Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako ujeti mačka

Kako ujeti mačka

Nimam 20 let, temveč skoraj 3x toliko, tako da ti ne govorim s pozicije teh mačk, ki jih imamo sedaj, temveč iz večletnih izkušenj.

Trenutno imamo dva mačkona (en se je zatekel k nam, en pa je potomec naše muce – in to je tretja mačka, ki jo imamo). Mačke steriliziramo po prvi kotitvi. Tako so nam predlagali veterinarji.

Glede ostalega beri zgoraj.

Je pa žalostno, kako z lahkoto lepite slabe lastnosti ljudem, ki jih ne poznate.

Tvoje osebne izkušnje???

To, kar sedaj delate z mano tukaj je več kot žaljivo. Se umikam z debate.

Kaj veterinar mačke sterelizira na kmetiji? Kaj to je pa provokacija ali ne? česa bolj norega pa še ne. In ne blizi z tem, da se mačke sterelizira po prvi kotitvi. To je bilo znao pred 20 leti, zdaj je drugače.

In hočeš povedati, da veterinar pride na kmetijo in lovi mačke vsak mesec ter jih razglistuje in jim daje sredstvo proti bolham? To praviš?

Hahahahahahahaha……..

Ja, jaz sem bila tudi pri naši mački glavni porodničar, ma sva skoraj dihali skupaj. Samo en maček, pa dejansko je bil domač, ma sem ga pobožala trikrat v življenju, pa še to tako, da sem se od strahu skoraj v hlače, ker je tolk zapihal, pa mu ni nikoli nihče nič naredil. No na stara leta njegovega življenja se je preselil k bratu v sosednjo hišo, tam pa je bil udomačen hišni muc. Ne vem s čim sem se mu toliko zamerila.

Drugače pa, moja dva mačka nista samo za lovljenje ali kot ste ene pisale za delo, ampak to tudi počneta. Saj to je v njihovem nagonu.

O tistem z macolo in srednjem veku pa raje ne bi.

Zdaj pa se res več ne čudim, da nekateri otroci mislijo, da so krave vijolčne, kot pri Milki…

Ne, draga moja. Kot prvo – samo nekatere mačke so take, ki se ne dajo prijeti, ne vse. NEKATERE.

Kot drugo – veterinar nam da le sredstva proti bolham, glistam, ostalo pa, kljub temu, da smo KMETI, znamo opraviti sami. Če je pa potrebno žival pregledati, pa jo znamo celo uloviti.

A ti misliš, da vetetirar leta za kravo, ki jo mora pregledat?

Kmetica kmetičkasta, če si tako seznanjena z vsem kar zadeva mačk, sterilizacije , bolh in ne vem še česa, bi lahko tudi vedela, da mački NI treba imeti vsaj enkrat mladiče. To je največja bedarija, ki ti jo lahko veterinar pove. Takemu veterinarju bi jaz osebno prepovedala opravljati delo.
Mačka se lahko sterilizira že pri 1,5 kg oz. ko je stara nekje tri mesece in res ni treba čakat prve kotitve-bedarija, jojojoj ajoj no, kaj nekateri vse kvasite in verjamete, saj nismo več v srednjem veku, ajoj, kar zaboli me tole res….

Pa kaj ste vsi nepismeni al kaj? Sem kje napisala, da jih sterilizira na kmetiji?

In ja, sterilizirat jih damo PO PRVI KOTITVI.

Ampak babe smo pa res samo za kreg. Al se bomo skregale pri mačkah in živalih, okoli vzgoje otrok in ene po rit ali pa delovnega časa učiteljic. V glavnem ideje za ujet bolhaste mačke so bile ene tri, ostalo pa smo zvedeli o celotni vzgoji mačke, pa še sterilizacijo smo dale čez.

Nisem rekla, da sem tako seznanjena. Opisala sem svojo izkušnjo in ravnanje.

Sicer pa mački privoščim, da ima 1x mladiče. Drugače pa si v rovtah ne moremo izbirati veterinarjev, a veš? In smo čisto zadovoljni s tem, ki ga imamo.

Zdaj pa se res več ne čudim, da nekateri otroci mislijo, da so krave vijolčne, kot pri Milki…

Ne, draga moja. Kot prvo – samo nekatere mačke so take, ki se ne dajo prijeti, ne vse. NEKATERE.

Kot drugo – veterinar nam da le sredstva proti bolham, glistam, ostalo pa, kljub temu, da smo KMETI, znamo opraviti sami. Če je pa potrebno žival pregledati, pa jo znamo celo uloviti.

Prej si rekla, da vi samo ujamete mačke, ki jih veterinar potem sterilizira. “ostalo pa opravi veterinar, ko pride na kmetijo”. Torej veterinar pride na kmetijo in vam da sredstva proti bolham in glistam, vi pa potem to dajete mačkam, ali kako? torej jih mesečno lovite?

In kaj to pomeni, da so samo NEKATERE MAČKE take, ki se ne dajo prijeti? Praviš, da imate dva mačka trenutno, ves čas pa govoriš o MAČKAH, ki jim pustite, da imajo enkrat mladiče. Kaj pa ste naredili s tistimi mladiči, da imate zdaj samo dva mačka? Pa še od teh dveh se je eden pritepel na vašo kmetijo.

Ojoj, kakšno nakladanje.

A ti misliš, da vetetirar leta za kravo, ki jo mora pregledat?[/quote]

Še enkrat:

Prej si rekla, da vi samo ujamete mačke, ki jih veterinar potem sterilizira. “ostalo pa opravi veterinar, ko pride na kmetijo”. Torej veterinar pride na kmetijo in vam da sredstva proti bolham in glistam, vi pa potem to dajete mačkam, ali kako? torej jih mesečno lovite?

In kaj to pomeni, da so samo NEKATERE MAČKE take, ki se ne dajo prijeti? Praviš, da imate dva mačka trenutno, ves čas pa govoriš o MAČKAH, ki jim pustite, da imajo enkrat mladiče. Kaj pa ste naredili s tistimi mladiči, da imate zdaj samo dva mačka? Pa še od teh dveh se je eden pritepel na vašo kmetijo.

Ojoj, kakšno nakladanje.

1. trenutno imamo 2 (dva) mačka + 1 (eno) mačko = množina
2. sredstva proti glistam in trakuljam se dajo v hrano 3x do 4x letno in zato mačk ni treba loviti
3. proti bolham imajo ovratnice, ki jih ni potrebno menjavati vsak mesec
4. vseh mačk ne rabimo loviti, ker se nekatere pustijo ujeti (od mačk, ki jih imamo SEDAJ, je bolj plašen in se ne da prijeti le pritepenec)
5. mačka, ki jo imamo, je imela 1x mladiče (3 (tri) – od tega smo enega obdržali, dva pa oddali – enega vnukinji, drugega sestri)
6. mačka, njen mladič + “pritepenec” = 3

1. trenutno imamo 2 (dva) mačka + 1 (eno) mačko = množina
2. sredstva proti glistam in trakuljam se dajo v hrano 3x do 4x letno in zato mačk ni treba loviti
3. proti bolham imajo ovratnice, ki jih ni potrebno menjavati vsak mesec
4. vseh mačk ne rabimo loviti, ker se nekatere pustijo ujeti (od mačk, ki jih imamo SEDAJ, je bolj plašen in se ne da prijeti le pritepenec)
5. mačka, ki jo imamo, je imela 1x mladiče (3 (tri) – od tega smo enega obdržali, dva pa oddali – enega vnukinji, drugega sestri)
6. mačka, njen mladič + “pritepenec” = 3[/quote]

Torej ste dva mačka kastrirali, mačko pa sterilizirali. Vsi imajo ovratnice proti bolham (prej si rekla, da vam veterinar da sredstva proti bolham, da bi dajal ovratnice, še nisem slišala, ponavadi jih moraš iti kupiti), torej se je maček dal prijeti, da ste mu jo nataknili, pa menjate jo očitno tudi. Torej zakaj ne predlagaš način kako naj avtorica posta ujame mačka, ki se ne da ujeti? Vašega ste več kot očitno ujeli, ga dali kastrirati, in ga ujamete vsake toliko časa zaradi ovratnice. Torej imaš izkušnje s tem pa avtorici posta nisi predlagala rešitev, pač pa se usajaš zaradi postov drugih forumovk. Sram te bodi.

Aja, pa na redna cepljenja si pozabila. A jih vaš veterinar tudi cepi na kmetiji, po tem seveda, ko jih vi ujamete?

In kaj je s tem narobe? Itak je pri nas skoraj vsak mesec, zaradi oskrbe drugih živali.

Jaz grem spat.

Lahko noč in mirne sanje!

Menda se jih da ujet tudi z ribiško mrežo – sakom. Ne me kregat, če ni res ali če ni humano :). Sama se ne spoznam na mačke, sem pa slučajno slišala, da so jih včasih lovili na tak način.

Sem prej spregledala, da si napisala dva posta:

Ne, mačka nista kastrirana. A sem kje napisala da sta? Ni potrebe, ker so mačke sterilizirane. (ja, se zavedam, da sem ti spet dala sredstvo za pljuvanje, a grem spat, kot sem prej napisala, tako da se kar izkašljaj 🙂

Tudi ovratnica je SREDSTVO proti bolham. Ko sem napisala da veterirar da/prinese sredstva, nisem nikjer napisala, da BREZPLAČNO.

Predloge so avtorici posta napisali drugi. Kateri bo pri njej uspešen, bo morala ugotoviti sama. Mi vsekakor delamo na tem, da bi pritepenčku povrnili zaupanje v ljudi, ki ga je zaradi očitno slabe izkušnje izgubil. Za zadnje “natikanje” ovratnice pa ga je “ulovil” vnuk med spanjem na skednju.

Kaj zdaj sta mačka ali so mačke? In če sta sterelizirana, kako potem skrivata mladiče? Ali imate dvospolnike ali kaj??

Jooooj, a ste res tako nepismene?:) Je napisala že x-krat, da govori o dolgoletnih izkušnjah z mačkami in ne samo o trenutnem stanju mačk na kmetiji.

In….kaj pomeni “sterelezirana”?

Vidim, da se je debata spet razvnela v čisto napačno smer obtoževanj, natolcevanj,…
No naj povem da mačka, ki se ne puusti ujeti je pritepenka, ki pa jo imamo pri hiši že nekaj let. Vse mačke imamo zunaj, imamo manjšo kmetijo vendar to ne pomeni da jih hranimo z ostanki, ampak imajo vsak dan skuhano, prav tako kot kuža. Res pa je, da jih ne crkljamo po cele dneve. In tiste ki ste z vasi doma, bi lahko vedele da se mački sprehajajo sem in tja po polju,vasi, ko lovijo miši, se gonijo in tako je prenos bolh res velik.
Edino to-ovratnica za mačke, ki so zunaj ne pomaga nič.
No en nasvet sem dobila, z ostalimi posti pa se ne bom obremenjevala.

Iz lastnih izkušenj in težav, ki sem jih imela, ko me je spraskala in zgrizla mačka po roki. Zna biti zelo nevarno, če vas močno spraska takoj k zdravniku. cepljenje tetanus, pa še steklina, če se zdravnik odloči.

Potepuška mačka je imela pri nas v drvarnici mladiče, potem pa jih je tam pustila. Postali so napol “udomačeni”, težko si jih prijel. ker poleg dveh domačih mačkov nismo imeli kaj z njimi, sami niso hoteli it, smo jih želeli dat na eno kmetijo. Ko so začutili, da nekaj ne štima, je tazaden znorel inn me pogrizel in opraskal.

Kmetica, krepko ga biksaš. Najprej napišeš, da imajo na kmetih mačke drugo vlogo kot jo poznamo mi ostali in da je čisto samoumevno da se ene mačke bojijo ljudi. Vsi tisti, ki smo kdaj imeli priliko videti kmečke mačke, ki se ljudi bojijo, vemo, kaj to pomeni. Točno to, kar ti je napisala Frca v začetnem postu namenjenem tebi. Potem pa napišeš, da vi vse mačke sterilizirate, jih redno razglistujete, dajete ovratnice proti bolham in celo navajate boječega pritepenca (očitno drugih boječih VAŠIH mačk sploh nimate), da bi ljudem bolj zaupal. Se pravi, da se s temi mačkami ukvarjate! Najbrž ste edina kmetija, ki to počenja (če se seveda nisi vsega skupaj sproti zmišljevala). Verjemi, da poznam kar nekaj kmetij, med njimi tisto od moje tete in vse v njihovi vasi. Nobene mačke v tej vasi niso dali sterilizirati, mladičev se pa rešijo, saj veš kako. Pred leti sem jaz nesla par mačk na sterilizacijo (nisem še slišala o veterinarju, ki bi kmečke mačke vozil na veterinarsko postajo in jih tam steriliziral, potem pa pripeljal nazaj k lastniku. Tega vet. ne počenjajo, mačke moraš sam pripeljati na vet. postajo in jih priti iskat). To sem počenjala nekaj let, potem sem obupala, saj ko sem čez kakšen mesec prišla nazaj, teh mačk več ni bilo. Očitno so jih “spucali”.

Hočem povedati, da če je res tako kot praviš je hvalevredno da to počnete, ampak ste zelo redki med kmeti, ki se sploh ukvarjajo z mačkami. Običajne kmečke mačke živijo zelo drugače kot vaše. Pa to verjetno veš, ne?

Torej jih niti ne sterilizirate niti ne razglistujete. Se mi je zdelo, ja. In kaj te muči? Prenos bolh na vse mačke v vasi ali prenos bolh kam drugam? Če se gonijo prosto po Prešernu in imajo verjetno tudi gliste in trakulje in klope, zakaj te muči bolhavost? Ali se bojiš zato, ker stopajo tudi v hišo?

Mšv kaj vi ste pričakovali da bodo mačke kar odšle in bol ite kam? In ti je bilo vseeno za njih. Vsaj tako sem jaz razumela. Mi kar hudo postane, ko vidim kakšni ljudje še vse obstajajo. Mačke bo tam ostala, saj misli da je tam doma. Ti pa si dolžna za njih poskrbet. In če si vedela da so tam mladiči, bi jih bila lahko hitro udomačila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close