kam na morje
ola manca,
tvoja izbira se mi zdi super (btw – fajn fant!). sprašuješ po dobrih izkušnjah – mnogo jih je :-)))) (če so kake slabe, jih itak hitro pozabiš, glede na čudovito naravo, morje in prijazne domačine povsod po dalmaciji. sploh če ne potuješ zato, da boš iskala dlako v jajcu, ane 🙂 – kar pa ne velja samo za pohajanja po dalmaciji, ampak na splošno, se mi zdi).
če si se odločila za srednji in južni del, imata na izbiro ogromno:
– obala, povezana z jadransko magistralo (mesta – šibenik, trogir, split, makarska, dubrovnik, cavtat … no, pa tudi črna gora (npr. boka kotorska je fenomenalna) in albanija :-))) –
– mnogo manjših mest in vasic med njimi, npr. primošten pri šibeniku, kašteli pri splitu, brela in baška voda pred makarsko (lepe peščene plaže, kot povsod po makarski rivieri)
– večji in manjši otoki (murter – s celino povezan z mostom, dobro izhodišče za ogled kornatov), zlarin (čudovit majhen otoček, ki si ga je npr. mogoče ogledati tudi na izletu iz splita; potapljanje je tam menda rajsko), brač, hvar (diši po lavandi :-)))) zraven so tudi pakleni otoci), mljet (zelen otok, čudovita narava, mir – nacionalni park), korčula (fenomenalen otok in še bolj fenomenalno mesto korčula, zasnovano v obliki ribe), otok vis, otok šolta, otok lastovo, otočje elafiti pred dubrovnikom (šipan, lopud – kot izlet iz dubrovnika, npr.), …)
– dobršen kos zaledja (nacionalni park krka si lahko npr. ogledata kar na poti do srednje dalmacije, ali pa sinj, ki je malo severno od splita v notranjost).
– polotok pelješac, malo pred njim pa v pločah delta neretve…
v glavnem – dolgčas vama ne bo 🙂 odvisno je samo od vaju – ali sta bolj popotniške narave ali pa želita dopust preživeti na enem mestu. nama s fantom se je v dalmaciji zelo obneslo pohajanje – z avtom, šotorom, včasih tudi bicikli, potem pa – s prstom po zemljevidu in z vodičem v roki, kamor te že pot zanese ali pa – kakor te včasih usmerijo tudi prijazni domačini 🙂 na večino otokov imaš trajektni prevoz, za bolj popularne (npr. hvar, brač, korčula) je treba včasih v sezoni malce potrpeti v kakšni vrsti… na nekatere se ne sme z avtom, ampak taki so bolj redki (vem za silbo, ki pa je v severnem delu dalmacije). tako sva pred cca 5 leti prekrižarila vso dalmacijo. štartala sva kar na reki in počasi prišla do dubrovnika :-), vmes pa skočila še na mljet, naslednje leto na hvar in korčulo, potem na murter, ugljan, pašman, … in tako po malem … zdaj jo že kar poznava :-))) za cca 14 dni – 3 tedne s šotorom, avtom, pol lastne kuhe in pol prehrane v picerijah in restavracijah + trajekti naju vsa zadeva nikoli ne pride več kot cca 40 – 50 000 na osebo.
če pa bi bila rada bolj na enem mestu, imata po vsej dalmaciji na izbiro ogromno apartmajev (ki se jih da rezervirati tudi kar prek spleta), kampov (velikih, manjših zasebnih, dragih, poceni …), hotelov… saj pravim, odvisno od vaju 🙂
takole … upam, da bo za začetek prišlo kaj prav :-)))) meni je tole tvoje vprašanje popestrilo zimo – že sanjam o poletju :-)))
pa lp!
ninočka
Ob tem sem se spomnila na naju … prvikrat skupaj na morju, teden dni v Makarski (ko me je peljal dol, sem si mislila, pa kam me vlece, saj se ves cas ob morju furava, pa se morva res tolk casa vozit? – ko sva bila tam, pa mi je bilo takoj jasno – BILA SVA V RAJU!)
No, tega je ze kar nekaj let, bilo je prvo poletje po vojni na Hrvaskem, turistov le za pescico, tako da sva imela sredi najvecej sezone vse pescine, zalive in res sinje morje le zase! In ves kot naju dva takrat res nisva potrebovala … In ce bo vse po sreci peljeva letos tja dol najina malcka. (Tako dolgo se gotovo ne bomo vozili, saj ni vec zapor in Unproforja na cesti)
Zivjo,
midva sva bila lani v Breli, bilo je noro. Po mojem je to najlepša plaža v vsej Makarski rivieri, je pa tudi uradno najčistejše morje na Jadranu. Odvisno kaj si želita. Če sta žurerja, je bolje da gresta V Makarsko, je pa tam ful gužva, precej prometno mesto.
Precej bolj mirna je Baška voda, še mirneje je v Breli. Vendar iz Brele lahko greš peš po obali in si v 10minutah v Baški vodi in tam je nekaj diskotek.
Meni je bilo v Breli super ker je veliko sence, ker je plaža dolda 3,5 km, ker ni blizu plaže ceste ampak sprehajalna pot- povsod drugje je skoraj tik ob obali cesta, hrup, smog…
Želim vama preijetne počitnice, jaz že sanjam o najinih na Samosu…
Lp
Ingrid
Forum je zaprt za komentiranje.