Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kam s pehtranom?

Kam s pehtranom?

Doma v vrtu imam zasajen pehtran. Pa se je tako razrastel, da ne vem več kam z njim. Imam vprašanje: za kaj vse se pehtran še lahko uporablja poleg pehtranove potice ali pehtranovih štrukljev?

Prosim za nasvet in vnaprej hvala!

Zadnjic sem v eni gostilni jedla njoke v pehtranovi omaki – smetanovi. MMMMMM doooobro! Tudi recept za perutnino v pehtranovi omaki (misilm da je bila tudi smetanova) sem ze videla…

Pri nas pa pehtran veckrat mine. Bi bila vesela ce bi se razrasel kot tvoj :-))

Ko pa jaz pomislim na pehtran se mi pocedijo sline po kvašenem zavitku s skuto in pehtranom – slastno!

Jaz pa bi pehtran, pa ga nimam :-(((

Blagor tebi. Jaz bi ga zamrznila in pozimi spekla potičko…

Jaz sem pa ravno kupila dve rastlinici in čakam, kdaj se bosta obrasli.

Natassa

Hej!

Lani sem iz sadovnjaka prenesla na balkon dve sadiki. Se je v vecji posodi lepo razrasel. Pozimi sem porezala, spravila na varno. Sonec bi reklo, je prisel proc:) Nisem vedela, ali je se ziv ali ne. Saj veste, kako se pehtran potuhne. Koreninice pa spijo:)
Pred mesecem je zacel na balkonu poganjati in zdaj je ze polna posoda 3 dm visokih lepih zelenih stebel. Danes sem en vrh ze odscipnila in ga porabila.

Sem nekajkrat ze napisala, da ga v zahodni Evropi uporabljajo predvsem pri ribjih in mesnih jedeh. Ne poznajo nase pehtranove potice, strukljev…, ki jim je pa zelo vsec. Hocem reci, da je pri njih bolj ena od zelo uporabljanih zacimbnih zelisc.

Jaz ga pri uporabljam pri:
potici, kuhanih, pecenih strukljih ( umesan v skuto), zlicnikih, tudi v muffins sem malo nasekljala; nam je bilo vsec.

dodatek omakam, ribam, dolocenim mesnim jedem ( kot zacimba) . Zacnite pocasi in kmalu se boste navadile tudi s to uporabo.

pehtranov kis – je zelo aromaticen

Listice osmukam in zamrznem v skatlicah, po porcijah. Pozimi pride se kako prav in pricara vonj poletja.

Lep pozdrav

Aja, pripravljam pa en “podvig”:)

Ker marsikdaj naredim limonin sladoled z dodatkom citronske melise, bom poskusila nasekljati v maso namesto melise malo pehtrana. Bomo videli:) Lp

Hojla

sem ravno zdajle okušala, kaj je naša mami skuhala očetu za večerjo. Mjami dobr. Sam če bi vedela kaj. :)))

Mislim, da je gres ali celo zdrob. V glavnem je taka goooosta juha (na mlečni osnovi), v kateri je pehtran in je zelooo dobro.

Bom kasneje povprašala za recept in ga napisala. Mi je žal, ker ne vem, ampak nisem najbolj mojstrica kuhinje (še).

Sončen pozdrav z Gorenjske

Petra

Pehtrnova juha……..mlajsk…….žal recepta ne vem je pa tisti, ki se potepa pri Čubru v Križah pri Komendi……vredno probe…..mu ne bo žal….

Pehtran gojim v posodi na balkonu in so mi ga napadle uši.
Kaj naj naredim? Kako naj se znebim uši?
Ali ima še kdo probleme z ušmi na začimbah?

Meni so uši napadle rožmarin in žal sem ga morala vreči v smeti :((

lp, Maja

Ce kdaj mrces napade zelisca, vrzem stran ali porezem poganjke, da se se drugo ne okuzi.

Zelisc na balkonu ne skropim, niti ne gnojim s pripravki za cvetje. So pa tudi
lepo oddaljene od okrasnih rastlin.

Obstoja verjetno kak domac pripravek ( koprive v vodi)…; sama tega nisem prevec vesca.

Lep pozdrav

Ja, Babi, saj mi ga je ata poskusil rešit s tem, da ga je poškropil s pripravkom iz kopriv, pa ni nič pomagalo.

LP, Maja

Pred časom sem brala, da se uši lahko uničijo s pripravkom iz grenivkinih pečk.V lekarni se kupi ekstrat in se zmeša z vodo in poškropi.Povsem naravno. Če bo katera poskusila, naj napiše, če je pomagalo.
Lep pozdrav

Uši se zaredijo zato, ker zalivate zvečer, ko je toplo in imajo uši za razvoj idealne pogoje. Zalivajte zjutraj in uši ne bo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close