Kako zgnetemo testo??
Pozdravljeni,
sem začetnica v kuhinji in imam eno vprašanje. Kako vam uspe zamesiti testo?? kadar poskušam delat piškote (ravno se spravljam pečt Jamieve čokoladne kekse) mi ne uspe zamesit testo. Masa se mi lepi na roke, tako da jo komaj dobim s prstov, ko pa poskušam testo še razvaljat, mi vse ostane na valjarju!!
Zato vas prosim za natančno razlogo, kako do gladkega testa, ki se ga da tudi razvaljat??
Hvala in lep dan želim,
Kuky
Jaz ga vedno delam v multipraktiku. Vse sestavine dam v mešalec (maslo mora biti hladno) in mešam toliko časa, da nastane kepa. Nato testo še malo obdelam z rokami. Ko pa valjam, pa dam na pult malo moke.
Če se pa lepi, pomeni da je premalo moke, oz. drugih, ‘mokrih’ sestavin preveč. Preveri recept. Aja, pa za piškote bi naj vedno uporabljali ostro moko.
Če bi napisala recept, bi bilo lažje svetovati.
Če gre za piškote, je verjetno krhko testo, to pomeni, da je precejšen delež maščobe (masla, margarine) v tem primeru, moraš čimbolj hladne sestavine, čimbolj na hitro zgnesti. Če to delaš ročno, v začetku na hitro premešaj in pregneti kar z vilicami, z rokami na koncu le dodatno obdelaš. In ko imaš testo v “kepi” ga daj še malo na hladno počivati. Malce sicer lahko pri valjanju dodatno pomokaš, tako testo, kot površino in valjar, vendar pazi, da ne preveč, da ne bodo potem piškoti “zbiti”.
Morda bi pomagalo tudi valjanje na posebni foliji, kjer ni treba pomokati površine. Obstajajo tudi valjarji, ki jih napolniš po potrebi z mrzlo (za krhko testo) ali vročo vodo (za kvašeno testo) in tako lažje valjaš.
Najlepša hvala za nasvete! Očitno sem uporabila premalo moke, ker v receptu ne pišejo beljaki, sem jih pa vseeno dodala! Pri valjanju sem jo počasi še dodajala, tako da sem potem nekako že dobila izrezane krogce s pulta! Piškoti so super okusni in kalorični! Še recept, če ga še ni tu gor (dobila sem ga pa na sosednjem forumu in ne vem, kaj moram še tu dodat, da ne bo narobe zaradi avtorja):
Čokoladni keksi, polnjeni z čokolado
140 g masla
140 g sladkorja
2 rumenjaka (sama sem dodala sem beljaka)
250 g moke
1/4 pecilnega praška
30 g kakava (sama sem dala benko)
+ ena čokolada (uporabila sem Milkino polnjeno z nougat kremo)
Iz sestavin zamesimo testo in na pomokani površini razvaljamo ter izrežemo krogce, ene manjše, na katere damo polovico košča čokolade in čez en malo večji krogec ter ob straneh rahlo stisnemo. Pečemo 15 min v ogreti pečici.
Lep pozdrav,
Kuky
Hej, tole bi bilo pa vredno poskusiti… polnjeno s čokolado, mmmmm…
Hvala za recept.
Ja, Hali, kakšno malo čebulico še na roke zrežem, kaj več pa skoraj ne.
Prijeten večer!
Vladka
Se pridružujem klubu uporabnikov multipraktika (razen za krhko testo). Za krhko testo vse pripravim v večji skledi, potem z rokami samo zdrobiš, mešaš, stiskaš skupaj, pa se sama naredi kepa.
Valjam samo še med dvema plastema peki papirja, vmes malenkost pomokam.
Če se ti prav zares vse lepi, pomeni, da je nekaj narobe. Ali imaš premalo moke oz. preveč mokrih sestavin – ali pa testo ni namenjeno valjanju, nekatere piškote iz dokaj mokre mase namreč oblikuješ z dvema žličkama in polagaš kupčke na peki papir. To pravim samo za tvojo info, tile Jamiejevi čokoladni piškoti se seveda res valjajo.
LP Mimi
Kuky – super zadeva! Joj, kako se ti piškoti dobro berejo!
Upam, da ti je uspela, hitro nam zaupaj še kakšen detajlček.
Definitivno jih moram naredit ta vikend; … mogoče že jutri.
Koliko jih pa pride iz ene mase? Mogoče bom vzela kar dvojno maso…
Kako velike si pa delala kot cekine ali kot krofe? Si si pomagala s kozarcem ali imaš takšen modelček?
Si dala v testo košček “ta velike” Milke?
Pozdravljena Jasna*! Piškoti so bili prvi dan super dobri, samo drugi dan pa so postali zelo trdi, tako da jih je obvezno treba jest s kozarcem mleka zraven. Mogoče so trdi zato, ker sem dodala tudi beljake zraven, kar v originalnem receptu ne piše. Ne vem. Krogce sem delala s kozarci, tako da pridelo piškoti kar veliki, napekla pa sem iz ene mase dva pladna. V piškote sem dala polovico koščka čokolade, čeprav sedaj mislim, da bi lahko dala kar celga, vendar sem se bala, da bi masa kaj ven tekla, ker je spodnji krogec manjši, a ni bilo težav.
LP, Kuky
Forum je zaprt za komentiranje.