Kam grejo posmrtni ostanki tistih, ki svoje telo darujejo v medicinske namene
Pred nekaj dnevi je umrla ena gospa, ki sem jo poznala vrsto let. Bližnjih svijcev ni imela, ker je bila neporočena in brez otrok, prav tako tudi brez nečakov, saj je bila edinka.
Že dolgo pred tem je govorila, da ona ne bo imela groba, ampak bo svoje mrtvo telo poklonila v znanstvene oziroma medicinske namene.
Zdaj pa sem po naključju izvedela, da je umrla, ampak vseeno mi njeno ravnanje ne gre v glavo, ker je bila sicer zelo pobožna in načelna ženska, spoštovala je vsa pravila in versko tradicijo, tako da…
Mogoče kdo ve, kako potem te posmrtne ostanke obravnavajo, a to delajo in izrežejo na delčke, mislim na notranje organe, kaj pa večji deli telesa, roke, noge, kosti, kje to vse potem konča…?
Res moraš biti faca, da se odločiš za kaj takega….
Darovalec pokliče tajništvo Anatomskega inštituta Medicinske fakultete v LJ. Vpišejo ga v poseben seznam in podpisati mora izjavo volje o darovanju svojega telesa po smrti. Izjavo je mogoče kadarkoli in brez navajanja razlogov preklicati. Ljudje, ki podpišejo izjavo o darovanju svojega telesa po smrti inštitutu, morajo biti polnoletni in opravilno sposobni. Posmrtne ostanke uporabljajo na inštitutu v znanstvene in učne namene. Posmrtni ostanki se ob koncu ciklusa kremirajo in anonimno, brez govorcev, cvetja in zastav pokopljejo na ljubljanskih Žalah.
Darovanje telesa v znanstvene namene | Zdravje
Kako lahko posmrtno darovanje telesa formalno uredimo?
V Sloveniji je ta zakonodaja dokaj enostavna oziroma je na tem področju na srečo skorajda ni. Truplo namreč ni last nikogar. Ljudje, ki jih darovanje zanima, pokličejo na inštitut, kjer jim predstavimo postopke, in izpolnijo obrazec. O tem so obveščeni tudi svojci in ko dajalec umre, z nami navežejo stik. Od tu naprej mi poskrbimo za vse: od prevoza do pokopa. Ljudi v glavnem zanima, kaj se po darovanju zgodi z njimi. Ko naredimo poskuse za študijske namene, telo upepelimo in anonimno pokopljemo na Žalah. Nekateri telesni deli pa niso nikoli pokopani bodisi ker so tako zanimivi ali bodisi tako dragoceni in ostanejo na inštitutu. Tako na primer zanimive skelete ali preparate, ki so fiksirani v fenolformalinski raztopini, hranimo že sto let. Tu lahko ostanejo večno.
Intervju: Posmrtno darovanje telesa – Zavod Pogreb ni tabu (pogreb-ni-tabu.si)
No, maš že zgoraj napisano. Samo dodam, da v tujini obstaja tudi varianta (če se je darovalec tako odločil), da se upepeljene ostanke vrne svojcem, ki opravijo pokop.
Če v yt vtipkaš institute of human anatomy, kadaver storage, dobiš še kako info iz prve roke. Tudi sicer imajo fajn videe, če te zanima anatomija.
Forum je zaprt za komentiranje.