kakšno je življenje v Danski
Na Danskem veliko ljudi sploh nima avta. Imaš prav, ko praviš da so dragi. Res so, ker se avto smatra za luksus in je obdavčitev nakupa (in posesti) avtomobila kar konkretna. Je pa vse temu podrejeno, zato ni problem (pre)živeti brez avta. Javni prevoz, dostop do vseh storitev, javnih ustanov, itd. Biti pešec na Danskem ni hendikep tako kot pri nas.
Javne storitve (šolstvo, zdravstvo) so nasplošno na visokem nivoju. Streha nad glavo se smatra kot potreba (ne luksuz), zato je dobro poskrbljeno za mlade, ki se postavljajo na noge, saj država priskrbi stanovanje in razmeroma dobro mesečno “žepnino”. Tudi zaradi tega je tam zelo neobičajno, da bi mladi živeli pri starših do svojih tridesetih in dlje.
Meni je Danska kot urejena in napredna Slovenija. Majhen narod, ki ne škodi aktivno samemu sebi, ki ve kje so prioritete in razume, da je potrebno stopiti skupaj za boljšo prihodnost.
Toliko iz moje strani oz. mojih izkušenj iz malo več kot enoletnega bivanja v Aarhusu.
:-)))))))) nekaj mest :-)))))))))) Dokler časa boš ponosen Slovenec na to sranje, ki ga imamo, ne bo boljše v Sloveniji. Ko boš pa v svoje betico dal SRAM se pa lahko spremeni. Veš sram te popelje naprej. Ponos pa nič ne spremeni. In ti bi rad živel v taki Sloveniji kot je zdaj :-)))))) Upam, da si v manjšini.
Bila ze nekajkrat v dezelah Skandinavije in enostavno obozujem jih. Ze pri najbolj banalnih zadevah, kot je npr. stil oblacenja se vidi, bolj gres proti severu Evrope, bolj so ljudje sprosceni in simpl, skorajda ne vidis cenenih punc s tono mejkupa; babice so v pocijepanih kavbojkah in allstarkah itd. V vseh pogledih so generalno naprednejsi in sodobnejsi od nekaterih drugih proevropskih ureditev (morda iskati vzrok v protestantizmu)?
Smo bili v par letih po celi Skandinaviji, sicer samo kot turisti, a smo bivali pri ljudeh (penzioni, air b&b, b&b) in lahko rečem dvoje (pred migrantskim valom):
– hiš navadno ne zaklepajo
– kjer stvar pustiš, jo boš kasneje tudi našel
Ljudje se ne obdajajo z materialnimi stvarmi, živijo z in v naravi, so športniki, ogromno berejo (razumljivo glede na podnebje) in so krasni sogovorniki.
Ne slinasto prijazni, ampak pošteni, naravni, ne komplicirajo in se držijo zakonov, ki so jih sprejeli.
Po migrantskem valu pa je verjetno slika drugačna, saj vsi vidimo, kako neprilagojeni so tujci, ki prihajajo..
Lani sem bila pol leta na Danskem in takoj ko koncam faks tukaj mi je interes da grem nazaj in tam ostanem. Ljudje normalni, prijazni, vsi ti zelijo pomagati, zelo veliko se druzijo, pa pri tem ne komplicirajo kot pri nas, ko moras cele pojedine pripravit. Res je drago, vendar pa neprimerljivo boljse kot v Sloveniji. Vreme se da potrpeti pozimi, vecino casa ni tako mrzlo kot pri nas, edino vlece se zima pa dnevi so kratki. Zato pa je potem spomladi in poleti toliko lepse in res dolgi dolgi dnevi. Kolesarji se znajo obnasat, ne kot pri nas ko niti nevejo kje se lahko vozijo. Danska, se posebej pa Kobenhavn, je res super za zivljenje.
Zivimo kako uro proc od Danske in kaki dve proc od Nizozemska. Baltisko morje je na Danskem za odtenek cenejse, kakor v Nemciji, predvsem pa je raven storitev visja, zato je Danska priljubljena turisticna destinacija za tukajsnje prebivalstvo. Zivljenje na Danskem ni tako sprosceno, kakor je npr. v Hamburgu, Lübecku ali Kielu, je pa za odtenek bolj regelrecht. Nizozemska pa je ravno obratno, po obcutku ena najbolj sproscenih severnih drzav. Vremenska slika je ugodnejsa, kakor na Danskem, kar se pozna tudi v odnosu ljudi do življenja. Danska je monotona in umirjena, malenkost melanholicna, Nizozemska pa dinamicna in celo dokaj sprosceno optimisticna.
Mogoče po čudno za prebrati.
Zapomnite si vsi.Zelo zelo težko boste našli kraje oziroma državo,kjer se lepše živi kot v Sloveniji.Definitivno ga ni zdomca pa naj bo še tako bogat,ki bo trdil nasprotno.
Tukaj je prijeten način življenja in precej visok standard.
V državah kjer je ekstra visok standard,pa veliko drugega manjka.Samo mi smo bombardirani z debilnimi izjavami naših levo desnih politikov in potem mislimo,da živimo najslabše na svetu.
Probajte se odklopit od slabih novic in grdih političnih ksihtov preko tv in opazili boste,da je življenje čisto drugačno.
Tudi na hrvaškem je precej prijetno bivati ampak pri nas veliko lepše.
Imamo en poseben sistem življenja in kljub manjšemu bogststvu ,smo v raju.
tiste nepotrebne zadeve ,da imaš miljon dva na straji,to je bolezen in ne potreba.Ljudje,ki to premorejo itak po pravilu živijo zelo slabo.
V bistvu je povsod tako kot si narediš.
Povsod lahko imaš fajn življenje če imaš poskrbljeno za osnovne potrebe, družbo….
Nekaterim je lahko povsod fajn, nekateri bodo povsod iskali nekaj slabega da bodo jamrali in si domišljali da če bi bili čez mejo bi bilo pa kar čudežno bolje.
Največji problem ko se odseliš je družba. Težko je najti res dobre prijatelje ko si odrasel. Imaš znance in vse lahko, ampak tesnejše vezi rabijo čas da se razvijejo. Tako da življenje v tujini je v resnici lahko zelo osamljeno nekaj časa.
In če v rodni državi v 30ih letih nisi spletel nekih dobrih odnosov z ljudmi okoli sebe jih tudi v tujini ne boš. Se ljudje čudežno ne spremenimo ko se odselimo.
Čez leta tudi opaziš da izgubiš stike s prejšnjim življenjem. Življenje prijateljev družine, znancev gre naprej tudi brez tebe. Tebe pa ni tam. Nekaj časa sicer ljudi zanima kako pa s tabo, z leti pa ugotoviš da počasi nimate več nič skupnega, razdalja pač. Različna življenja.
Na danskem sicer ne živim, imam pa prijatelje tam in sem tam parkrat letno. Meni osebno je všeč da so zelo ekološki, zelo malo plastike vidim kadar sem tam. Sploh igrače in stvari za otroke imajo dosti bolj preproste kot pri nas. Ni kiča. Sploh mi je všeč njihov dizajn bivalnih prostorov. Velika izbira trgovin v mestu, ampak cene so pa za naš standard krepko visoke. Pa všeč mi je da so vsi na kolesih :). Socialcev pa ne marajo. In na splošno ljudi ki mislijo da jim kar nekaj pripada. Tako da tisti ki razmišljate o selitvi ker se tam ful več dobi…..no ja. Ne boste ravno priljubljeni :). Sploh če ne govorite jezika. Sicer vsi govorijo angleško, ampak za službo dobit je pa skoraj pogoj jezik oz. vsaj nemščina.
Forum je zaprt za komentiranje.