Kakšen je postopek na zapuščinski?
Lp.
Zanima me,kakšen je kaj postopek na zapuščinski razpravi,ali so strogi ,ali je veliko vprašanj,raznih zasliševanj,itd,itd,…?
Po sorodstveni vezi sem edini dedič(če bo še kdo poklican,nimam pojma),tudi pogrebne storitve sem poravnala iz pokojnikove kartice,nato pa na banki preklicala kartico.Na njej je ostalo še nekaj gotovine.Kako je s tem na razpravi,ali me bodo peglali,zakaj sem poravnala pogrebne stroške z računa pokojnika,čeprav imam shranjene vse račune,ali sodnik-ica samo pove na zapuščinski, koliko je še ostalo premoženja v gotovini in potem dobi to dedič?
Ne me pohodit.Nimam pojma,kako se tem stvarem streže,kako te zadeve potekajo.
Prosim osebo,osebe,ki so šli čez vse to in kako to kaj poteka.Če ima kdo svoj mail,da interno komuniciram s to osebo ki je že sla skozi vse to,lepo prosim.Hvala.
S kakšnim pooblastilom si ti vzela denar z računa umrle osebe?Zaradi tega imaš lahko resne težave !!
pegla te lahko banka,ko ugotovi da si vzela denar po smrti!Ni ažno računi gor ali dol.
na razpravi bodo upniki in ostale osebe,ki je pač ta oseba bila kaj dolžna.Potem ti pove bal bal bla. ti odg. će deduješ ali ne
S kakšnim pooblastilom si ti vzela denar z računa umrle osebe?Zaradi tega imaš lahko resne težave !!
pegla te lahko banka,ko ugotovi da si vzela denar po smrti!Ni ažno računi gor ali dol.
na razpravi bodo upniki in ostale osebe,ki je pač ta oseba bila kaj dolžna.Potem ti pove bal bal bla. ti odg. će deduješ ali ne[/quote]
Ne poznam zakona, a meni je pred 3 tedni umrl oče in je mama poravnala pogrebne stroške na podlagi računa iz očetovega računa. To je menda zakonito,sicer bančna usluženka tega ne bi storila.
Nič se ne boj. Seveda se pogrebni stroški lahko poravnajo iz računa umrle osebe. To ej prvo. Drugo sodnica ali sodnik sam ne bo gledal, kaj je bilo še z računom. Sploh, če si edini dedič. Mi je sploh zanimivo, da imaš zapuščinsko. Ker nekateri dobijo samo odločbo, da je vse njihovo in takso, koliko morajo plačati in je to to.
Torej če si sama, se nič ne boj. Če bo še kdo, pa pač, kaj bo tista osebe zatežila.
Jaz sem bila s stricem tam. Sva bila 1, 2,3 fertik. Povedala sva, kako hočemo dedovat in je bilo to. Sodnico ni brigalo nič več. Niti za račun iz tujine se ni kaj dost zanimala.
Ne bom te pohodila (denarja z računa res ne bi smela vzeti), ampak; ko boš prišla na sodišče;
– s seboj prinesi vsa uradna potrdila; o imetnikovih računih,
– izpiske iz uradnih evidenc, o imetnikovih nepremičninah,
– uradne evidence o premičninah,
– ne računaj da bo sodišče kaj samo pridobilo po uradni dolžnosti, kljub temu, da mora,
– najhitreje je, da imaš dokazilo/potrdilo za vsako pokojnikovo stvar in se bo zapuščinska takoj zaključila,
– z drugimi potencialnimi dediči se zmenite doma in tja pridit, ko boste stvari med seboj že razdelili.
Ne tako stara izkusnja in odgovori na tvoja vprasanja (upam, da ne bom kaj izpustil):
Naroki za zapuscinske razprave so na sodiscih rutinska zadeva in za en primer si sodnik ponavadi vzame svojih 15 – 20 min. najvec. Nanjo so vabljeni vsi (mozni) dedici, evidentirani v smrtovnici, ki jo sestavi maticni urad Upravne enote stalnega bivalisca umrlega. Ti dedici lahko seveda tudi niso vsi sorodniki (ce jim je bilo kaj zapisano v oporoki – ce seveda oporoka obstaja). Ce oporoke ni, so vabljeni t.i. “zakoniti dedici” – torej najblizji sorodniki (zakonec, otroci, ipd.).
Pred zapuscinsko razpravo sodisce odpre “spis” v katerem so vsi dokumenti, ki so povezani s primerom (oporoka, kdo so dedici, kaj je premozenje in seveda tudi, ce obstajajo kaksni dolgovi – koliko in komu).
Ce je oporoka, sodnik dedice na razpravi vprasa, ce priznavajo oporoko oz. ce ima kdo se kaksno novejso oporoko (velja le zadnja). Ce oporoke ni, kot receno, se deduje po Zakonu (o dedovanju). Ce oporoka je, pa obstaja bliznji sorodnik (zakonec, otrok, v dolocenih primerih tudi brat,sestra) pa jih oporoka ne vkljucuje, imajo ti “nujni dedici” na zapuscinski razpravi (in ne vec kasneje!) moznost zahtevati “nujni delez” (polovico zakonitega). Najbolje je, ce se dedici pred samo razpravo med seboj zmenijo, kako in kaj in potem na razpravi povedo svoj ” dedni dogovor “. Zadeva je potem ekspresno hitro gotova, se zlasti, ce vsi podpisejo, da se odpovedo pravici do pritozbe na sklep o dedovanju.
Tezava nastane, ce kateri od dedicev izpodbijajo veljavnost oporoke, ce oporoka v celoti ali v dolocenih delih ni jasna in se jo da razlagati na vec nacinov in ce se dedici med sabo ne morejo dogovoriti. V takem primeru sodnik prekine zapuscinsko razpravo in napoti nekoga na pravdo (tozbo). Sele, ko je pravda koncana, se zapuscinska razprava nadaljuje (cez vec let).
Pred razpravo je koristno iti pogledat na sodisce spis in se prepricati o obsegu premozenja in dolgovih. Dedic namrec s tem, ko sprejme dediscino, sprejme tudi dolgove, vendar najvec do visine podedovanega premozenja. Ce je dolgov veliko, se je bolje dediscini odpovedati.
Za celotni sodni postopek se placa sodna taksa, ki je odvisna od visine podedovanega premozenja in kasneje se davek na podedovano, katerega visina je odvisna od sorodstvenega razmerja z umrlim in obsegom podedovanjega premozenja.
To je v glavnem vse.
Hvala ti za jasen in izčrpen odgovor,ki me je do neke mere pomiril.Zanima me še nekaj.Po sorodstveni plati sem jaz edini dedič.Kaj če je napisana oporoka,in vso premoženje dobi tretja oseba.Ali imam pravico zahtevat nujni delež in po tvojem branju bi to zneslo polovico premoženja,ali je odstotek nujnega deleža mnogo manjši?
Kakšna je kaj cena sodne takse takega primera,ki traja cca 20 minut,ter kakšen je {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davka na premoženje?Hvala za odgovor.
Hvala ti za jasen in izčrpen odgovor,ki me je do neke mere pomiril.Zanima me še nekaj.Po sorodstveni plati sem jaz edini dedič.Kaj če je napisana oporoka,in vso premoženje dobi tretja oseba.Ali imam pravico zahtevat nujni delež in po tvojem branju bi to zneslo polovico premoženja,ali je odstotek nujnega deleža mnogo manjši?
Kakšna je kaj cena sodne takse takega primera,ki traja cca 20 minut,ter kakšen je {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davka na premoženje?Hvala za odgovor.[/quote]
Po vrsti:
Ce oporoka obstaja in kaj v njej pise (ali so se kaki drugi dedici, ki niso sorodniki) lahko ugotovis, ce gres na sodisce, ki vodi postopek, in pogledas v spis. Vpogled v spis nic ne stane.
Ce je oporoka napisana tako, da vse dobi tretja oseba, lahko na zapuscinski razpravi, ce si ” nujni dedic ” (kar so: zakonec, otrok oz. brat/sestra – zadnja dva le v primeru, da nimata sredstev za prezivljanje) zahtevas nujni delez. Nujni delez je polovica zakonitega – torej, ce si ti edini zakoniti (v smislu Zakona o dedovanju) dedic, bi v tem primeru kot nujni delez dobila 1/2 x 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} = 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Visina sodne takse je odvisna od visine podedovanega premozenja. Za tocne stevilke bi bilo treba pogledat v ustrezen zakon.
Davek na dediscino ureja Zakon o davku na dediscine in darila (poisci si ga na spletu – tam je ustrezan tabela in lahko zadevo sama izracunas). V splosnem zakon loci: I. dedni red (otroci), II. dedni red (starsi, bratje sestre in njihovi potomci), III. dedni red (dedi, babice) in vsi ostali. I. dedni red je davka prost, potem pa narasca (visji kot je red oz. ce sorodstva ni in tudi visje kot je podedovano premozenje).
fdgdgf, 16.04.2013 ob 11:02
na razpravi bodo upniki in ostale osebe,ki je pač ta oseba bila kaj dolžna.Potem ti pove bal bal bla. ti odg. će deduješ ali ne
Denar za pogreb se lahko dvigne, če si pooblaščen
Forum je zaprt za komentiranje.