kako vreči brata iz stanovanja
Z možem živiva v večji hiši, katere lastnik je moževa mama. Tašča živi v tujini, hiša je velika, veliko pa je tudi stroškov s tekočim vzdrževanjem hiše, ki ni več nova. Imava 2 majhna otroka, pred letom dni pa se je v hišo vselil moj brat, ker je zaradi službe nujno potreboval stanovanje. Na začetku smo se zmenili, da bo to začasna rešitev, dokler ne najde drugega stanovanja, potem je prostor našel, pa je padlo v vodo, ker ni imel are, nato je iskal novo stanovanje, pa izgubil službo…. skratka, tako je minilo celo leto. Zmenili smo se, da bo svoj delež stroškov nadoknadil z delom okoli hiše, saj mož zaradi službe ne zmore vsega, jaz pa tudi ne, ker med službo, vrtcem in ostalimi obveznostmi nekako ne najdem časa za vrt in ostalo. Brat se trenutno preživlja s priložnostnim delom, vendar, če sem iskrena kaj resnejšega niti ne išče, ker mu je kar všeč tako, kot je. Star je že krepko čez 30, službe, ki jo išče itak ni nikjer (plača neto 1500+, pisarna, brez nadur….), punce nima, tako, da se bojim, da smo se znašli v neki situaciji, ki ne vodi nikamor. Name pristiska še moja mama, kateri se brat smili, ker ima v življenju tako smolo.
Mož se v njega noče vtikati, saj občasno res kaj popravi, preštiha vrt, v skrajni sili mu lahko pustim otroka, če grem v trgovino, ampak to je tudi vse, kar prispeva k skupnim stroškom. Pogovoru o selitvi na svoje se izogiba, na koncu je mene sram, ker mu težim, saj je mlajši brat, po drugi strani pa si želim določiti datum, do katerega se bo izselil. Zadnjič je moža zabil, da itak ni nič najinega, tako, da ga zdaj gledam z nekoliko drugimi očmi. Medtem, ko mož dela od jutra do večera, brat prelenuhari dopoldne, popoldne kao nekaj dela (prevaja, ali srfa po inernetu?) zvečer je spet prost, midva pa dobesedno padeva dol.
Kako ste rešili problem tisti, ki ste bili v podobni situaciji? Tašča se v to ne meša, ker se nima namena vrniti, sobe, ki jo zaseda v resnici ne potrebujeva, del stroškov pa bi res lahko prispeval, saj je polnoleten!
Hm, glede na to koliko je star, bi ga človek označil za zrelega, toda po tem kar berem, mu do te stopnje še (marsi)kaj manjka, ali pa ste ga sami dodatno razvadili. Vaš mož že ve zakaj se noče vtikati v to. Pogoji, kakršni so bili vzpostavljeni ko se je vselil v hišo niso preživeli, zdaj zakaj je temu tako oz čemu je izgubil službo in zakaj je domišljav glede druge, nima smisla delati zaključkov. Vsekakor pa bi vam koristilo, če se nekega dneva oba z možem vsedeta in k sodelovanju povabite še brata; z argumenti mu predstavite situacijo, koliko znašajo mesečni stroški, da ni več otrok oz da nanj gledate kot na odraslo in odgovorno osebo, da je potrebno kaj več v življenju narediti ne pa zgolj “sanjati” in da glede na to, da se stvari niso obnesele tako, kakor je bilo sprva mišljeno, imate pravico do dvojega: – da se izseli
– da začne pokrivati del stroškov.
Vem, da je moj odgovor zelo suhoparen, morda oster, toda takšne stvari je potrebno jemati resno, vaš brat pa ne jelje resno ne svojega življenja, vašega še manj.
1. Do bivanja v hiši svoje matere ima ravno toliko pravice, kot jo imate vi. Če kdo, potem ima njegova mati pravico, da zahteva, da se izseli. Pri tem ima brat prav, ko navaja, da tako ni nič vajinega.
2. Kdo pa sta vidva, da mu bosta določala, kakšno službo bi moral imeti, da bi bila po vajinem to “resna služba” ? Saj praviš, da se preživlja s priložnostnim delom. Torej nekaj dela. V današnjih časih je vsako delo častno in to tudi priložnostno delo, minili so časi, ko je bil nekaj vreden le tisti, ki je imel službo za nedoločen čas.
3. Res pa je, da bi moral plačevati del stroškov in to sorazmeren velikosti bivalnega prostora, katerega uporablja. Torej ne moreta od njega pričakovati, da pokriva polovico oziroma tretjino vseh stroškov, saj najverjetneje uporablja samo eno sobo, če prav razumem. Torej se dogovorite za eno pametno razdelitev stroškov. Pri tem seveda upoštevajte tudi njegovo delo, ki ga opravi okrog hiše.
To, kakšen način življenja on vodi, odgovoren ali neodgovoren, je zelo subjektivna ocena. Po vaše je človek neodgovoren, po mnenju nekoga drugega pa le – iznajdljiv. Ne moreš nekoga obsojati zgolj na podlagi lastnega mnenja in kar meni nič tebi nič zahtevati njegovo izselitev iz hiše, katere je konec koncev dedič tudi sam!!! Če bi bila ta hiša last vaju z možem, bi bila situacija seveda drugačna. Lahko pa seveda težiš in čustveno manipuliraš z možem in njegovo mamo, ampak tega zahrbtnega dejanja ne svetujem. Raje se usedite in se pametno dogovorite za delitev stroškov. Plačuje pa naj jih, kakor ve in zna. Če jih bo redno plačeval, vas nima kaj zanimati, kako je denar zaslužil, ali s priložnostnim delom, ali z “resno službo”.
Forum je zaprt za komentiranje.