Kam s pehtranom?
Hej!
Lani sem iz sadovnjaka prenesla na balkon dve sadiki. Se je v vecji posodi lepo razrasel. Pozimi sem porezala, spravila na varno. Sonec bi reklo, je prisel proc:) Nisem vedela, ali je se ziv ali ne. Saj veste, kako se pehtran potuhne. Koreninice pa spijo:)
Pred mesecem je zacel na balkonu poganjati in zdaj je ze polna posoda 3 dm visokih lepih zelenih stebel. Danes sem en vrh ze odscipnila in ga porabila.
Sem nekajkrat ze napisala, da ga v zahodni Evropi uporabljajo predvsem pri ribjih in mesnih jedeh. Ne poznajo nase pehtranove potice, strukljev…, ki jim je pa zelo vsec. Hocem reci, da je pri njih bolj ena od zelo uporabljanih zacimbnih zelisc.
Jaz ga pri uporabljam pri:
potici, kuhanih, pecenih strukljih ( umesan v skuto), zlicnikih, tudi v muffins sem malo nasekljala; nam je bilo vsec.
dodatek omakam, ribam, dolocenim mesnim jedem ( kot zacimba) . Zacnite pocasi in kmalu se boste navadile tudi s to uporabo.
pehtranov kis – je zelo aromaticen
Listice osmukam in zamrznem v skatlicah, po porcijah. Pozimi pride se kako prav in pricara vonj poletja.
Lep pozdrav
Hojla
sem ravno zdajle okušala, kaj je naša mami skuhala očetu za večerjo. Mjami dobr. Sam če bi vedela kaj. :)))
Mislim, da je gres ali celo zdrob. V glavnem je taka goooosta juha (na mlečni osnovi), v kateri je pehtran in je zelooo dobro.
Bom kasneje povprašala za recept in ga napisala. Mi je žal, ker ne vem, ampak nisem najbolj mojstrica kuhinje (še).
Sončen pozdrav z Gorenjske
Petra
Ce kdaj mrces napade zelisca, vrzem stran ali porezem poganjke, da se se drugo ne okuzi.
Zelisc na balkonu ne skropim, niti ne gnojim s pripravki za cvetje. So pa tudi
lepo oddaljene od okrasnih rastlin.
Obstoja verjetno kak domac pripravek ( koprive v vodi)…; sama tega nisem prevec vesca.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.