Kakšen avto bi vi kupili?
Kakšen avto mi priporočate, da kupim za približno 15.000 km na leto in v cenovnem razredu do 3 milijone?
Dobro je, če je čimbolj ekonomičen (a vseeno najmanj 1.4). Od opreme je zaželjena le klima.
Se splača starega 2-3 leta, ki je takoj cenejši za milijon? Starejšega od 3 let vsekakor ne bi, da ga lahko obdržim vsaj 5 let.
Torej…kaj bi kupili vi?
Novih avtomobilov do 3 milijone, “kubature” 1400 s klimo je veliko. Tako boš moral sam malce zožiti krog kandidatov pa bomo lahko rekli zakaj in zato.
Tudi glede starosti je veliko možnih različic. Jaz imam npr. kot “ta drug” avto 14 let staro “zadevo” in bo 5 let po 15.000 letno km zagotovo zdržal z zelo majhnimi stroški.
LP, Škorpjon
Torej: čimveč prostora, da bomo lahko vzeli s sabo vse za kampiranje, ko gremo na morje. Avto čimkrajši – za lažje parkiranje. (Vozila ga bo tudi ženska! hehe) Limuzina ni najbolj zaželjena.
Npr. Hyundai Matrix, Citroen C3, Toyota Yaris, Honda Jazz, Peugeot 307…
Ne maramo Renaulta in VW, ostalo sprejemljivo.
(Nekateri med njimi nisi ravno prostorni, so pa simpatični.)
Najprej “pospravi” vse dvome o ženskih voznih spretnostih – ker slednje velikokrat vozijo ulala dobro – kapo dol puncam.
Gremo naprej – prostornost; največje “nahrbtnike” imajo; JAZZ, MATRIX in 307. Pri C3 in YARIS-u ni za pričakovati “čudežev” (napram prejšnji trojici)
Glede zunanje dolžine je najmanjši YARIS, sledijo C3, JAZZ, MATRIX, 307.
Neka “zlata sredina” med dolžino (čim manj) in prostornostjo (čim več) sta JAZZ in MATRIX.
Če pa hočeš maximalno “zlato sredino” potem ti priporočam avto tipa C BERLINGO. Ogromno prostora, lahkoten za upravljanje, razmeroma kratek … samo še všeč ti mora biti. Včasih vozim službenega in je na kratko OK.
Glede motorja 1,4 (verjetno imaš v mislih bencinskega); za YARIS, C3 in JAZZ bo OK, za MATRIX-a že malce “švoh”, za 307 IN BERLINGO-ta, pa “švoh”, posebno z vklopljeno klimo.
Sicer pa si vsakega posebej oglej, “pomeri”, preizkusi … potem pa reci “tale bo moj”.
Pa srečno vožnjo.
LP, Škorpjon
tudi jaz sem gledal 2 leti starega, vendar potem pa sio tam 2,5 mio in spet ne veš kaj se skriva razen, če ti dajo vsaj 1 leto garancije (konkreto vem, da pri avtotehni vis dajo o.k. garancijo 1leto). skratka poznam nekaj zgodb, ko so kasneje odkrili zbite km, servisne knjige so bile ponarejene (v servisni knjigi je pisalo, da je jermen zamenjal-potem pa mu je motor zružil)-premisli-ko pa daš 500-1mio zraven pa maš novega-2 leti garancije
Na koncu smo se odlocili za Hyundai Elantro za malo manj kot 3 mio, z veliko opreme, precej prostorna in udobna. Pokuri skoraj 9 litrov kombinirano, a baje je pri novih avtih visja poraba (ali pa so me v salonu nafarbali).
Edina napaka je, da je zadaj zelo nepregledna in bomo rabili kar nekaj casa, da dobimo obcutek pri parkiranju.