Kam ste se nazadnje peljali z vlakom?
Vozim se predvsem v Evropska mesta. Nazadnje lansko leto do Hamburga preko Züricha iz Ljubljane. Predlanskem pa sem imel kar nekaj potovanj z vlakom v Rim. V kratkem odhajam z vlakom v Pariz. Tja grem z nizkocenovnim spalnikom iz Benetk (29 €), nazaj se vračam s hitrim TGVjem do Münchna in nato z nočnim EC do Ljubljane.
Je že res, da se naše železnice tako kritizira, a če realno pogledaš je vlak običajno cenejši (sploh če ne kupuješ 3 mesece pred potovanjem), bistveno manj je komplikacij, prtljage ni potrebno doplačevat pa dejansko je vlak običajno hitrejši. Vlak te tudi zapelje v center mesta kar je zame ključnega pomena!
Namreč če gledamo npr. Ryanair od katerega eno večjih letališč je v Trevisu. Nazadnje sem mimogrede letel z njimi lansko leto iz Nizozemske. Kakorkoli mi je bilo na koncu preklemano žal.
Namreč Ryanair ima zelo običajno urejeno tako, da letijo na letališča precej oddaljena od večjih mest. Odhod imajo običajno ob zelo čudnih urah, kar pomeni da si moraš v tem malem mestecu kjer je njihovo letališče, urediti prenočišče če hočeš nato ujet let. S tem se takoj izgubi denar in čas. Potem se je treba pripeljat do tega oddaljenega letališča kar običajno stane toliko kot sam let in to vsaj 2 uri pred vzletom, nato je treba pridet še od drugega letališč, ki je bogu za hrbtom do doma. Preden dobiš prtljago traja vsaj 1 uro. Skratka na koncu porabiš za avion bistveno več časa kot pa za vlak.
Konkretno lahko to dokažem za primer potovanja od Amsterdama do Ljubljane. Kjer bi bil z vlakom doma hitreje in udobneje kot pa da sem se valjal po hotelu, in nato fjakal z avtobusom, ki je bil dvakrat dražji od leta.
Iz Ljubljane je z vlakom kar nekaj uporabnih povezav v Nemčijo od koder se da it potem naprej v Evropi. Če to ni dovolj obstaja še železniška postaja Benetke mestre kamor je včasih vozil vlak direktno iz Ljubljane, danes pa to nadomesti nekoliko manj zanesljiv Flixbus (zaradi nepredvidljivih razmer na cesti).
Forum je zaprt za komentiranje.