na svetu Oludeniz – ker je nekako pol poti med Kemerjem in Marmarisom. Tisti kraji tam morajo biti res lepi (to predlaga tudi Vojc). Vendar tam naše agencije ne ponujajo hotelov. So pa tam bolj umirjeni kraji in umirjeni hoteli. Meni bi to gotovo ustrezalo, ker je to res prava Turčija. Vsi ti all in ultra plus hoteli so samo magnet za nižji sloj Europejcev, ki s kamero hodijo po jedilnici in slikajo hrano da se potem doma važijo kje so bili in zvečer se pa opijajo z zastonj pijačo in poslušajo neumnosti animatorjev.

še to: če še nisi zasledila – najraje vidijo, da se plačuje v evrih; skoraj vedno se da pogajat za ceno; Rusov je povsod polno in na žalost iz naše govorice mislijo, da smo tudi mi Rusi in je pri cenkanju to posebaj treba povedat! Ker odkar so Rusi okupirali Turčijo je vse dražje. Se pa splača jest in pit vedno v isti restavraciji, ker te vzamejo za rednega gosta in je kaj tudi ceneje.

Tudi mi smo bili blizu Kemerja, pa se ne spomnim točno kraja. Dosti smo hodili po izletih – tudi Kapadokija ( dvodnevni izlet ) Je pa res da smo bili 14 dni in je bilo vse bolj na izi. Meni je bilo morje in obala super – čisto. Ljudje prijazni in pridni.

Poskusita all – ne bo vama žal. Malo se crtajte.

hvala za vse koristne informacije, ki mi bojo prisle zelo prav pri odlocanju, kam greva na dopust. Ker zivim v Angliji, je tukaj se vec izbire kam iti, kot v Sloveniji; in se da dosti reci rezervirat kar na internetu, niti na agenciijo ni treba, pa se ceneje je tako.

Drugace mi je pri vsem tem nacrtovanju dopusta, sele zdaj prislo na misel, da sploh ne vem , ce potrebujem vizo za Turcijo ali kaj? Mi upate kaj svetovati glede viz? najlepsa hvala.

Lara je napisala: “Nisem videla najlepše plaže na svetu Oludeniz – ker je nekako pol poti med Kemerjem in Marmarisom. Tisti kraji tam morajo biti res lepi (to predlaga tudi Vojc). Vendar tam naše agencije ne ponujajo hotelov. So pa tam bolj umirjeni kraji in umirjeni hoteli. Meni bi to gotovo ustrezalo, ker je to res prava Turčija. Vsi ti all in ultra plus hoteli so samo magnet za nižji sloj Europejcev, ki s kamero hodijo po jedilnici in slikajo hrano da se potem doma važijo kje so bili in zvečer se pa opijajo z zastonj pijačo in poslušajo neumnosti animatorjev.

še to: če še nisi zasledila – najraje vidijo, da se plačuje v evrih; skoraj vedno se da pogajat za ceno; Rusov je povsod polno in na žalost iz naše govorice mislijo, da smo tudi mi Rusi in je pri cenkanju to posebaj treba povedat! Ker odkar so Rusi okupirali Turčijo je vse dražje. Se pa splača jest in pit vedno v isti restavraciji, ker te vzamejo za rednega gosta in je kaj tudi ceneje.”

FUL se strinjam s tabo, Lara. Je pa res menda ta del med Marmarisom in Kemerjem čudovit, Marmaris sam pa nič posebnega. To, da imajo nas Slovence za Ruse, je res moteče, ravno pri cenkanju. Sicer so pa iz Marmarisa dostopni sami krasni izleti; Daylan, kjer so tiste velike želve, kot sem že napisala Kapadokija ni daleč (je pa celodnevni izlet), potem do Kleopatrine plaže – nisem še vidla lepšega zalivčka in plaže; fotke od tam pa so kot narisane:) in še in še.
Oludeniz je menda res krasna, ja. Obstaja ena knjigca, ki podrobno opisuje ta del Turčije (v slovenščini)-če se spomnim naslova, jo kasneje pripišem.
Lep dopust vsem!

glede vize: slovenski državljani jo lahko od letos kupimo kar na meji, mislim, da je okrog 15 eur; za več podatkov pa poglej na oz. piši njim kako je za druge državljane

ps: saj se pri nas tudi da rezervirat preko interneta, vsaj pri boljših agencijah; zelo dobro turško turo ima Oskar (s to agencijo so bili do sedaj še vsi zelo zadovoljni)

hvala vsem za vse nasvete. na koncu sem se odlocila iti v Oludeniz resort, kjer naj bi bila najlepsa plaza v Turciji, to predvsem po vasih nasvetih. Skupaj s partnerjem greva prvi teden v semptembru, ker bi takrat se moralo biit dovolj toplo. Upam, da se bova imela fajn.
se enkrat hvala vsem.

daj, genner, plis poročaj:). A boš?
Katera agencija pa ponuja Oludeniz?
Imela se bosta super, boš videla. Septembra tudi ni tako močno sonce …

Pozdravljena!

Pred lani sem letovala v Alaniyi. Zelo lepo, pescena plaza, kup hotelov, zanimivo mesto, imaš kaj za videt, pa dosti se dogaja… Tako da priporočam kar to, drugače sem pa slišala, da je tudi Kemer zelo zanimiv, je pa precej manjše mesto – če npr. želiš več mira na dopustu.

Lp!

Mateja

Mi pa letos ponovno potujemo v Turčijo konec avgusta, in to za cele 3 tedne, jupi!
Gremo v lastni režiji in v Alanyo v hotel Anfora. To je normalen hotel s 3 zvezdicami, kaj več pa ne rabimo, ker ne mislimo čepeti v hotelu ampak kaj videti in doživeti. V Turčiji to ni noben problem, to vem iz prejšnjih dopustov. Je pa to zanimiva država s še bolj zanimivimi prebivalci. Pa druga je na svetu v pridelavi bombaža in svile. Da o usnju in tepihih, pa zlatnini ne govorim.
Skratka, upam, da bo lepo, kot je že bilo.

Gostje hotel Anforo ocenjujejo z 1 oz. manj kot 2 *.

Mislim da je 1 najboljša ocena (vsaj tako je na odpotuj.net)… Pa če gledaš tiste puščice je tut logično 🙂

Alenka, bi te hotela samo popraviti – iz Marmarisa do Kapadokije je krepko čez cel dan vožnje samo do tja. Za kakšen ogled pa potrebuješ minimalno ( res minimalno ) vsaj dva dni. Najbrž si zamešala z Pamukalami.

ma kaj pa vem, sej je vse dost podobn… marmaris meni ni bil sploh…

moja starca sta bila pa v side ful zadovolna…

men je bilo v fethiye najbolj kul, samo tam je bil res nice hostel, pa fajna druzba.. oludeniz je sicer lepa plaža, ampak samo to…

kaj pa vem, bolj glej, kaj ti ponuja hotel, če boš šla v hotel.. lokacije niso nic posebnega proti hrvaski obali. je pa folk prijazen in hrana noro dobra

Zrelka, maš prav, iz Marmarisa do Kapadokije je res dlje oz. gre za dvodnevni izlet. Iz Alanye oz. Antalye je Kapad. bliže, a ne.
Drugače so si ta turist. mesteca vsa bolj ali manj podobna, toda meni se zdi Turčija kot dopustniška destinacija prima izbira; pokrajina je raznolika, turizem pa precej na višjem nivoju kot npr. na Hrvaškem. Morate pa priznati, da smo zaradi bližine hrv. morja kar se tiče plaž zelo razvajeni:). No, ta del okrog Marmarisa in Fethiye je sigurno vreden ogleda – tudi zaradi plaž.

Alenka, iz Antalye je do Goreme v Kapadokiji 7-8 ur voznje.

mene pa mika olympos – treehouses. ima kdo kakšno idejo, kje dobit poceni letalsko vozovnico?

Seveda sama Anfora ni nič posebnega, ampak jaz ne grem sedet in ležat v hote, ampak se potepat po deželi. Sicer pa spada v kategorijo hotelov banana in tam se vse živo dogaja. Cena pa je za 3 tdne polpenzion 960€ za 2 osebi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close