Najdi forum

KALČKANJE

Pozdravljeni,

zelo rada jem kalčke, kakršnekoli in ker so zelo zdravi bi jih poskusila tudi sama gojiti.
Do sedaj so mi vsi poskusi žal spodleteli.
Če ima kdo kakšne izkušnje in ve kako se stvari lototi prosim za nasvet,

lep pozdrav

Leeloo

Hej,mislim,da je najbolje,ce kupis tisto posodico prav za kalckanje.Zraven so verjetno tudi navodila.Jaz jo imam iz inozemstva in vzgojim kalcke brez problema.Tisto s pivnikom in…tudi meni ni uspevalo. Lep pozdrv Babi

Tudi sama imam plastični kalilnik, v katerem se doslej (po nekaj letih) še ni nič ponesrečilo.
Uspešen nakup in kalčkanje
Meta

Kje pa lahko kupim kalilnik? Moram se namreč pozanimati za kalčke, ker mi je bilo svetovano, da naj jih začnem gojiti, ker mi po znakih kaže, da mi primanjkuje niacina (element skupineB) in tega je menda dovolj ravno v kalčkih.
Prosila bi tudi za kakšen recept, da jih bom seveda tudi uživala in ne le gojila.

LP

svoj kalilnik sem srečala v podhodu Maximarketa v Lj. Stane okrog 6.000.- tolarjev. Tudi mene zanimajo recepti za kalitev in vaše izkušnje, lep pozdrav Mica

Kalilnike se dobi v trgovinah z zdravo prehrano. Npr. Zrno do zrna in Kalček na Trubarjevi, podhod Maxija, Jablana v BTC…
Priporoča se tudi nakup posebnih semen za kaljenje, ker niso obdelana s pesticidi.
Uporaba je preprosta. Na posodo posuješ semena, zaliješ z vodo in to je to. Odvisno od semen, moraš zalivati enkrat ali dvakrat na dan in včasih moraš za kakšen dan ali dva kalilnik pokriti, da se klajenje začne v temi.
Potem samo odliješ tisto vodo, ki se nabere spodaj.
Kaljenje traja od 3 do 7 dni, odvisno od semena. Najhitreje kali lucerna oz. alfa-alfa.
Kalčke lahko uporabljaš sveže kot dodatek k solatam ali sendvičem (meni so všeč gorčični ali pa redkvica, ker malce pečejo). Sojini pa so nepogrešljivi v kitajski kuhinji, te je potrebno pred uporabo obvezno blanširati.

super, kakšen odziv, hvala vsem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close