Najdi forum

Kakšen ruter ?

Imam Telemachov kabelski internet z Thompsonovim modemov, zdej sem nabavil še prenosnik in me zanima kak brezžični ruter naj kupim in kako priklopim (skonfiguriram)..

Prenosnik je Tron A55-SXD Sempron-M 3000 z Type II PCMCIA režo, Ethernetom in 56k modemom. To bi sicer uporabljal v hiši; slišal sem da naj kupim nek USB (???, ne vem kaj že), da nanj čisto ok deluje, da se na PCMCIA lažje konektajo vsiljivci ???

Glede priporočila kakšen router kupiti, ne bi vedel svetovati, ker še nikoli nisem delal s kabelskim internetom in tega področja ne poznam.

Osnovna konfiguracija pri vsakem routerju je ta, da nastaviš Auto re-connect, če ima to opcijo; se pravi, ko iz kakršnegakoli razloga router “pade dol” oziroma mu prekine linijo, jo skuša npr. v roku 120-ih sekund vzpostaviti nazaj.
Pod osnovno konfiguracijo spada še, da si nastaviš nek primeren rang IP-jev za uporabnike (v primeru, da se bo prek tega routerja povezovalo več ljudi iz istega gospodinjstva).
In pa seveda ne smeš pozabiti vpisati pravilnih DNS-ov svojega internetnega ponudnika. V nasprotnem primeru bo router omejen le na notranji promet in se ne bo znal pogovarjati z zunanjim svetom.
Osnovna konfiguracija šteje pravilno nastavljene route oziroma pravice preko katerih portov bo lahko prihajal promet skozi router naprej do računalnika.
Če uporabljaš programe kot so razni izmenjevalniki datotek, elektronska pošta, klepetalnice ipd. boš to vsekakor moral definirati.

Pod naprednejšo konfiguracijo pa spadajo razne varnostne nastavitve kot so izbira primerne kriptacije brezžičnega omrežja (WEP, WPA….) in/ali določitev katere vse naprave smejo dostopati do tega omrežja (določanje/izločanje s pomočjo MAC naslova).

Če imaš ti dve nastavitvi nastavljeni, imaš lahko ali PCMCIA kartico ali pa USB wireless adapter, pa bo zelo težko kdo prišel v tvoje brezžično omrežje in se koristil na račun tega.

Nič pa ni nezlomljivo. Kdor ima voljo, čas, sredstva in znanje, bo prišel kamorkoli ga je volja.

Priporacam ti kabelski internet,asusovega,trust ali acer,najmanj tezav,če pa hočeš tezaave pa kupi netgearovega,dobra cena slaba roba,vsaj pri meni je bilo zal z netgearom takole,pri kolegici pa tudi,ima enake tezave prekinitev povezave vsakih 10 minut.

Na Thompsonovem modemu sem uporabljal najcenejši Planet XRT-401D router in mi je delal BP.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

In kako se to priklopi, zanima tud mene !?

Priklopiš modem na wan port na rutarju,4 racunalnike pa na lan porte na reuterju.telemachu pa sporočiš novo mac adreso od reuterja!in to je to!
Nastavitve pa so od reuterja do reuterja različne,vendar podobne,nič posebnega!

Francek,

ne kritiziraj netgear reuterja.Meni dela,odkar sem popravila nastavitve, o katerih sem že povedala,priiima.

Pri reuterju je važna razdalja med računalniki oz.ruterjem samim.

OK, pa je potem lahko to Wireless kartica ali je PCMCIA kartica na prenosniku enako, ali bi šlo ? Slišal sem da je USB vmesnik celo boljši.. ?

na prenosnosniku maš tak mrezno kartico,drugo pa ne rabiš,edino če boš imel bezžični reuter,pol si nabavi pcmia kartico,najbolj iste firme kot je reuter!

Brezžični, seveda.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close