Kakšen avto za družino
glede na to, da dajejo ugodna financiranja in če so otroci še majhni – torej mora biti avto zanesljiv
bi se odločil za novega.
je pa treba iti v salone (KIA, Avtotehna …) ker ugodnosti izveš šele v salonu
Vsekakor moraš dobiti dokončne informacije v salonih, ne pa zgolj prek neta. Popusti, o katareih izveš šele od prodajalcev, znajo biti kar konkretni! Glede na to, da ste štirje in imate dva relativno majhna otroka, se velja odločati za karavana nižjega srednjega razreda ali pa kakšnega srednje velikega karavana. To so avtomobili ranga, ki je cenovno še dostopen. Pa tudi varnost, opremljenost in udobje so pri njih na že zelo visoki ravni, saj so v zadnjih letih zelo zrasli v dolžino – glede varnosti pa ne zaostajajo za svojimi večjimi in dražjimi sorodniki. Prav tako se mi zdi, da moraš glede na čase, v katereih živimo, kupiti avto s čim daljšo garancijo, da lažje predvidiš na dolgi rok, koliko te bo avto dejansko stal. To, da ti okvare občasno “pojejo” pol plače, se mi zdi čista norost. Naj gre raje ta denar za družinske počitnice. Je pa res, da je po tej plati ponudba še vedno revna, saj se večina proizvajalcev še vedno drži 2-letnih garancij kot pijanec plota. Dve leti se pa obrneta dobesedno čez noč! Jaz bi zato razmišljal predvsem o kakšnem hyundaiu s 5-letno garancijo, ali pa še raje o Kijah, ki imajo 7-letno garancijo. Meni osebno se mi zdi zelo korekten in dopadljiv karavanski cee’d SW – je ravno prav velik, da ni glomazen in v mestu neroden, v njega pa tudi stlačiš vse, kar rabi družina na počitnicah.
Pri Korejcih je potrebno vzeti v zakup vožnjonna zelo drag uradni servis naslednjih 7 let, ta je že za navadnega 1.4 bencinarja trikrat dražji kot na primer za Škodo, ki ima turbo motor in se z njim konkretno pelje. Imamo v familiji vse sorte avte in če so bili korejci nekdaj vsaj poceni zdaj še to niso več, peljejo se pa ok za nezahtevne, to je pa vse.
Glede družinskega je pa meni top Smax, cenovno je dostopen, niti ne crkuje, motorji razen 1.8 dizel so okpelje se bolje od vseh, scenic ima prav nemogoče podvozje proti fordu, medtem ko je sharan kot nek kombi, je pa sharan verjetno najbolje izdelan in zatesnjen, Prostora ima pa Smax neomejeno, ni potrebe po trugi na strehi, sploh po sirini, pa se dobro izgleda. V akcijah je od 20 jurjev naprej, kdor ne rabi dizla. Pa tudi mondeo je best buy za svoj denar, sploh zdaj ko je ze dolgo na trgu in so popusti, pa se tekom zivljenske dobe znajo bit napake odpravljene.