Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako uporabiti marelice

kako uporabiti marelice

Za božična darila sem delala desertno marelično vino. Recepta sicer ne znam na pamet (če bi ga katera želela) je pa iz knjige Iz domače shrambe.
V glavnem v vino namočiš suhe marelice (jaz sem dodala še malo rozin), med, konjak in pustiš da odstoji kake tri tedne. Včeraj sem zadevo ustekleničila, ostale pa so mi lepo sočne marelice in rozine z blagim priokusom alkohola.
Nekam bi jih rada “podelala” pa nimam kake prave ideje. Mogoče kakšen sadni kruh?

lp tinca

Hej, Tinca! Za sadni kruh bi bilo imenitno. Tudi preznic, trzaski zavitek v kvasenem listnatem testu je dober. Suho sadje je potrebno cez noc namakati v alkoholu, dodani se lesniki, orehi, pinjole, suhe fige…

Lahko kupis Pecjakovo kvaseno listnato ali masleno testo ( ne vem tocno imena); je boljse kot navadno listnato. Ga razvaljas in nadevas vse nasteto in se kaksne zacimbe v obliki klobase in z obeh strani testo zavihas, namazes z jajckom, prespikas in v pecico.

Uporabis lahko tudi narezano kot dodatek sladoledu ali pa vmesas v piskotno testo. To je nekaj idej. Lep pozdrav Babi

Jaz bi se pa priporočila za recept za tole vino. Čeprav je zdaj že malo pozno za novoletna darila, a vseeno. Ga bomo spili v družbi kak drug dan.

uh, kot sem napisala – na pamet se žal ne spomnim, je pa iz knjige, ki sem jo navedla. Okus (seveda sem morala malo poizkusiti) je pa res božanski, skoraj malo vleče na medico.
Knjigo imajo po moje v vsaki knjižnici, notri je kup takih njami receptov tudi za božična darila.

Babi hvala za ideje!

lp tinca

Kaj pa marelice v srajčki?

Listnato testo razvaljaš in narežeš na štirikotnike, polniš z marelicami in marcipanom, pa s par kapljami mareličnega likerja in spečeš.

Če hoče katera originalni recept, naj sporoči, trenutno ga nimam pri sebi.

Če pečeš domačega prijatelja, jih lahko dodaš v maso.

Hm. Imam knjigo Dobrote iz shrambe, po spominu bi rekla da je v tej knjigi recept za marelično vino (po spominu bi rekla, da sem ga pred leti tudi že delala, bojda je bilo res dobro – sama ne vem, ga nisem probala ;-)).

Jzst – če želiš ti ga rade volje preprišem.
LP

Ja ja Dobrote iz domače shrambe bo prava knjiga. Jaz sem jo žal že vrnila v knjižnico (brez da bi si skopirala recept). Tako da, če ga kdo ima, kar na dan z njim. Vinček je res dober, samo za božično darilo bo malo pozno, ker mora odstati vsaj tri tedne (razen če boste dali naprej kar steklenico z marelicami (izgleda kar lepo) in z navodilom za dokončanje.

Pečjakovo kvašeno listnato testo sem pa tudi že včeraj kupila (sploh nisem vedela da se ga dobi). Tako da – nekaj bo že ratalo.

Hvala vsem,

lp tinca

Bom prepisala recept, imam knjigo doma.

Lahko spečeš tudi muffine z marelicami. Preizkušeno dobro. Aja, še recept:
Čokoladni muffins z suhimi marelicami (vir: teletekst TV Slovenija J)

Sestavine:

150 g čokolade za kuhanje
120 g masla + za pekač
150 g suhih marelic
150 g moke
100 g mletih lešnikov
2 ½ žličke pecilnega praška
2 jajci
100 g sladkorja
3dl nav. jogurta ali mleka

Postopek:

Pečico ogrejemo na 1800C (ventilatorska na 160).

Pekač za peko mafinov namastimo in damo v zamrzovalnik ali damo v vdolbine pekača papirnate modelčke. Kdor tega pekača nima, naj na navaden pekač razporedi po dva papirnata modelčka skupaj – drugega v drugem.

Čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli.

Marelice nasekljamo.

Moko, mlete lešnike in pecilni prašek zmešamo.

Jajci, sladkor in jogurt stepemo in vmešamo moko z lešniki in pecilnim.

Na koncu vmešamo še stopljeno čokolado z maslom in marelice.

Napolnimo modelčke za mafine (12kom) in postavimo v ogreto pečico.

Pečemo približno 20- 25 minut.

Ko so pečeni, pečico ugasnemo in pustimo kolačke še cca 3 minute, da se ‘umirijo’.

Dober tek!!!!!!!!!

lp n.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close