Kako skuhati dobro kavo?
Jaz segrejem vodo, ampak le ta ne sme prevreti, ker potem ni smetane na kavi, dodam kavo, za eno šalčko eno malo žličko in pustim da se dvigne do vrha, odstavim in nalijem. Nikoli kave ne sladkam med kuhanjem ampak šele ko je v šalici, mleka pa itak ne dodajam. Jaz uporabljam nekaj različnih kav (od bolj črne do svetlejše) zmešanih skupaj in je kava taka kot jo dobiš npr. v Bosni, na Baščaršiji (svetle kave npr. Barcaffe so kisle in niso dborega okusa), kjerkoli sem v tujini, vedno kupim tudi kavo in potem malo eksperimentiram. Včasih jo je mama pekla doma in ta je bila najboljša, smo kupili v Avstriji zeleno kavo in jo spekli po želji ter pili čisto svežo. Mmmmmmmmm kakšen vonj je to.
lp
Zelo dobra Bialettijeva kafetjera stane mogoče okrog 13 eur in je praktično doživljenjska, če z njo lepo ravnaš, samo vsake toliko menjaš gumico, ki stane par centov. Vode v spodnji del do črtice, kavo v cedilček (ne preveč narahlo, moraš malce potlačiti, ampak ne pretiravati), zašraufaš skupaj in daš na ogenj. Ne premočan, da prihaja počasi ven. Pomivaš jo samo na roke, prve tri runde skuhane v novi kafetjeri pa zliješ stran, ker še niso dobre.
Ne, edina prava kava je turška kava. Še posebej, če je pečena in pripravljena, kot jo delajo naši bratje bosanci. Vse ostalo je češpleva voda.[/quote]
Kupujem kavo v Nami, etiopska Mocha kava, ali pa trgovinica poleg čajnice na Starem trgu v Lj. imajo kolikor toliko dobro kavo, pa še to ni tisto, kar je včasih bilo, da o kavi Barcaffe ne govorimo – temu se komaj še lahko reče kava.
Moj recept za turško kavo: manjšo džezvo napolnim do polovice z vodo, nekako mera za dve večji skodelici kave. Sladkor včasih dodam največkrat pa ne, se ga potem dozira po želji. No v to količino zavrete vode dam vsaj 4 do 5 velikih žlic kave in potem mešam, dokler se ne naredi pena in se začne vsebina dvigovati. Tak postopek ponovim dvakrat (odstavim z ognja, ogenj zmanjšam) in potem odstavim in premešam penco. Kava ni v redu, če voda še v polno ne zavre ali če je kava grobo mleta, džezva je najboljša iz nerjavečega jekla. Z možem sva prava kavoljubca in v glavnem pijeva Barcaffe ampak mora biti tisto 100g pakiranje, je tudi bolj fino mleto in bolj kakovostna kava od večjega pakiranja (preverjeno). Tudi Jacobs je kar ok, občasno dražje kave. Pijeva jo z hladnim mlekom, včasih dam v skodelico vroče kave košček čokolade da ni potrebno sladkati. Kavni obredi so zame eden od tistih malih užitkov, ki se jim ne odpovem. Ko bom velika in premožna pa si bom omislila dober kavni avtomat in bom pila samo kapučino ker ga obožujem.
To s kafetjero se strinjam. Jaz sem jo tudi kupila, ko je ena Primorka prav hvalila. Ti povem, čisto brez veze. Dvakrat sem skuhala v njej in nič več. Pa na roke je treba prat. Čisto brez veze. Skuhaj tako, kot so ti punce že svetovale.[/quote]
Turška, iz džezve je zakon:))
S tem se strinja še moj, pa je bil vajen kave iz kafetjere. Tudi ko on kuha kavo, jo dela v džezvi.. jo pa kuhamo vsi pri nas sladko, pa pijemo brez mleka.
Pa seveda mora biti tako močna, da jo okusiš in zavohaš, ne samo misliš, da piješ kavo.
A zdaj se boste pa še zaradi načina kuhanja kave kregali.Vsak po svoje pravim jaz.
Jaz pa kuham kavo, ki se ji komaj lahko reče kava:)) Barcaffe, ne hodim v center LJ po kavo, ni spražena pri Bosancih, pri kuhanju nimam posebnega postopka, mi nikoli ne skipi, not ne dam 5 žlic kave, raje 5 žlic sladkorja, kuham jo v džezvi s polno pikic potem med zobmi, žena jo ne zavoha zato jo moram poklicat, da pride na kavo:)) Ja vem, moja kava je obupna:)
Forum je zaprt za komentiranje.