Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika KAKO SPEČI KRUH NA ROKE – po domače?

KAKO SPEČI KRUH NA ROKE – po domače?

Kupila sem kvas in 2 vikenda zapored že pečem kruh, ker sem si to vedno želela znati.
Prejšnji vikend sem spekla 3 runde in vsak je boljši, ampak nekaj ne delam prav verjetno.

Iz kuharskih knjig mi nikoli ni šlo. Takole me je naučila tašča:
200 ml mlačne vode, dodam 200 ml mleka, nadrobim kvas in mešam, da se stopi.
Vlijem v 900 dag moke (kateri sem dodala pribl. 1 žlico olja, žlico soli po robu posode) in gnetem. Ene 20 minut.
Testo razdelim v dva dela, še malo gnetem in oblikujem v štručko.
Za pribl. 45 min pustim, da shaja v ta dolgih pekačih za potico 🙂 in potem kar v njih pečem.
Najprej 10 min na 220 stopinj, potem ga z roko pomažem z vodo in pečem še ene 20 minut (max. 30 min) na 180 stopinj.

Kruh je super… takrat tisti dan. Moti me, da je skorja debela ene pol cm, pa trda. Kaj narediti, da bo mehkejša?
In kaj naredit, da bo kruh dober še vsaj ene dva, tri dni?

Danes bi pekla. Kako naj naredim kruh iz mešanice ržene in bele moke?
Zamalo se mi zdi, da so ga pri Big Brotherju pekli fantje, meni pa ne gre. Njihovega res nisem jedla, so ga pa hvalili 🙂

Mislim, da je problem v mleku, da kruh ne zdrži več dni. Poskušaj mleko nadomestiti z vodo in po mojem bi moralo biti. Mi tudi pečemo kruh doma, ampak samo z vodo (sicer imam recept za iz 500g moke in delam v stroju) in nam zrži prav komot cel teden mehek in okusen in se ne drobi.

Glede skorje pa jaz naredim tako, da ko ga spečem ga takoj še vročega zavijem v kuhinjsko cunjo in rahlo namočim (z mokrimi rokami tapkam gor po cunji da se navlaži) in ovijem v vrečko. Tako pustim nekaj minut, da se kruh not malo “okuha” in potem dam vrečko stran in pustim, da se vse skupaj ohladi. Tako mi rata skorja veliko bolj mehka in si ne lomiš zobov na njej. :=)))

A v kvas ne daš nič sladkorja?

Kar se pa same skorje tiče: poskusi naslednjič namazati kruh z mešanico mleka in olivnega olja ( s čopičem) preden ga daš v pečico, in ko ga že zarežeš po vrhu. Ko je enkrat noter pa več ne odpiraj.

Pečenega poškropi z malce vode in zavij v krpo.

Je pa tako, da domač kruh, ki je free vseh raznih dodatkov in konzervansov ne more biti svež en teden. Tak je pač ta davek :))))

Pri nas pečemo manjše štručke, ki jih zamrznemo in potem dnevno odtajamo.

Za rženega pač zmešaj dve vrsti moke, in po istem postopku dalje.

Pa še to: jaz ga vzhajam 2x. najprej vso zmes skupaj, ko fino naraste še enkrat pregnetem, naredim štručke, dam na pladenj in še enkrat vzhajam.

ja meni s etudi zdi da je problem mleko, ker sedaj imaš mlečni kruh. da ostane malo dalje lahko daš tudi malo kisa v testo.
da je skorja mehka in hrustljava hkrati pa menda pomaga d adaš na dno pečice posodico z vodo, najbolje da že ko daš pečico gret, da pol ne daš mrzle vode.

Jaz naredim takole (kot me je naučila mama, ki res ful obvlada): če boš mešala rženo in belo, daj pol pol oz. raje malo več bele, ker je ržena moka zelo težka, naredi bolj trd, težak kruh. Zmešam približno 70 do 80 dkg moke (nikoli ne tehtam), na sredino dam sol (dva dobra ščepca), kanček olja. Posebej v skodelici pripravim 1 kocko in četrt kvasa, nadrobim, posujem z žličko sladkorja in ščepcem moke ter prelijem s toplim mlekom (ne preveč mleka, toliko da vzhaja vse skupaj). Ta čas potem segrejem še mleko in vodo (naredim kar eno mešanico obojega), po moje je enih tri deci. In to zamešam v moko, na koncu pa še vzhajani kvas in potem mesim tako kot ti enih 15 do 20 minut. Jaz sem se navadila, da vmešam še semena, ker nam je to dobro in zdravo tudi. Potem pa prilagajam: če je premehko, dodajam moko, če se mi zdi pretrdo, dodajam vodo. Nato pustim vzhajati testo pol ure (pokrijem s kuhinjsko krpo), nato še malo premesim in oblikujem štručki (ali tudi več manjših štručk), jih zložim v pekač (ga prej naoljim in nekoliko segrejem v pečici) in ponovno pustim vzhajati še enih 15 minut (ta čas se pečica segreje na 180 stopinj). Nato štručke po vrhu zarežem in jih dam peči za 40 minut, včasih jih nato pustim še 5 (vidim sproti). In kruh je super in drugi dan ni trd oz. skorja tudi ne. Sem imela podobne probleme na začetku kot ti in sem ugotovila, da ga pečem pri previsoki temperaturi (se je prehitro zapekla skorja) oz. da sem pretrdo zamesila.
Pečem pa kruh na roke vsaj dvakrat tedensko. Jaz mešam tudi pirino moko, polnozrnato, ajdovo, koruzno (s tema dvema je nekoliko bolj zbit kot z ostalimi mokami), vendar vedno mešam z belo, ker sicer je res pretežak in ne vzhaja lepo. Seveda bo pa najbolje vzhajal iz same bele moke.

Kol’ko nasvetov! Komaj že čakam. Tak fino se mi zdi, ko ste me tolko naučile. Upoštevala bom vse nasvete, postopoma. Jutri vam javim, kako je šlo s prvimi.

pia2, kako pa narediš belega? Jaz dodam moki tip500 še nekaj tiste fine za kvašeno testo.

Prav gotovo ni problem v mleku, ki ga komot daš namesto vode. Jaz dam v pečico kovinsko skledico z vodo medtem ko se peče, pa skorja ni trda, kolegica pa kar med pečenjem dvakrat odpre in v pečico vrže malo vode, ta sopara zmehča skorjo.
jaz tudi ne mesim tako dolgo kot pravite 15 ali 20 minut mesim samo vlečeno testo, kvašeno pa samo pognetem vse skupaj, pustim da vzhaja, pregnetem, še nekrat vzhajam in oblikujem- hlebec, štručke…

– jaz kruh za vsak dan delam samo z vodo, drugače prehitro gre
– tako kot večina predhodnic ga vzhajam 2x – enkrat v posodi za gnetenje, drugič v pekaču
– uporabljam teflonski pekač in ga nič ne namastim
– ko vzamem kruh iz pečice, ga hladim ene 10 min (kolikor pač rata) v pekaču, potem pa ga stresem na pladenj in ga postavim na “glavo” – obrnem ga okrog. meni se zdi, da se tako zgornja skorja hlebca manj osuši. pa obvezno ga dobro pokrijem.

Njur, sladkorja kvasu nisem dodajala, ga bom pa tokrat 🙂

še nekaj:

zakaj se kruh zareže? zaradi izgleda?
mojega zarežem še pred hajanjem, drugače mi pade skupaj, zato se hajanega sploh ne dotikam več, razen poljuba preden gre v pečico 🙂

no js tk po občutku dam vse sestavine. imam tisto skledo za vzhajano testo s pokrovom (mislim, da drži 7 litrov). noter dam moke (približno da je ene4 cm od roba, potem kvasa (1,5 unga v kocki-mislim da 42g-to pomeni 63 g) in vodo po potrebi. kvas vzhajam v mlečni vodi, kateri pred kvasom dodam žličko sladkorja. ko zamesim, pokrijem s pokrovom in ko “poči” (pokrov, sam odstopi od sklede) še enkrat zamesim in pokrijem, da spet poči. in potem razdelim na dva dela-pečem pri 180 na ventilacijsko pribl. 1 uro pa 10 al 15 min. pečem v dveh “plehih” en spodaj en bolj zgoraj.
men je moj kruh dober in mojmu tut:)))

Pečem samo še tega: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9450 , z raznimi mokami in vedno fenomenalno uspe!!

LP

http://kulinarika.net/recept.asp?ID=9450
Jaz vedno pečem po tem receptu.
Še video:http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/08mini.html

zaka ko pečem kruh mi pride ven čisto trda skorja, ali mogoče pomaga če bi ga pred pečenjem namazala z rumenjakom?

Ni ga treba mazat z rumenjakom, jaz ga premažem z malo tople vode, ki sem ji dodala malo olja. Ko je kruh pečen, ga zvrnem na mokro krpo in pustim, da se ohladi. Tako postane skorja lepo mehka.

Lp

Jaz pa pri kruhu popolnoma nič ne kompliciram. V skledo za gnetenje nasujem moko (max 1,5 kg je ne tehtam). Vanjo nadrobim eno kocko kvas vključim mešalnik in po malem prilivam toplo vodo, ko vidim da je primerno gosto dodam sol in še nekaj časa mesim, da se sol razmeša v testo. Potem dam v isti skledi ( je plastična) v pečico vklopljeno na 40°c in pustim vzhajati,ko vidim, da je testo vzhajalo (traja max 3o min) vzamem iz pečice pregnetem, naredim štruco ali pa kolač, dam na pekač (pomokan ali na peki papir) zarežem v testo 2 ali 3x. Pečico preklopim na 200°c in postavim kruh takoj vanjo (pečica ima takrat še 40°c od prej) kruha nič več ne vzhajam zunaj. in nato pečem največ 1uro, odvisno pač kako je debel. Kruh mi lepo naraste in je zelo dober. vse skupaj pa ne taja kaj dosti več kot eno uro in pol.

Solnokvasna emulzija in nobenega kompliciranja, vedno rata, ne glede na to, katero moko oziroma mešanico mok uporabim.

18 ur ta je pa kr mal lovska

s sošolcem sva se odločila da bova za naravoslovje spekla kruh s kvasom in zanima naju kako se ga speče

letos pri Goljatu na tečaju peke kruha. Sicer sem že prej občasno pekla kruh (na mesec npr. 1x), vendar ga sedaj tako rekoč pečem skoraj redno (2x teden). Kruh imamo tako skoz domač, ne pojemo ga sicer enormnih količin, tako ga spečem in kakih 300 g moke in ga imamo za 3 dni.
Pravila pa so taka: kvasa na rabimo posebej vzhajati – kvas samo nadrobimo v mlačno vodo. Pečemo vedno pri 220-240 cca 30 min. Če je kruh pečen, preverimo tako, da potrkamo po dnu, če votlo zadoni, potem je pečen, po vrhnji strani pa je lepe zlatorumene barve. Hladimo ga tako, da ga postavimo pokonci, naslonjenega na steno. Kruhu lahko dodajamo razne sestavine (orehi, bučna semena, olive, mak, žafran, praženo čebulo,…
Beli kruh:
500 g moke, polovico kocke kvasa, 10 g soli, pol deci olja, 3 dl vode – vodo segrejemo do 50 stopinj in v moko na eno stran prilijemo kvasec, na drugo stran pa olje in vodo. Mešamo kar s kuhalnico toliko časa, da se sestavine sprimejo – to je lahko samo 1 minuto. Pokrijemo in pustimo da vzhaja (kakih 20 min). Nato malo premešamo s kuhalnico, toliko da testo malo upade, spet pustimo vzhajati (10-15 min). Nato testo preložimo na pult in mesimo samo toliko, da oblikujemo hlebec. Pokrijemo in pustimo še malo da vzhaja (mogoče 5 min).
Z olivami:
500 g moke, pol kocke kvasa, 5 g soli, pol dcl olivnega olja, 100 g oliv v slanici (zato soli manj), lahko dodamo malo skladkorja. Olive s slanico malo segrejemo. Olive s slanico prelijemo v moko, postopek je nato enak.
Čebulni:
500 g moke, pol kocke kvasa, 10 g soli, 100 g ocvrte čebule (lahko kupljene – v tem primeru dolijemo pol dcl olja in malo segrejemo), 3 dcl tekočine. Postopek mešanja enak.

Mene je na tečaju najbolj presenetilo to, da ni potrebno mesenje, kot smo bili naučeni – da mesiš testo npr. 25-20 minut. Sedaj vse naredim s kuhalnico, razen na koncu, ko se oblikuje hlebček. Kruh je zaradi malo več tekočine in olja dlje časa svež, kot rečeno, mi ga zagotovo jemo še starega tri dni.

Lp,T.

Mi pa pečemo rženi kruh v krušni peči. Recept je sledeš, Rženi moki dodaš nekaj pšenične3/4 ržene in 1/4 pšenične oz. še manj pšenične moke. Moko presejem v korito. Solim tako: 1 drobno pest soli, na en hleb kruha. Mi pečemo 4 kar velike hlebe, torej dam 4 pesti soli. Kvas nadrobim v mlačno vodo, ga vlijem v jamico v moko. Dodam še 1 dcl kisa, in mlačno vodo po potrebi. Ržena moka je zelo pacasta, prav iz tega razloga se dodaja pšenična. In mesimo in mesimo, dokler testo ni homogeno, gladko. Boljše je več časa kot pa manj. Testo razdelimo v hlebe, jih damo v pomokane sklede prekrite s kuhinjsko krpo in pustimo počivati. Med tem pripravimo peč. Peč je potrebno znati pripraviti, ker vsaka peč zahteva določeno količino ognja. Npr v našo za peko kruha zakurimo 4 butare veja. …. Ko je kruh vzhajan in peč pripravljena, zvrnemo hleb na lopar, ga premažem z jajcem ali z mlekom ali z vodo in dam pečt. Peče se dve uri. Po dveh urah pečenja se ga vzame iz peči, se ga po želji “umije” z malo vode, ter pokrije v prt in nato še folijo,da se počasi ohlaja.
Prekmurski recept 😀 Pa dober tek.

Hvala ti za tale recept, super kruh, danes sem ga spekla in me že hecajo za ponovitev.
Edino nekaj mi ni jasno, se ga da v že ogreto pećico? Jaz sem ga dala kar v hladno in pekla 40 minut, temperaturo pa sem naravnala na 220 stopinj.
Morda še tole, koliko časa bi se pekel kruh iz 3/4 ali 1kg moke, pa morda manjše pecivo, kot so žemlje.

Kruh daš v že ogreto pečico, to bi naj bilo celo pravilo. Ampak očitno je tudi nasprotno OK, glede na to, da tvoji ‘zahtevajo’ ponovitev :).
Jaz pečico segrejem na 240, dam noter kruh, nato pa po par minutah zmanjšam na 220.
Pečem pa vedno take manjše hlebčke, tudi če delam iz 1kg moke, razdelim na dva hlebčka. Po mojem bi za 1 kg moke za kakih 10 min potrebno podaljšati pečenje – vedno pa preveriš tako, da hleb vzameš iz pečice, nato pa potrkaš po spodnji strani kruha – če votlo zadoni, je pečen. Seveda pa mora med tem časom pridobiti tudi tako lepo barvo…

Tudi žemlje smo pekli pri Golajtu in sicer pri 220 stopinjah 8-10 minut. Vendar imam za to napisan recept (smo ga dobili tam). Jaz po tem receptu še nisem delala žemelj, moram pa priznat, da so bile krasne, delali smo take velike kot jih dobiš v trgovini. Če želiš, ti lahko napišem recept za žemlje ali pa še za kak kruh … napiši.
Sama žemlje delam po temle receptu: http://www.kulinarika.net/recepti/4733/kruh/zemljice/ Naredim pa take precej male, posute s sirom, makom, semeni,…
Lp,T.

Hvala ti za pojasnila, bom probala še z v naprej ogreto pečico.
Če se ti da, bi te pa res prosila še za recept za žemlje, da jih doma malo presenetim.
Lp

Za žemlje pa je recept tak:
500 g moke, tip 500
pol kocke kvasa
9 dag soli
10 g sladkorja
1/4 dl olja
3 dl tekočine (mleko in voda)

Testo pripravimo tako, da ga stepamo, podobno kot za krofe – testo je srednje gosto. Narediš najprej kroglice, ki jih pustiš da vzhajajo (10 min), potem pa jih oblikuješ v bolj ‘podolgovate kroge’, spet malo vzhajaš, nato pa po sredini pritisneš s kuhalnico. Spet malo vzhajamo, nato pa v pečico za 8 minut pri 230 stopinjah.

Kot rečeno, sama jih po tem receptu še nisem delala, smo jih pa tam na delavnici oz. tečaju in so bile res krasne.
Lp,t.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close