KAKO SPEČI KRUH NA ROKE – po domače?
1 kg ostre moke
3 vrečke suhega kvasa
30g soli
30g sladkorja
625ml tople vode
v moko dodam sol, v polovici vode raztopim sladkor ali med in kvas ter zlijem v moko, malce pregnetem in dolijem še ostalo vodo. mesim dobrih 5 minut nato pustim na toplem vshajati 40 minut.
iz testa iztisnem zrak, gnetem 1 minuto. potem naredim male žemljice in pustim vshajat še 30 minut. v tem času pečico ogrejem na 230. pečem 20-23minut. kruh je odličen in tudi drži več dni 😛
čisto enostavno
0,5k gladke moke tip 500
0,5k moke za domači kruh
1 kvas
7dl vode tople
sol po občutku
1 žlico sladkorja
V toplo vodo das sladkor zmesas in dodas kvas ko kvas vzhaja v posodo vsujes obe moki dodas sol ko je kvas na vrhu vode vlijemo vse k moki vse lepo zamesimo v glatko testo ko oblikujemo štruco ali hlebec ga das vzhajat. Kako ugotoviti daje dovolj vzhajan rahlo z prstom prtisnes ob testo ce je jamica je dovolj ce se jmica poravna se treba vshajati. Ko je testo dovolj vzhajano ga z malo tople vode premazemo po zelji na vrhu 3 krat zarežemo, damo v prej segreto pečico pečt na 220 stopinj za 20 minut potem zmanjsas na 180 stopinj in vse skup se pece 1 uro. Priporocljivo je vroči kruh zaviti v krpo da se ohladi. Pa dober tek
Da bo skorja mehkejša, peči kruh na 180 stopinj med 40 in 60 minut – to boš morala ugotoviti sama, kako ti pečica dela.
Rženi kruh delaš podobno kot belega, le da daš približno 1/5 bele moke ostalo pa rženo.
PŠT: nič kruha ne maži z vodo ampak z jajcem in to preden ga vzhajaš. Tako lahko gor namečeš še kakšna sezamova, bučna semena, kumino ali grobo sol. Če hočeš svetlejšo skorjo, pomažeš samo z beljakom, sicer pa zmešaš celo jajce,.
DOMAČI KRUH
Poskusite takole…
1kg moke tip 500,če želiš ajdovga ali koruz.,zamenjaj 20dkg z belo in obe moki popari…
1kocko kvasa vzhajaj v mlačnem mleku z malo sladkorja cc 1,5dcl,
moki dodaj 1malo žličko soli,1veliko žlico kisle smetane 0,5dcl olja to vse skupaj z vzhajanim kvasom vmešaj in zalivaj z radenko vodo,da je mehko gladko testo in vzhajaš,da naraste 2x.Še enkrat pregneti
nato si narediš
po želji hleb ali štručke še malo vzhajaj in speci.Ko je pečen,ga prevrni iz pleha zavij v prt in povrhu daj polivin.vrečko za 30min.,da je skorja mehkejša,nato se naj do konca ohladi…..dobr tek…LP
Ravno včeraj sem spekla prvi kruh v življenju, pravzaprav so to bile štručke. Vse je zelo enostavno in zelo hitro – ni treba vzhajat, štručke so bile pa odlične.Poleg tega je zadeva še koliko toliko dijetna.
Sesatavine:
0.5 kg pirine polnozrnate moke
0.4 kg posnete skute (pasirane)
1.25 dcl radenske
1 žlička soli
1 žlička sode bikarbone
1 pecilni prašek
1 žlička maščobe ( jaz sem na žlički kokosove maščobe popražila nasekljano čebulo)
dodatki po želji…(semena, čebula, začimbe)
Vse to skupaj flikneš v skledo, zamesiš in oblikuješ žemljice/štručke, jih daš na peki papir in potisneš v predhodno ogreto pečico na 190. Pekle so se cca 1 uro oz. da se lepo rjavo zapečejo. Iz te mase sem dobila 8 štručk.
Kako ne-komplicirati in dobiti super kruh ki zdrži tudi cel teden brez drobljenja!
Recept za 1,5 – 2kg kruha.
V prvo manjšo posodo nalijemo 8 decilitrov mlačne do tople vode v katero dodamo 20g kvasa in majhno žličko sladkorja. Posodo pustimo stati 15 minut.
V drugo posodo stresemo 1kg (katerekoli) moke in eno veliko žlico soli. Rahlo premešamo in vsebino prve manjše posode zlijemo v to večjo. Mešanico nato gnetemo približno 3-4 minute in odstavimo v pekač na vzhajanje. Osebno tu uporabljam pekač za torto, saj se mi ob vzhajanju ne preliva in kasneje ne dobim dodatne škorje. Na dno pekača dam peki papir tako da prekrije tudi robove pekača. Maso pustim vzhajati približno 20-25 minut. Nato jo prepleskam z jajčko in vstavim v predhodno segreto pečico na 240C. Kruh bo v pečici še vzhajal zato ne pretiravajte pri vzhajanju na sobni temperaturi. V primeru, da bo kruh vzhajal preveč bo potem preredek in drobljiv.
Krug pečemo na 240C približno 15 minut, po tem času ko kruh doseže zlato rjavo barvo ga prekrijem z alu-folijo, pečico znižamo na 200C in pečemo še 45minut. Po končani peki kruh zavijete v vlažno serveto in uživate v lastnih dobrotah!!!!
Srečno in obilo užitkov.
Aljaž
Kruh je potrebno po peki TAKOJ pokriti s krpo, samo da je nekaj minut nepokrit postane skorja trda.
Drobi se vsak domač kruh, tisti v krušni manj…to je normalno….saj ej domač, tist iz trgovine ima dodatke.
Sam ga pečem poljubno, moko ne tehtam, mešam od TIP 500-1250, voda, mleko, kislo mleko, olje, sol, sladkor….notri se lahko doda še semena taka in drugačna….vsakč je malo drugačen in meni najboljši.
Pečem 1 uro v štedilniku na drva, v vrečo ga kasneje ne dam, ni dobro.
Nič ni lovska. Če pustiš, da kruh vzhaja dlje časa, ga ni treba tako dolgo gnesti, saj čas vzhajanja opravi delo, ki ga sicer mi opravimo z rokami (torej vezavo). Sama vedno malo zgnetem precej mehko testo (včasih, če je bolj tekoče, ga zmešam kar z žlico ali kuhalnico), ki potem vzhaja preko noči ali celega dneva. Nato mu dodam toliko moke, da ga oblikujem v štručke, v pekaču ponovno vzahajam in spečem. Sredica takega kruha je zelo mehka. Debelina in trdota skorje sta odvisni od temperature in časa peke.
Pozdravljeni,
mene pa zanima, zakaj se kruh noče speči znotraj? Dam ga peči na 180°C za eno uro in ko je še 15 minut pred koncem peke, je zunaj lepo spečen ampak ko ga zapičim z nožem v sredino kruha vidim, da je testo tu pa tam še surovo. Ali kdo ve kako to odpraviti? Če ga dam potem peči še za par minut, se mi pa skorja preveč zapeče. Hvala za odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.