kako z ajdovo moko?
Pozdravljene!
Zanima me, kako kuhati z ajdovo moko? Rada bi naredila široke rezance, mogoče ribano kašo, nekaj, kar lahko jem zraven mesa z omako, eventuelno s paradižnikovo omako. Nekakšne priloge. Imate še kakšno idejo?
Zanima me, kako naredim to SAMO z ajdovo moko? Bo stalo skupaj?
Mogoče še, če mi zaupate recept za rezance in ribano kašo, ker tega sama še nikoli nisem delala!
Hvala!
Maruša
Zdravo, Maruša!
Sicer ribano kašo delam iz bele moke, ampak lahko ti zaupam recept, pa poskusi z ajdovo. Je čisto enostaven.
V multipraktik dam 4 žlice moke, dodam jajčko in malo soli. Vklopim. Naredi se krogla (če ti to ne uspe in je presuho, dodaj kapljico vode; če je premokro, dodaj še malo moke). Na kroglo vsujem še eno žlico moke, malo vklopim in že je tukaj ribana kaša!
Uf, Sonce rumeno, a te lahko prosim, da napišeš, kako si naredila ajdove palačinke???
Imam še nekaj ajdove moke iz Babičevega mlina doma, pa bi jo morala nekako porabit… In palačinke zvenijo slastno… Le da jih vedno delam iz bele moke… Je postopek iz ajdove enak?? Pa količine, razmerja??
HVALA!!!
LP!
Gordy
Gordy, jaz nisem nič komplicirala. Dala sem tako kot za navadne palačinke (v mojem receptu je na 250 ml mleka 12 dag moke, dva jajca – potem pa po potrebi še malo mleka ali pa moke, odvisno od gostote). Nič slakorja samo sol. Nadev pa je bil iz skute (pasirane) z dodatkom začimb – drobnjak, sol, poper – po želji in okusu. Najbrž bi bile še boljše če bi jih še malo popekla s polivko iz kisle smetane in jajčka, ampak ni bilo časa ;-)). Lakota huda. Mogoče so bile pa zato dobre ;-)). Kaj pa vem. Probaj.
Hojla,
jaz pa bi rada naredila ajdove strukje z oherovim nadevom, ap me vedno muci testo……vedno je nekako pretrdo, ne da se lepo valjati, in tudi potem ko se skuha, je pretrdo, ker ni razvaljano dovolj na tanko….
Vem za neke recepte, v katerih se mesata ajdova in bela moka, doda se se nekaj olja se mi zdi….Ali katera to pozna? Se raje bi videla, ce bi mi katrea lahko napisalaa kaksen dober, po moznosti preiozkusen recept za testo (in nadev) za kuhane ajdove struklje.
LP, zala
Takole ))
Ajdove palačinke z drobnjakovo skuto so v pečici, polite z jačkom in kislo smetano )))
Vam ob prvi priliki javim, kako sta moja dva sprejela kosilo 😉
LP!
In hvala, da ste!!!
Gordy
Zala, napisala ti bom recept iz knjige o štrukljih. Teh sama še nisem delala, sem pa druge iz te knjige in so bili res dobri, zlasti testo je bilo enkratno. Zato upam, da bodo tudi ajdovi taki, kot bi rada.
OREHOVI ŠTRUKLJI IZ AJDOVEGA TESTA – KUHANI
100 g ajdove moke
80 g bele gladke moke
1,5 g kvasa
1 jajce
0,3 dl olja
mlačna slana voda
Ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin naredimo ne preveč trdo testo. Pustimo ga počivati.
Nadev:
300 g orehov
5 g masla ali margarine
120 g sladkorja
1 dl sladke smetane
0,3 dl ruma
2 jajci
Zmletim orehom dodamo jajci, smetano, rum in sladkor.
Razvaljano testo namažemo z raztopljenim maslom ali margarino in s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v pomaščeno alufolijo. V slani vodi kuhamo 25 minut. Kuhane štruklje odvijemo, narežemo na tanjše rezine in jih prelijemo z raztopljeno maščobo.
Lp, oli
Lep dan vsem skupaj!
Samo toliko, da javim.. glede ajdovih palačink….
Bile so SUPER!!!
Edino preveč slano je izpadlo, ko je bilo pečeno (ma včeraj sem imela en tak čuden dan, ko je bilo kar vse po vrsti preslano!!!!!)…
Skuto sem malo solila in popoprala, ko sem jo mešala z drobnjakom.. ker je bila premalo slana, sem jo dosolila, premešala poskusila in še malo popravila.. Krema je bila ravno prav slana, ko sem palačinke spekla (prelite z neslano mešanico jajčka in skute), pa je vse skupaj bilo presoljeno!
Pozabila sem, da je popečena skuta bolj slana od sveže (((
Ok, pojedli smo, mi je pa to šola za drugič… Ker bomo take palačinke še jedli )))
Pa lep pozdrav!
Maruša, mene je stara mama naučila, da se žgance dela v razmerju 2/3 ajdove moke, 1/3 bele (merjeno kar s skodelicami). Mogoče je to bolj veljalo v časih, ko so moko kupovali v mlinih, ta ki jo kupiš v trgovini, ni nikoli tako “črna” – po moje jo že malo pomešajo sami ;-)).
Tukaj pa imaš nekaj receptov:
Pazi res pri količini vode (lažje dodaš kot odvzameš). Pri nas žgance mešamo s tisto dolgo kuhalnico – leseno, da dobiš primerno gladko maso. Nato jo vzameš na kuhalnico in jo z vilicami na drogno “nastrgljaš” v posodo. Takšen način zahteva kar precej fizične moči – sploh če kuhaš večjo količino. Mi je pa simpatičen način od kroki – boš videla na povezavi.
LP
Poskusi narediti pogačo. Nam je več kot samo dobra.
Ajdova pogača
testo:
70 dag ajdove moke
30 dag pšenične moke
20 dag masla ali margarine
1 kisla smetana
sol, voda
nadev:
50 dag skute
2 kisli smetani
3 jajca
15 dag sladkorja
5 dag rozin (po želji)
Ajdovo moko popariš s cca 1,5 litra vrele vode.
Počakaš, da se ohladi in umesiš testo, ki ponavadi ostane še lepljivo.
Z rokami oblikuješ krpe iz testa in jih polagaš v pekač. Pokriješ dno.
Nadev zmiksaš ter poliješ po testu.
Če ti je ostalo še kaj testa, pokriješ z njim še nadev.
Pečeš eno uro. Pri meni na 7 stopnji od 8.
Hej!
1. Palacinke ( z ajdovo moko) polnem tudi z zelenjavnimi nadevi – razen s skuto.
Meni so vsec, ker so tako lepo hrustljave.
2. Zala, tudi pri Anck( najboljsi struklji) pri Kranju so ajdovi struklji vedno nekoliko gostejsi od tistih z belo moko. Saj je tudi kruh z njo bolj zbit. Pred meseci sem ti napisala recept za ajdove struklje s skuto- iz knjige Struklji za vsak okus.
3. Danes sem pa skuhala juho z ajdovo kaso- po starem slovenskem receptu. Dobro!
4. Vedno se sprasujem, zakaj koruzna moka, koruzni zganci in zakaj ajdova moka,ajdovi struklji, ajdovi zganci in ne ajdini. Vem, da je prav ;tudi v SP. Pa vseeno me muci, zakaj razlika, saj je vse ( ajda, koruza) zenskega spola. Tudi psenicna… Mogoce pa “z c” zahtevata tako?!
Zala, imas ti razlago? Lep pozdrav Babi
Hej, Sonce!
Kupujem Zlato polje in nic ne pise instant. Verjetno bi to bilo tudi v redu. Kaso kuham 10 do 15 minut.Pazim, da ne dam prevec vode( krop), da jo kasa popije med kuhanjem. Potem jo lahko uporabljas kakor hoces, zabeljeno s cebulco- priloga, s kaskno zelenjavo ali gobicami.
Juha gre pa takole:
V posodi kuham na kose narezan olupljen krompir s petersiljem, cebulo in istom lovorja(okus).Posebej kaso. Ko je oboje kuhano odvzamem cebulo, krompir pretlacim in dodam kaso. V posodici na olju preprazim in malo zdusim nasekljano cebulo, na koncu dodam se strt cesen in prasek mokice.
S tem zabelim juho, zacinim s poprom in muskatnim oresckom , se malo povrem.Cisto na koncu se malo svezega drobnjaka in petersilja( vse na drobno nasekljano). Gostota je odvisna od kolicine krompirja in vode. Mi imamo radi ne pregosto. Ce dodas se poprazene gobice, je sploh super. Na koncu lahko dodas malo kisle smetane in kapljico limoninega soka( kar na kroznik), ce je komu vsec.
Tole je bilo objavljeno v tisti pregresno dragi lepi knjigi s slovenskimi recepti, vini, pesmimi( Pavcek). Upam, da sem si vse zapomnila. Ce jo imajo v knjiznici, lahko se tam pogledas. Mogoce sem tudi kaj po svoje priredila:)
Moz ima ajdo zelo rad ne vse nacine. Lep pozdrav Babi
Oli, hvala za receptek, upam da bo idelaiziran ze pojutrijsnjem, in da se bomo sladkali z njimi po pitulicah 🙂
Babi, tudi za tvoj recept bom pogledala, drugace se pa oproscam, ampak sem res cisto pozabila da si ga napisala. Ves, glede teh koruznih in ajdovih zadev nimam neke pametne razlage :)…..verjetno ze mora tako bit, saj so tudi drugace v slovnici razne posebnosti v sklanjatvah, naglasih itd. ……bom pa se malo premislila in ce kaj poguntam, te obvestim, prav?! 🙂
Lp vsem iz ze malo jesenske koroske, zala
Eliza ))))
Hvala za tvoj post )))
No ja, glede zaljubljenosti bo držalo )))) konec koncev mineva četrti mesec od poroke 😉
Upam le ))) da se bo zaljubljenost čimmanjkrat kazala na krožnikih ))))
Lep pozdrav vsem!!!!!
Gordy
Forum je zaprt za komentiranje.