Kako ujeti mačka
Res ste jo krasno vzgajali, da vam niti blizu ne pusti. Čestitam.
Tudi če jo ujameš, kako jo pa misliš pošpricati proti bolham? Tak maček, ki se ne pusti ujeti, čisto ponori, če misliš kaj delati z njim. In ampulo moraš stisniti direktno na kožo, ne na dlako, zato mora biti maček nekaj časa pri miru. Tudi če si boš nadela rokavice, boš po moje spraskana.
Res ne vem, kako vam uspe imeti mačke, ki se ne pustijo božati lastnikom. Razen če se je priklatila k vam že odrasla in ste jo hranili, pa je ostala pri bajti. Če je tako, se opravičujem.
Kaj narediti? Pomirjevalo v hrano, edina možnost, samo za vrsto in odmerek se pomeni z veterinarjem.
namreč kako ljudje vzgojijo mačko in kakšna “domača mačka” je sploh to, da se lastnikom ne pusti pobožati ali da je ne moreš vzeti v naročje? Najbrž smo samo nekateri tako trapasti, da mačke crkljamo. Jaz sem že taka in ko pokličem našo, priteče k meni!
Nobene druge ideje nimam, kot premamiti jo s hrano ali s kakšnimi vitaminčki (mačjimi bonbončki), ki jih dobiš v ZOO trgovinah. Če mački niso scrkljani, so izredno nezaupljivi. Imajo že svoje razloge.
Na kmetiji imajo mačke pač drugačno vlogo, kot jo edino poznate nekateri tukaj prisotni!!!!!
In tako kot ljudje, so tudi mačke različne. Mi imamo pri hiši vedno nekaj mačk, in nekatere so pač takšne, da ne pustijo blizu (ker so jih tako “vzgojile” njihove mame – ki so jih ljubosumno skirvale, dokler so bile male). A so zato še vedno “naše” – jih hranimo ter spijo na skednju. Po moje jim nič ne manjka!
Na kmetiji imajo mačke pač drugačno vlogo, kot jo edino poznate nekateri tukaj prisotni!!!!!
In tako kot ljudje, so tudi mačke različne. Mi imamo pri hiši vedno nekaj mačk, in nekatere so pač takšne, da ne pustijo blizu (ker so jih tako “vzgojile” njihove mame – ki so jih ljubosumno skirvale, dokler so bile male). A so zato še vedno “naše” – jih hranimo ter spijo na skednju. Po moje jim nič ne manjka![/quote]
Popolnoma sem seznanjena s tem, da imate ponekod mačke samo zato, da vam preganjajo miši, ko se preveč namnožijo, jih pa z macolo zdesetkate. Jasno je, da take mačke ne bodo mladičev vozile k vam in da jih pač nekje skotijo in jih vi vidite šele, ko so že večje. Pa to ni zato, ker bi te mačke bile “drugačne”, ampak ker VAS prav malo briga, kaj se dogaja z njenim zarodom in ker je mačka navajena sama poskrbeti zase in od vas ne zahtevati ničesar razen tu in tam kakšnih ostankov hrane.
Ampak taki lastniki mačk se tudi ne obremenjujejo z eventualno bolhavostjo mačk, saj so te kmečke mačke vse po spisku bolhave in klopave. Če zbolijo, se ali same scelijo ali pa crknejo, ali ne? Veterinarja nobena taka mačka še ni videla, saj je zanje veterinarska oskrba zguba časa in denarja.
Pa vam ne mislim soliti pameti, ker se tako ne boste spremenili. Samo tale, ki tukaj sprašuje, pa dvomim, da je tvoje branže, ker potem bi ji gladko dol mahalo, če je maček, ki se itak ne pusti ujeti in živi zunaj, bolhast.
In tako kot ljudje, so tudi mačke različne. Mi imamo pri hiši vedno nekaj mačk, in nekatere so pač takšne, da ne pustijo blizu (ker so jih tako “vzgojile” njihove mame – ki so jih ljubosumno skirvale, dokler so bile male). A so zato še vedno “naše” – jih hranimo ter spijo na skednju. Po moje jim nič ne manjka![/quote]
Ja, Frca na kmetijah pa res mačke vzgajajo, no mi še kmetije nimamo pa jih tudi ne. Nimamo jih za razvajanje in za okras, ampak za to, da lovijo. Sicer mi ni najbolj všeč, da lovita tudi ptiče, ampak ponavadi jim uidejo. Drugače se naša dva mačka sicer pustita ujeti, se tudi crkljata, ampak ko njima paše. Če jima ne paše, ju lahko cel dan ičem in kličem, pa se ne bosta prikazala. Res je pa razlika, ker naša sta pač zunanja mačka.
Kako takega mačka ujeti ne vem.
Ja, vem da ne gre za kmečko mačko, samo čist samo notri pa tud ni, če je od sosedovega psa dobila bolhe. No, mogoče hodi pes na obiske, ne vem. Ampak meni ni sedlo tisto: Kako ste jo pa vzgojili, da se ne pusti ujeti. mogoče so pa že starejšo dobili k hiši, ali pa je bolj boječa. Vem ko sem bila še manjša, smo imeli več mačkov doma, pa se tudi ene dva nikoli nista pustila ujeti, drugi pa so se. Božala in crkljala sem tiste, ki sem jih ujela. Če sem ta boječe kao shecala s hrano,da se jima približam, sta se še bolj prestrašila, pa potem še jedla nista. Al pa sem bila fajn opraskana. Ma jaz bi za to mačko poskusila raje z ovratnico proti bolham, res pa da teh ampul ne poznam, ker naša dva nimata bolh.
Iza bela, saj sem napisala, da če so jo že starejšo dobili k hiši, vzamem besede nazaj:) Pa tudi mi smo kot otroci kje na kmetih našli napol divje mlade mucke, ki so se skrivali kje v drveh in zanje domačini niti vedeli niso, niti jih te mačke niso zanimale. In kakšnega mladiča smo ujeli in ga božali, ostali pa so uspeli uiti. Dejstvo je, da se mladi mački, ki niso navajeni ljudi, pač ne pustijo ujeti oz. manj ali bolj uspešno bežijo pred ljudmi, in potem odrastejo v stare mačke, ki se tudi bojijo ljudi. In to ni čisto nič odvisno od mačje narave, kot to hočete tukaj prikazati. Če bi takrat kakšnega mačjega mladiča (tudi tistega ta boječega) odnesla domov, se te po parih dnevih več ne bi bal in ne bi bežal pred teboj. Taka je ta filozofija.
Poleg tega ne vem, kako naj upošteva tvoj nasvet, naj da mački ovratnico, če se mačka NE PUSTI UJETI. Če bi se pustila ujeti tako, da bi ji lahko nataknili ovratnico, ne bi bil niti z ampulo problem, bi rekla.:)))
Njur njur, jaz sem razumela, da bi ona rada preprečila, da se na sami mački bolhe razširijo. Čisto možno pa je, da se bojijo, da se bodo bolhe namnožile kje v bajti ali drugje, kaj pa vem, če se bejba ne oglasi več.:)
Kkao je mačka domača, če se ne pusti prijeti? A je vaša ali kako? vsaka vsaj malo domača mačka, se rada pocarta in pusti božati. Pokliči v azil, naj ti posodijo živolovko, ki mačko ujame. Noter se nastavi hrana, ko gre mačka noter se kletka zapere.
Bojiš se da se bodo bolhe razširile? Mene bi bolj skrbelo, kako se ona z njimi počuti. Če še mačke nisi imela v rokah, še ji preglej uha. če je takšna, je velika možnost da ima usešne garje ali druge ušesne parazite, ki muci zelo mučijo in bolijo. Stronghold je proti vsemu temu.
Mačke niso za lovljenje. In za delo. To je zelo primitivno. In da so jih mame skrivale. Omg! Saj potem je tudi ta mam divja. Dajte mačko na sterilizacijo, da ne bo malih. In kaj potem še greš prav po kmečko mačke ubijat?
Živali je treba pregledovat, saj imajo gliste, ki se ne vidijo, trakulje, vsemogoče parazite in bolezni. Ampak po vašem bolanem mnenju je mačka itak samo za lovljkenje. Nič ji ne manjka če lahko spi in dobi jesti.
živali so bile v srednjem veku za delo in nič več. Tega zdaj več ni. Je le še pri tistih, ki so ostali z mišljenjem v srednjem veku.
Popolnoma sem seznanjena s tem, da imate ponekod mačke samo zato, da vam preganjajo miši, ko se preveč namnožijo, jih pa z macolo zdesetkate. Jasno je, da take mačke ne bodo mladičev vozile k vam in da jih pač nekje skotijo in jih vi vidite šele, ko so že večje. Pa to ni zato, ker bi te mačke bile “drugačne”, ampak ker VAS prav malo briga, kaj se dogaja z njenim zarodom in ker je mačka navajena sama poskrbeti zase in od vas ne zahtevati ničesar razen tu in tam kakšnih ostankov hrane.
Ampak taki lastniki mačk se tudi ne obremenjujejo z eventualno bolhavostjo mačk, saj so te kmečke mačke vse po spisku bolhave in klopave. Če zbolijo, se ali same scelijo ali pa crknejo, ali ne? Veterinarja nobena taka mačka še ni videla, saj je zanje veterinarska oskrba zguba časa in denarja.
Pa vam ne mislim soliti pameti, ker se tako ne boste spremenili. Samo tale, ki tukaj sprašuje, pa dvomim, da je tvoje branže, ker potem bi ji gladko dol mahalo, če je maček, ki se itak ne pusti ujeti in živi zunaj, bolhast.[/quote]
Očitno misliš, da si vsevedna, pa očitno izven “kletke” še nisi videla, kako poteka življenje. Tudi “blokovskim” mačkam namreč ni všeč, če VI že nekaj dni po skotitvi, vlačite mladiče…. Mi kmeti pa naravi pustimo prosto pot. Ker niso mačke edine živali, ki jih imamo pri hiši.
In če ti uporabljaš macolo, jo vsi ne. Naše mačke so steririzirane, cepljene in brez bolh.
p.s. Drugače te rada berem, a tukaj si s predrznostjo šla predaleč. Žalila si me, pa me sploh ne poznaš. Očitala si mi:
– da mačke z macolo zdesetkamo,
– da so kmečke mačke vse po spisku bolhave in klopave,
– če zbolijo, se ali same scelijo ali pa crknejo, saj je zanje veterinarska oskrba zguba časa in denarja.
Sram te naj bo.
Daj, ne dramatiziraj. Sama si napisala, da imajo mačke na kmetiji pač “drugačno vlogo” kot jo poznamo nekateri. In s to vlogo sem se v svoji mladosti zelo dobro seznanila, brez skrbi. Bilo je točno tako, kot sem zgoraj napisala.
Sama tudi praviš, da si nekatere vaše mačke “ne pustijo blizu”. In zdaj mi hočeš dopovedati, da ste te mačke ujeli, jih nesli sterilizirati, jih redno cepite, razglistujete in jim dajete sredstva proti bolham. Tem mačkam, ki si “ne pustijo blizu”???
Lepo te prosim, ne seri!
kmetica, nakladaš da glava peče. Če bi vse vaše mačke bile sterilizirane ne bi imeli mladičev, ki bi jih njihove mame ljubosumno skrivale. Očtno so jih ljubosumno skrivale nekje na vaši kmetiji.Le kako, če so vse vaše mačke sterilizirane?
Ali pa misliš da pomeni sterilizacija utapljanje mačk, ko jih je preveč?
Pa vam ne mislim soliti pameti, ker se tako ne boste spremenili. Samo tale, ki tukaj sprašuje, pa dvomim, da je tvoje branže, ker potem bi ji gladko dol mahalo, če je maček, ki se itak ne pusti ujeti in živi zunaj, bolhast.[/quote]
Očitno misliš, da si vsevedna, pa očitno izven “kletke” še nisi videla, kako poteka življenje. Tudi “blokovskim” mačkam namreč ni všeč, če VI že nekaj dni po skotitvi, vlačite mladiče…. Mi kmeti pa naravi pustimo prosto pot. Ker niso mačke edine živali, ki jih imamo pri hiši.
In če ti uporabljaš macolo, jo vsi ne. Naše mačke so steririzirane, cepljene in brez bolh.
p.s. Drugače te rada berem, a tukaj si s predrznostjo šla predaleč. Žalila si me, pa me sploh ne poznaš. Očitala si mi:
– da mačke z macolo zdesetkamo,
– da so kmečke mačke vse po spisku bolhave in klopave,
– če zbolijo, se ali same scelijo ali pa crknejo, saj je zanje veterinarska oskrba zguba časa in denarja.
Sram te naj bo.[/quote]
Mogoče je frca res rekla kakšno preveč, a tudi mene nihče ne more prepričati, da se mačka, ki je domača in se v nekem okolju počuti varno in nima nekih slabih izkušenj z ljudmi, ne bi pustila vsaj mičkeno pocartljati ali se uloviti. To mi je enostavno nepojmljivo…tudi sami živimo na vasi, naše mače je non-stop zunaj, prava mala vagabundka, a ko sliši moj glas, pridrvi domov…logično, da se mačke pač cartljajo takrat, ko njim paše, to jim je v naravi, a da se ne bi domača mačka pustila prijet…ej, tega pa ne bom razumela in razmišljam točno tako kot frca.
In še nekaj….ko je naša prejšnja muca (ki je bila tudi zunaj in ne samo v hiši) kotila, me je ponoči prišla buditi, da sem bila prisotna pri “porodu”:))))…torej se mačke skrivajo samo takrat, ko se v nekem okolju in z ljudmi ne počutijo dovolj dobro in varno, da bi si upale imeti mladiče v prisotnosti človeka.
To, da se nekam zavlečejo in mladičke zvesto skrivajo, jim je res tudi v naravi, ni pa pravilo, nikakor ne.
Forum je zaprt za komentiranje.