Kako so starši sprejeli vašo selitev v tujino? Dopust v Slo?
Tisti, ki ste se preselili v tujino, kako so starši to sprejeli? Bolj me zanima za tiste, ki imate vsaj kakih 6 ur do doma. (Jaz imam ca 9 ur).
So bili užaljeni, jim je vseeno, vas silijo, da se vrnete?
Meni je hudo tečno, ker me mama sili, da se vrnem. Sploh, ker mu tule glede službe ne gre ok (službo imam pa ni ravno ok, ampak začetek je pač tak pa še korona…). Itak, da ne povem v resnici kako slabo službo imam, ampak vseeno. Kar naprej, da naj se vrnem pa naj bom na podpori in iščem službo v Slo. (Si predstavljate življenje na podpori? Kdo bo dal stanovanje v najem nekomu brez službe in predvsem kako sploh češ stanovanje, stroške plačevat, če nimaš službe?).
Potem pa še dopust. Nekako se kar pričakuje, da naj bi dopust preživljala v Slo. Meni pa ni do tega. Seveda bom šla kaj na obisk. AMpak, da bi pa ves dopust , to pa nikakor ne.
Ostali preživljati ves dopust pri starših ail greste kaj po svoje? Jaz seveda nameravam it po svoje.
SRHDFZH, 21.06.2021 ob 09:24
Jaz moji materi rečem, da naj mi najde v njeni vasi službo na 2,5k neto z 8 urni delavnikom pa pridem domov.
Moja mama ima odgovor: se bo že enkrat nekaj našlo, do takrat pa na podpori :). Pa nisem tako zahtevna, glede višine plače.
Je pa zanimivo, od začetka je bilo vse ok. Sem bila prav presenečena, kar sem od kakih kolegov slišala kako starši nanje pritiskajo, da se naj vrnejo. Sem bila prav vesela, da nimam teh težav. Pa sem se uštela. Je bilo samo zatišje pred viharjem.
Borut690, 21.06.2021 ob 09:34
slovenija je samo ena velika GREZNICA. Najboljsa odlocitev v zivljenju je izselitev! Najslabsi dan v tujini je lepsi od najlepsega v sloveniji!
Ja, ravno katastrofalen odnos delodajelcev v Slo, je bil razlog za it v tujino.
Slovenija mi je sicer izjemno lepa dežela. Ampak delodajalci so pa večinoma totalna katastrofa.
Če imaš srečo, da dobiš ok delo in ok delodajalca v Slo, potem je super. Okolje pa vse to, mi je v Slo všeč. Ampak, če tega ne dobiš, je pa poniževanje v službi, zanič odnosi….
Najprej, mami rečeš, da ona živi tam, ti pa v tujini in je tam zdaj /trenutno tvoj dom. Od tebe do nje je popolnoma enako kilometrov kot od nje do tebe. Torej lahko ona sili, da prideš na počitnice k njej, lahko pa ti lepo povabiš njo in pride ona na počitnice k tebi. A to pa ne?!
Imajo starejši res radi to, da se je treba vračati v rodni kraj. Pa da se jim je treba prilagajati. Če je mama iz drugega kraja, ji lahko tudi to rečeš. Torej zakaj pa ona ne gre tjaintja, če je od tam. Tako kot si ti od tukaj in si zdaj v tujini.
Drugače pa lahko tu filozofiramo, a dokler se ne boš odločila, da si odrasla in odgovorna za svoje življenje ter sama sprejemaš svoje odločitve, je vse brez pomena. Dokler te bo mamina gnjavaža spravljala ob živce, ti ne bo nič pomagalo. Ko se boš odločila sama pri sebi, da tam si in tam boš in ne boš na njen klic prišla domov, potem te tudi njene izjave ne bodo tako spravile iz tira.
Letos še nisem bila v Slo. Drugače pa, žal, nimam prostora za gostitev mame. Bi jo pa drugače z veseljem povabila na obisk. Čeprav tudi, če bi imela prostor, je težava, ker ni ravno pri ok zdravju in ji taka pot ne dene dobro. MOja mama se je samo iz par km preselila iz rodne hiše v sedanjo. Znotraj iste občine. Gre lahko peš do rodne hiše. Verjetno ji je tudi zaradi tega težje razumeti, če gre nekdo drug nekam.
jebo vas čuk, 21.06.2021 ob 11:15
Kak nimaš prostora za lastno mater. Kupiš si turbo maximus – ti spiš na tleh, ona v tvoji postelji. Teden dni boš že zdržala. Če ti pa ni pa tak povej pa stoj za tem.
Ne stanujem sama, imam deljeno kuhinjo, kopalnico in sostanovalci se ne strinjajo, da bi kdo vodil obiskovalce v stanovanje.
Naš otrok je tujino načrtoval že dolgo prej in pri tem sva ga z možem podpirala. Tudi počitniško prakso je opravljal tam in drugače je bil poleti večkrat odsoten, tako da se odhod ni toliko čutil. Sem bila vesela, da je bil zadovoljen. Vsaka dva meseca je prišel za vikend, a je bil bolj pri punci. Tudi midva sva ga večkrat obiskala, včasih smo se dobili v kakšnem drugem mestu, da smo si skupaj kaj ogledali. Ker je imel najeto le garsonjero, sva bila z možem v hotelu. Kasneje se je vrnil, ostalo pa je veliko lepih spominov. Je bil pa v Srednji Evropi. Če bi šlo za drugo celino, bi mi bilo malo tesno.
Najin sin živi z ženo Nemko na severu Nemčije že več kot 5 let.
Parkrat leto greva mi2 k njemu in ostaneva na podaljšanem vikendu.
2x letno prideta onadva k nam in ostaneta na podaljšanem vikendu.
Poleti gresta za 3 tedne na HR obalo in tedaj se dogovorimo, da si najamemo veliko hiško in se par dni podružimo – nekje caa5 dni smo mi skupaj, caa5 dni s sestro in njeno družino pa s kakšnimi prijatelji iz mladosti ipd.
Zadovoljen, 21.06.2021 ob 15:19
Naš otrok je tujino načrtoval že dolgo prej in pri tem sva ga z možem podpirala. Tudi počitniško prakso je opravljal tam in drugače je bil poleti večkrat odsoten, tako da se odhod ni toliko čutil. Sem bila vesela, da je bil zadovoljen. Vsaka dva meseca je prišel za vikend, a je bil bolj pri punci. Tudi midva sva ga večkrat obiskala, včasih smo se dobili v kakšnem drugem mestu, da smo si skupaj kaj ogledali. Ker je imel najeto le garsonjero, sva bila z možem v hotelu. Kasneje se je vrnil, ostalo pa je veliko lepih spominov. Je bil pa v Srednji Evropi. Če bi šlo za drugo celino, bi mi bilo malo tesno.
Lep odnos imate :). Fajn to. Mi je všeč, da ima podporo pri vaju.
Najin sin, 21.06.2021 ob 15:31
Najin sin živi z ženo Nemko na severu Nemčije že več kot 5 let.
Parkrat leto greva mi2 k njemu in ostaneva na podaljšanem vikendu.
2x letno prideta onadva k nam in ostaneta na podaljšanem vikendu.
Poleti gresta za 3 tedne na HR obalo in tedaj se dogovorimo, da si najamemo veliko hiško in se par dni podružimo – nekje caa5 dni smo mi skupaj, caa5 dni s sestro in njeno družino pa s kakšnimi prijatelji iz mladosti ipd.
Tudi vi imate ok odnose. Pohvalno.
Moram pa priznati, da pri meni gre za drugo situacijo. Sem precej zagreznila, tako, kar se dela tiče kot bivanja. Trenutno mi ne gre ravno ok. Potem pa je stvar bolj zaštrikana.
Pa kaj smo resni. Vedno so bile migracije. Pa je bilo svojčas drugače. Ko si šel enkrat v Ameriko, so starši prekleto dobro vedeli, da te ne bodo več videli.
Starši so pač verjeli – ali pa hoteli verjeti, da gredo otroci na boljše. Za lepše življenje. Pa ni bilo tako. Začeli so z nulo in šele druga generacija je začela počasi žeti njivo, ki so jo predniki posadili.
Danes so naši otroci večinoma izobraženi in s tem konkurenčnejši v tujini. Je pa res, da si z magisterijem iz vzgoje in izobraževanja lahko obrišeš tazadnjo. In še kup takih magisterijev je, ki že v SLO, kaj pa šele v tujini ne pomeni praktično nič.
Dandanes z vsemi telefoni………..cestnimi, letalskimi povazavami ni panike, da obiski ne bi bili.
Pa saj tudi naši otroci ne preživljajo dopuste z nami. Oni imajo svoje življenje.
Obiski ne bi smeli biti dolžnost, ampak veselje in obojestranska želja. Pa naj živijo v spodnjem štuku ali Patagoniji.
auslenderka, 21.06.2021 ob 08:55
Tisti, ki ste se preselili v tujino, kako so starši to sprejeli? Bolj me zanima za tiste, ki imate vsaj kakih 6 ur do doma. (Jaz imam ca 9 ur).
So bili užaljeni, jim je vseeno, vas silijo, da se vrnete?
Meni je hudo tečno, ker me mama sili, da se vrnem. Sploh, ker mu tule glede službe ne gre ok (službo imam pa ni ravno ok, ampak začetek je pač tak pa še korona…). Itak, da ne povem v resnici kako slabo službo imam, ampak vseeno. Kar naprej, da naj se vrnem pa naj bom na podpori in iščem službo v Slo. (Si predstavljate življenje na podpori? Kdo bo dal stanovanje v najem nekomu brez službe in predvsem kako sploh češ stanovanje, stroške plačevat, če nimaš službe?).
Potem pa še dopust. Nekako se kar pričakuje, da naj bi dopust preživljala v Slo. Meni pa ni do tega. Seveda bom šla kaj na obisk. AMpak, da bi pa ves dopust , to pa nikakor ne.
Ostali preživljati ves dopust pri starših ail greste kaj po svoje? Jaz seveda nameravam it po svoje.
A ko si odšla v tujino si državi povrnila šolnino in vse ostale stroške, ki jih je država imela s teboj namreč davkov ne plačuješ več tukaj?
Država nek kader vzgoji, potem pa gredo kar tako pa ne glede na to ali je človek mehanik, keramičar ali doktor fizike in potem pustijo za sabo sorodnike, prijatelje, znance….
Samo vprašam1, 21.06.2021 ob 19:54
A ko si odšla v tujino si državi povrnila šolnino in vse ostale stroške, ki jih je država imela s teboj namreč davkov ne plačuješ več tukaj?
Država nek kader vzgoji, potem pa gredo kar tako pa ne glede na to ali je človek mehanik, keramičar ali doktor fizike in potem pustijo za sabo sorodnike, prijatelje, znance….
Če se primerjam s tabo, sem več vplačala kot ti.
Recimo 20 let delovne dobe v Slo.
Za razliko od tebe nisem koristila šolnine za otroke, kar ti si, nisem koristila porodniške, kar ti ziher si, nisem koristila raznih olajšav za otroke, otroških dodatkov… ti kot mamica pa seveda si vse to hudo izkoriščala.
Forum je zaprt za komentiranje.