Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako varčevati?

Kako varčevati?

Berem spodnjo temo, koliko imamo “prišparano” in kar težko verjamem, da imate pri običajnih plačah toliko prišparano. Jaz sem 50+, plača 2k (zdaj, prej bolj 1600), hiša lastna, 2 otroka 18 in 20, pes, avta dva. Nimam nič našparano, nič. Prosim za nasvet!

Nastavi pravemu.☝️?

Rešitev je precej preprosta. Prihraniti morate več kot pa porabite – to je osnova. Viške nato nalagate(npr. v vrednostne papirje) in dobivati donos. Obrestno-obrestni račun je osmo čudo sveta…

Pač ne znaš z denarjem, avtorica.

Odvisno, kakšne imaš apetite v življenju in za kaj vse si pripravljena zapravljati.

Meni je prijateljica, ki je v financah rekla, daj 10 procentov od plače stran vsak mesec in boš lepo privarcevala.  Teh 10 procentov odtrganih od plače ni. NI. To se navadiš in odmisliš.  Kam bo kdo vlagal teh 10 procentov, pa je odvisno od posameznika.

Nasvet je enostaven – ne kupi nič, kar ti ni res vredno in res ne potrebuješ.

Če vse kar kupuješ sodi v obe zgornji kategoriji – itak imaš kar želiš in potrebuješ in ti ni treba še dodatno šparati.

Ce si ob taki placi plus podobni partnerjevi (???) vse to ustvarila od nule in vzgojila 2 otroka, kaj ni dost?

.https://youtube.com/shorts/3HYWBPGlHBs?si=f7vhgF_S_5g1yqaf

Iz kamna se ne da stisniti litra vode.

Se pa da  pametnim razpolagamjem preživeti na pozitivni 0.

Avtorica, za kaj pa bi šparala? Imaš namen kupiti kakšno večjo stvar?

Sem penzinistka z lastnim stanovanjem, avtom in manjšim vikendom. Na strani imam za vsak slučaj 10.000 eur. Tu se moje šparanje konča.

Hodim na izlete, kavice, žurke … Redno osvežujem garderobo. Dokler bom mobilna in fizično sposobna, raje zapravim za stvari, ki me radostijo. Kaj bi mi pomagal debel bančni račun, če pa ga na starost ne bi mogla prazniti?

Avtorica, nikar ne imej slabe vesti. Da si lahko spravila skupaj, kar imaš, si se itak morala že čemu odpovedati. Uživaj življenje!

In čemu naj nič ne zapravim in varčujem?

Sina sem – sem prepričana – vzgojila tako, da če danes umrem bo znal poskrbeti zase. Imel bo hišo, ki jo bo podedoval po meni (kredita več ni) še eno leto šole in bo imel poklic in to je to. Služi naj mu samo zdravje.

Zakaj naj si ne privoščim  in imam na računih in delnicah in zlatu in ne vem še kje vse imate denar?

Odgovor na objavo uporabnika
Odpoved tv, 26.12.2023 ob 17:12

In čemu naj nič ne zapravim in varčujem?

Sina sem – sem prepričana – vzgojila tako, da če danes umrem bo znal poskrbeti zase. Imel bo hišo, ki jo bo podedoval po meni (kredita več ni) še eno leto šole in bo imel poklic in to je to. Služi naj mu samo zdravje.

Zakaj naj si ne privoščim  in imam na računih in delnicah in zlatu in ne vem še kje vse imate denar?

No, vedno je dobro imeti na banki sredstev za vsaj 1 leto življenja, za primer tudi, če smo čisto brez prihodkov…

Nikoli ne moremo vedeti kaj pričakovanega, nam lahko življenje prinese. Nesmiselno pa se je odtekati vsemu zato da boste najbogatejši človek na pokopališču…

Torej, komur je uspelo našparati 10,000evrov, hvalabogu! Avtorica jih najbrž nima in nima niti vikenda, kot ena opisuje in ni niti v penziji, da bi se ji lahko jebalo za celi svet.

Nimamo vsi enake situacije v življenju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close