Kam poleti…
Ker ste pred dnevi tako krasno svetovali metuljčici, kam na dopust, vam bom podobno vprašanje zastavila še jaz (da ne smetim njene teme).
Torej, smo tričlanska družina z dobrimi dohodki. Do zdaj smo preizkusili že različne oblike dopustovanja: od dopusta v kampu na Hrvaškem do all inclusive počitnic na Sredozemlju, in vse nam je ustrezalo. Pravzaprav, če povem po resnici, ko smo začeli okušati Sredozemlje, nam kampiranje ni več dišalo…
Ker pa gremo letos v hotelski kompleks s krasno ponudbo že za prvi maj, nato pa verjetno še v krompirjevih počitnicah, bi radi za poletne počitnice (ca. 2-3 tedne) nekaj drugačnega – tu pa nam zmanjka idej. Kaj bi bilo tisto, da bi bilo drugače – kakšno potepanje z avtodomom ali kaj drugega? In kje, da bi vendarle bilo toplo, da imam občutek, da je poletje (ki zame tako prehitro mine).
Hvaležna vam bom za vsak odgovor!
Odvisno, kaj si pravzaprav želiš. Na “toplo” greš lahko v Španijo, ampak se boste v največji vročini kurili, tako da bi ti jaz tega ne bi priporočala ravno sredi največjega poletja. Isto za kontinentalno Grčijo ali Turčijo, ki sta sicer meni zelo všeč. Razen če se ne odločiš za Severno Španijo in Portugalsko (San Sebastian in potem proti Portugalski, pa ogled Mafre, Sintre, Lizbone.
Južne Francije bi se izogibala. Je zelo lepa, vendar v sezoni te “olupijo”, Italija isto. Morda bi pa razmislila o otokih – Korzika, Sardinija, Elba, ampak tudi to ne bo prav zelo poceni. Če ti je “eden” dovolj, lahko letite na Mallorco ali Rodos. Z Rodosa mislim, da so tudi izleti v Turčijo…
Tam v Egerjskem morju ponujajo tudi neke počitnice v smislu “en teden na ladji” – mislim, da je svojčas to ponujal Kompas ?!?. To so relativno majhne ladje (ne križarke),za majhne skupine ljudi, in potem obiskuješ različne otoke. Če vam finančno znese, greste lahko tudi z jadrnico po hrvaški obali. Ponudnikov je tega pri nas veliko, pa skipper je “v paketu”.
Če te ne moti, da si daleč od morja, bi ti jaz svetovala Romunijo, tiste najmanj razvite dele (kjer je Drakula doma…) To je edina država v Evropi, kjer je narava približno podobna naravi na Divjem Zahodu v ZDA – kjer izkusiš prostranost. občutek, da si “in the middle of nowhere”, je nekaj, kar velja izkusiti enkrat v življenju. Rabiš pa dober avto, ker so ceste zanič (najbolje rent a car, pa terenc, če imaš dober avto, v Vzhodni Evropi tvegaš, da ti ga ukradejo, razen će ne parkiraš izključno v parkirnih hišah…). Ture po Češki, Slovaški, Madžarski so o.k., izogibaj se Poljski (do Krakova je še izvedljivo), ker je infrastruktura tako slaba, da se razen z letalom tja ne splača hodit (če ne želiš preživet počitnic v vroči pločevini v neskončnih vrstah…)
Moji sosedi so navdušeni nad Egiptom. VSako leto se “utaborijo” v Sharm ali v Dahab (alternativno tudi v Jordanijo v Akabo), in potem si organizirajo izlete na Sinaj, v Petro, Mrtvo morje, pa tisto znamenito rdečo puščavo … Meni je prevroče – računaj na 40 stopinj plus (je pa res, da je suh zrak, ni vlažen, in se revmatiki tam dobro počutijo…). Pa izogni se ramadanu, če se da…
Si razmišljala tudi o tem, da bi šli rucak varianto (ne vem, koliko so otroci stari…) z vlakom po Evropi? VB (ki sicer ni tako topla) se da super obresti z vlakom,
Če ne bi napisala, da želiš na toplo, bi ti rekla, da pojdi na Islandijo: za nas nepredstavljivi gejzirji in terme in zaradi krize končno tudi vsaj približno finančno dostopna.
Drugih idej zaenkrat nimam 🙂
Kakšna huda dilema! Groza! Neverjetni problemi, da jih ej treba izpsotavljati na forum! Zamisli se, s kakšnimi obrobnostmi (bivanja) oz. banalnostmi se ukvarjaš in kakšne težave šele imajo družine s slabimi dohodki, ki jih ne nemalo v Sloveniji? Na pram njih tvoja vprašanja izpadejo podobno, kot da si beliš glavo s tem, katere izmed 50 parov čeveljcev v omari izbrati danes, rjave ali pa z odtenkom rjave, medtem ko ona 2. družina, če bo za kruh danes? Mislim….
Kakšna huda dilema! Groza! Neverjetni problemi, da jih ej treba izpsotavljati na forum! Zamisli se, s kakšnimi obrobnostmi (bivanja) oz. banalnostmi se ukvarjaš in kakšne težave šele imajo družine s slabimi dohodki, ki jih ne nemalo v Sloveniji? Na pram njih tvoja vprašanja izpadejo podobno, kot da si beliš glavo s tem, katere izmed 50 parov čeveljcev v omari izbrati danes, rjave ali pa z odtenkom rjave, medtem ko ona 2. družina, če bo za kruh danes? Mislim….[/quote]Sem mislila napisati podobno, ampak po drugi strani ne moremo- samo zato, ker je denar (pa ne samo denar) po svetu nepravično razdeljen- pisati takih postov, ker empatije prav gotovo ne boš prebudil in tistim, ki jim manjka kruha, jim ga s tem tudi ne boš dal.
So pa taki problemi šolski primeri duhovne in ustvarjalne revščine, pač bog pomagaj vsem ubogim, našim in vašim–
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Pandora1, hvala za tako izčrpno pomoč. Najbrž se bomo res odločili za jadrnico – tega še nismo preizkusili.
Hvala tudi vsem ostalim za odgovore.
Matjažko in Katenjka – zavedam se, da se ljudje danes spopadajo z resnimi težavami in da je beljenje glave s tem, kje preživeti dopust, v primerjavi s tem videti groteskno – vendar se ta forum imenuje Čvek – tukaj pa najbrž vsak lahko izpostavi tisto, o čemer trenutno razmišlja…
Nisem več rosno mlada, v svojem življenju sem izkusila marsikaj, in pomanjkanje denarja je bila samo lažja težava v celi zgodbi. Menim, da se nisem dolžna zagovarjati pred nikomer. Zdaj nam gre dobro. Imamo dovolj denarja, ki ga sami zaslužimo – nihče se ne vpraša, ko sva z možem po cele dneve v službi, kako nama je in kako je otroku, ki bi se včasih rad igral s katerim od naju, midva pa morava narediti še to in ono – takrat ne bi nihče zamenjal z nami – a ko gremo na dopust, se oglasijo z vseh koncev in krajev… Jaz pa želim, da dopust preživimo skupaj, sami, da nam je lepo, nepozabno – vsaj tistih nekaj dni letno, ki si jih lahko utrgamo drug za drugega.
Za ljudi okrog sebe naredim, kaj in koliko zmorem – najbrž veliko več kot marsikdo, ki se tukaj širokousti, ker vem, kako je, ko si na dnu – in samo zato, ker si lahko privoščimo kakšen dopust, sta me označila za duhovno revno? OK, da imam premalo idej, sprejmem – a da sem duhovno revna? Vesta, kaj ta izjava pove o vaju?
Ne vem, vprašam? Sicer pa duhovna revščina pomeni ozkoglednost, neempatičnost, ki si jo predstavila s svojim pisanjem, nisi napisala, kakšni ste sicer, kaj imaš rada, kaj ima rad mož in morda vajin otrok, razen pač da je toplo( pa saj to je vendar tudi doma, če nimaš klime) ampak kje ste bili in kako dopustujete, medtem ko se na teh straneh piše o brezposelnosti, obupanosti; kako ljudje kleče prosijo, če lahko nekaj časa bivajo zastonj, je zadnjič pisala ena gospa…
ampak saj sem napisala in strinjam se, to je čvek in matjažko je čisto neumestno offtopiciral in ja seveda, hvalnica delu, ki ga imata vidva..samo skrbi me, kakšno neki je to delo, da sta tako brez idej in da vama življenje osmišljajo hotelski kompleksi za prvi maj in med krompirjevimi počitnicami…
no ampak jadrati je pa lepo, ko ti že manjka samo še ptičjega mleka, se zazreš v tista bela krila in morje pred sabo…
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Kakšna huda dilema! Groza! Neverjetni problemi, da jih ej treba izpsotavljati na forum! Zamisli se, s kakšnimi obrobnostmi (bivanja) oz. banalnostmi se ukvarjaš in kakšne težave šele imajo družine s slabimi dohodki, ki jih ne nemalo v Sloveniji? Na pram njih tvoja vprašanja izpadejo podobno, kot da si beliš glavo s tem, katere izmed 50 parov čeveljcev v omari izbrati danes, rjave ali pa z odtenkom rjave, medtem ko ona 2. družina, če bo za kruh danes? Mislim….[/quote]Sem mislila napisati podobno, ampak po drugi strani ne moremo- samo zato, ker je denar (pa ne samo denar) po svetu nepravično razdeljen- pisati takih postov, ker empatije prav gotovo ne boš prebudil in tistim, ki jim manjka kruha, jim ga s tem tudi ne boš dal.
So pa taki problemi šolski primeri duhovne in ustvarjalne revščine, pač bog pomagaj vsem ubogim, našim in vašim–[/quote]
Prava seratorja sta. Oba! Pravzaprav, bednika sta! Pa kaj gresta komentirati nekaj, za kar sama pravita, da vama je tuje?? In, kaj od napisanega vama je slo v nos? Kampiranje? All-inclusive na Sredozemlju? Dilema, kaj se poskusiti?
Res, pravi megalomani so, ta troclanska druzinica, a ne? Nevideni luksuz se gredo, a ne? Prepoznata moj zarkazem???
Bog vas nima rad. Po vama je ne biti siromak, ki se za burek nima, ze greh? Groza, zamisli si, eni se celo ukvarjajo s vprasanjem, kam na dopust?!? Ce je kdo solski primer duhovne in ustvarjalne revscine, sta to vidva, ki ne ne vidita dalje o vajine skromnosti. Wake up! Eni se pac ne ukvarjajo le z eksistencnimi vprasanji. Bog ne daj, da jaz napisem o dilemah v mojem zivljenju, zakrknjenca…
To sta prav vidva, biserja, pokazala…[/quote]Kako? S čim pa? ah ne da se mi polemizirati s teboj, kolikor te berem, se hvališ z neko podiplomsko izobrazbo in nekim življenjem v usa in izobrazbo svojih neštetih punc, s katerimi si v medzvezah lol… napisati pa ne znaš niti ene vrstice po slovensko, mimogrede, napačo si napravil v tem polstavku lol
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]
To sta prav vidva, biserja, pokazala…[/quote]Kako? S čim pa? ah ne da se mi polemizirati s teboj, kolikor te berem, se hvališ z neko podiplomsko izobrazbo in nekim življenjem v usa in izobrazbo svojih neštetih punc, s katerimi si v medzvezah lol… napisati pa ne znaš niti ene vrstice po slovensko, mimogrede, napačo si napravil v tem polstavku lol[/quote]
Z mano res nimas o cem polemizirati. Ocitno se z avtorico ne. Kar skrij v luknjo iz katere si prilezla.
Kako? S čim pa? ah ne da se mi polemizirati s teboj, kolikor te berem, se hvališ z neko podiplomsko izobrazbo in nekim življenjem v usa in izobrazbo svojih neštetih punc, s katerimi si v medzvezah lol… napisati pa ne znaš niti ene vrstice po slovensko, mimogrede, napačo si napravil v tem polstavku lol[/quote]
Z mano res nimas o cem polemizirati. Ocitno se z avtorico ne. Kar skrij v luknjo iz katere si prilezla.[/quote]Glej spoštovani amerikanizirani sorojak, sem spregledala tvoj predprejšnji post. Meni je vseeno, celo vesela sem, če si lahko kdo privošči dopust v ali izven slovenije. Problematično je samo, če je tako brez idej, niti se ne zna predstaviti, navesti ene reči, ki jo v življenju še veseli, niti ni zmogla izbrati utreznega foruma, nasvetov s popotniško tematiko je v slovenskem in v tujih jezikih na netu in v knjižnicah zelo dosti…deluje mi kot nekdo, ki zna samo povedati, kje je bila, kako malo ima časa, ker toliko dela in koliko vse je naredila in koliko ima že vseh možnih izkušenj… sprašuje pa v bistvu nekaj, kar zna povedati vsak otrok pri petih letih, “kaj imaš rad in kaj imaš malo manj rad”.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]
Ce bi tebi (in kalibru matjazu) bilo vseeno, da “denar ni pravicno razdeljen”?!?, potem ne bi cutila nobene potrebe avtorico popljuvati zaradi predstavljene dileme, ki je vec kot ocitno ne razumeta. Vsakemu oslu je jasno, da sta vzrojila iz gole fausije. Iz istega razloga si spesnila s cem vse se baje jaz “hvalim”. WTF??
Avtorica je jasno napisala zakaj je vprasanje postavila prav tu. Koliko dela, da si lahko to privosci, je napisala sele, ko sta jo ze popljuvala. Tako, da si svojo post festum racionalizacijo kar nekam pospravi. To velja tudi za tvoje omenjanje petletnika. Pojma o pojmu nimas. Kar vprasaj nakljucne 5-letnike in sporoci koliko jih bo pomislilo na road trip, aktivne pocitnice, krizarjenje, safari, Disney World, ipd, na splosno obisk drugega kontinenta, popotnistvo, itd. Nekomu je to vsakdan; taksno zivljenje, razlicno prezivljanje dopusta. Vecina, ki pozna le hotel/kamp na hrvaski obali in sredozemlju, ali le popotnistvo, kot mnogi mladi, ki so prepricani, da je to edino “pravo”, pa se pomislijo ne, da bi poskusili kaj drugega. In bolj ko so omejeni, bolj se zgrazajo na “bogatasi”, ki gredo na cenena krizarjenja za par stotakov ali kaj ze.
In, le kot primer, dilema kako se z minimalcem prehraniti do konca meseca je pravi pickin dim v primerjavi z dilemo, kako investirati milijone.
LoL, norci ste vi. Jst nobenemu ne zavidam, pa zaradi mene, če ima toliko denarja, da bi lahko z njim celo Afriko lačnih otrok nahranil. Denar je ne pravično razdeljen, ja so ? Kaj pa sploh je pravično na tem svetu še, prav nič. Treba znat za svojo rit poskrbet, takšne ljudi kot je “I belive” ( napiše se believe drgač ) pa pustiti pri miru. Je pa res, da je sfalila forum, glede na to da je le ta poln uporabnikov, ki običajno še čez vrata ne pridejo, kaj šele kam čez mejo v tujino.
Ce bi tebi (in kalibru matjazu) bilo vseeno, da “denar ni pravicno razdeljen”?!?, potem ne bi cutila nobene potrebe avtorico popljuvati zaradi predstavljene dileme, ki je vec kot ocitno ne razumeta. Vsakemu oslu je jasno, da sta vzrojila iz gole fausije. Iz istega razloga si spesnila s cem vse se baje jaz “hvalim”. WTF??
Avtorica je jasno napisala zakaj je vprasanje postavila prav tu. Koliko dela, da si lahko to privosci, je napisala sele, ko sta jo ze popljuvala. Tako, da si svojo post festum racionalizacijo kar nekam pospravi. To velja tudi za tvoje omenjanje petletnika. Pojma o pojmu nimas. Kar vprasaj nakljucne 5-letnike in sporoci koliko jih bo pomislilo na road trip, aktivne pocitnice, krizarjenje, safari, Disney World, ipd, na splosno obisk drugega kontinenta, popotnistvo, itd. Nekomu je to vsakdan; taksno zivljenje, razlicno prezivljanje dopusta. Vecina, ki pozna le hotel/kamp na hrvaski obali in sredozemlju, ali le popotnistvo, kot mnogi mladi, ki so prepricani, da je to edino “pravo”, pa se pomislijo ne, da bi poskusili kaj drugega. In bolj ko so omejeni, bolj se zgrazajo na “bogatasi”, ki gredo na cenena krizarjenja za par stotakov ali kaj ze.
In, le kot primer, dilema kako se z minimalcem prehraniti do konca meseca je pravi pickin dim v primerjavi z dilemo, kako investirati milijone.[/quote]Jah saj, pojma nimaš, o čem sem pisala… zaciklan si v neko faušijo, ker je to pač slovenska folklora..ah ah kako sem nesrečna, da me tako nihče ne razume, samo matjaž edini mogoče lol
Nič se ne zgražam nad cenenimi križarjenji, cenenimi cccccc hudo in tesno in prazno mi je pri srcu, ko berem, da to osmišlja življenje tistim, ki pravijo, koliko vse delajo in koliko vse so naredili za druge… in zdaj iščejo svetlo lučko, da jim drugi pomagajo ven iz hotelskih kompleksov, da bi še kam drugam šli na počitnice…
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Nihče ne pravi, da jo je potrebno obesiti, ni si pa potrebno zatiskati oči nad njeno nerazgledanostjo in praznoglavjem, ko poleg nadpovprečno izpolnjenega life sirota ne premore ideje kam bi se familijo dala čez dopust – večina odgovorov ni z.g.r.e.š.e.n.i.h. 🙂
Kakšen svetovni forum reševanja problemov revščine, revščina ni prisotna nekje onstran meje, je vse okoli nas in ne poznam razlogov, da ne bi smela biti predemt obravnave na ž/m čveku. Me zanima vsebina tvojega argumenta proti takšni tematiki :/
Nihče ne pravi, da jo je potrebno obesiti, ni si pa potrebno zatiskati oči nad njeno nerazgledanostjo in praznoglavjem, ko poleg nadpovprečno izpolnjenega life sirota ne premore ideje kam bi se familijo dala čez dopust – večina odgovorov ni z.g.r.e.š.e.n.i.h. 🙂
Kakšen svetovni forum reševanja problemov revščine, revščina ni prisotna nekje onstran meje, je vse okoli nas in ne poznam razlogov, da ne bi smela biti predemt obravnave na ž/m čveku. Me zanima vsebina tvojega argumenta proti takšni tematiki :/[/quote]
Moj argument ni, da reševanje problemov revščine ne sodi na ženski in moški čvek. Moj argument je, da vanj lahko sodijo tudi bolj trivialne, manj resne in zahtevne teme. In da ni treba, da za vsako manj resno ali bolj mondeno temo okrcamo avtorja, češ da je tako … whatever,
In jaz še vedno ne razumem, kaj je takega zagrešila avtorica. Ali se ti nisi nikoli nikdar pogovarjala s kom, kam gre na dopust oziroma kje je bil in iz tega črpala tudi kakšno idejo zase? Ali pa da si si ob poslušanju rekla . “Vau, enkrat moram tudi jaz tja. Mogoče mi bo zneslo drugo leto.” Sori, ampak meni nasvet nekoga, ki je bil zadovoljen, več pomeni kot milijon lonely planetov.
In zakaj je nerazgledana – ker nima ideje? Potem je nerazgledanih še 100.000 in več brezposelnih Slovencev, ki nima ideje, kako bi prišli do vsakdanjega kruha…
Nihče ne pravi, da jo je potrebno obesiti, ni si pa potrebno zatiskati oči nad njeno nerazgledanostjo in praznoglavjem, ko poleg nadpovprečno izpolnjenega life sirota ne premore ideje kam bi se familijo dala čez dopust – večina odgovorov ni z.g.r.e.š.e.n.i.h. 🙂
Kakšen svetovni forum reševanja problemov revščine, revščina ni prisotna nekje onstran meje, je vse okoli nas in ne poznam razlogov, da ne bi smela biti predemt obravnave na ž/m čveku. Me zanima vsebina tvojega argumenta proti takšni tematiki :/[/quote]
Moj argument ni, da reševanje problemov revščine ne sodi na ženski in moški čvek. Moj argument je, da vanj lahko sodijo tudi bolj trivialne, manj resne in zahtevne teme. In da ni treba, da za vsako manj resno ali bolj mondeno temo okrcamo avtorja, češ da je tako … whatever,
In jaz še vedno ne razumem, kaj je takega zagrešila avtorica. Ali se ti nisi nikoli nikdar pogovarjala s kom, kam gre na dopust oziroma kje je bil in iz tega črpala tudi kakšno idejo zase? Ali pa da si si ob poslušanju rekla . “Vau, enkrat moram tudi jaz tja. Mogoče mi bo zneslo drugo leto.” Sori, ampak meni nasvet nekoga, ki je bil zadovoljen, več pomeni kot milijon lonely planetov.
In zakaj je nerazgledana – ker nima ideje? Potem je nerazgledanih še 100.000 in več brezposelnih Slovencev, ki nima ideje, kako bi prišli do vsakdanjega kruha…[/quote]
Bizarno, kakšen odziv; brezposelnost ni nekaj na kar lahko izključno posameznik vpliva, dam staviti, da bi jih veliko od njih delalo pa dela ni, vsaj tako je večkrat slišati in tudi na tem forumu človek lahko takšne izpovedi najde. A naj še zraven dodam, da obstajajo številni zaposleni ljudje, pa jim primanjkuje sredstev za preživetje družine, da tudi tisti iščejo načine, kako priti do vsakdanjega kruha ne da bi si bilo potrebno izposojevati ali prodajati imetje, iti na Karitas in RK itd – so takšni ljudje tudi nerazgledani?
Ne, praviloma se ne pogovarjam rada o tem kam gre kdo na dopust oz o svojih na razlagam; to da nekdo utruja kam bi šel meni ne pomeni kaj dosti, verjetno zato ker to jemljem kot individualno odločitev oz potovati zame ni noben dosežek, še manj presežek, ljudje ki nimajo nič drugega povedati razen tega, kje so že vse bili pa doživljam kot plitke, da seveda ne omenjam kako si nekateri domišljajo, da so zaradi tega, ker so bili že na več kontinentih več vredni od tistih, ki so že ves čas prisotni le na enem. Takim ljudem pravočasno povem, koliko je ura (take pavšalne zgodbice me ne impresionirajo).
Pandora, razumeti je, da si nam s svojim prispevkom predstavila nov šolski primer samoironije – ravno ti si se v temi, kateri praviš, da je trivialna, manj resna in zahtevna tako strokovno, resno in osebno zavzela.
Kje smo že ostali? Aha, vprašanje se glasi, kam na počitnice.
I belive pričakuje ideje od tistih, ki so bili nekje zelo zadovoljni. In da na podlagi izkušenj podajo svoje mnenje.
Čeprav je tako, da je stvar posameznika, kje mu je všeč. Če je všeč meni, tebi morda ne bo.
I belive, kot vidiš, nismo preveč prepričljivi. Svetujem ti, da se podaš v turistično agencijo in tam ti bodo strokovnjaki znali svetovati , kam se podajte.
Potem poglej na Odklop , lahko tudi last minute, morda boš tam kaj našla zase.
Pazi tudi, da se podaš tja, kjer je varno.
Grčija bo letos menda zelo poceni. Vendar pomisli, da so tam velikokrat požari zaradi hude vročine.
Gran Canaria je tudi lepa in sploh tisti otoki .
Španija je prav tako zanimiva.
Tunis – prijazni domačini.
Če imate dovolj denarja, greste lahko spoznavat Dansko, Švedsko, Finsko. Čudila se boš, to je drug svet.
Islandija – presenečena boš. Uživala boš v vročih vrelcih. Nenaseljenost. Prvinska narava.
Lahko pa greste tudi vzdolž jadranske obale in se ustavljate. Kampov je vsepovsod, hišic pa prav tako.
Ali pa na otoke.
Potovanje z ladjo je lepo, če je lepo vreme. Naši ljudje so že izkusili , ko so se vozili na čezoceanki, valove višje od desetih metrov.
Kar se tiče “šparanja”, pa takole: Jaz recimo pazim, da ne zapravljam za frizerja, na primer, ti pa ne paziš, ker ti ni treba, ker si s svojim delom toliko zaslužila, da si to lahko privoščiš.
Torej, uživaj , kamorkoli boš že šla in sporoči, kako je bilo.
Forum je zaprt za komentiranje.