Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako skuhati ajdovo kašo

Kako skuhati ajdovo kašo

Še nikoli nisem kuhala ajdove kaše, na vseh receptih piše: skuhamo ajdovo kašo po navodilih na embalaži…ampak na moji ni nobenih navodil…? Torej, a jo je treba kaj sprati, koliko vode in koliko kaše…koliko časa se kuha? Hvala!!!!!!!!!!

Super, da si to vprašala. Bom še jaz počakala na odgovor.

Poleg kuhanja ajdove kaše me zanima še kuhanje ovsenih kosmičev in prosene kaše.
Hvala vsem, ki boste odgovorili!

Ajdova kaša se zelo hitro skuha, v nekaj minutah. Skuhaš jo v vodi, ki naj je bo kar precej, ker se kaša precej napije.
Sicer pa ajdove kaše sploh ni treba kuhati, če jo namočiš čez noč.

Ajdova kaša se nakuha bolj kot ostale žitarice. Se mi zdi, da kar ne neha piti. vsaj 4x količina vode. Je pa tako. Lahko jo kuhaš ene 15 minut, lahko pa tud samo zavreš in takoj ugasneš, pustiš ene 20-30 min in se kar napne. Jaz jo sperem, pod mrzlo vodo.

Ovseni kosmiči se izsluzijo, če jih kuhaš (za kremne juhe). Sicer ovsenih kosmičev samih po sebi ni potrebno kuhati. Kuša do želene gostote, če pa se ti ne mudi s postrežbo pa enako, zavreš in pustiš, vendar za kremne juhe svetujem, da jih kar nekaj minut pokuhaš in obvezno potem še pustiš malo stati. Perejo se seveda ne. Napnejo se pa tudi zelo, 4-5 kratnik.

Prosena kaša. To pa je potrebno oprati v enih 3 vročih vodah, pa še enkrat z mrzlo. So različne. Ene so kuhane prej, ene pozneje, jih pa je potrebno kuhati. Jaz in otroci imamo radi zelo zelo kuhano kašo, da se ne čuti okroglih zrnc (to je celo običajno razlog, da se kašo zavrača) in jo kuham od 20-30 minut. Mislim da se sicer kuha ene 20 minut. Tudi kar pozira vodo, sploh če stoji.

Tudi meni se je zdelo, da je ajdovo kašo enostavno skuhat, dokler letos nisem kupila neke pražene kaše. Prej sem jo vedno kuhala cca 10 min oz. dokler ni bila kuhana in je ostala v zrnu. To praženo pa sem kuhala še krajši čas, pa je vseeno razpadla.
Pristavljam lonček in sprašujem za katere jedi se uporablja pražena kaša in kako jo pripraviš (na embalaži ni navodil)?

Lep dan!

Jaz pa prilagam recept za dušeno ajdovo kašo.

Na drobno sesekljate čebulo (srednje veliko) in jo zlato rumeno popražite, dodate veliko žlico (lahko tudi 2) ajverja (nepekočega) in zmešate dodate lahko tudi na majhne koščke narezano svežo zeleno papiriko in vsemu skupaj dodajte en lonček ajdove kaše, ki ste jo prej oplahnili pod mlačno vodo. Pomešajte, dolijte 1,5 lonček vode in pokrijte posodo. Na majhnem ognju dušite cca 15-20 minut, vmes premešajte in če se vam zdi, da je kaša pregosta oz. se ne mehča dodajte še vodo po okusu oz. željah. Kaša je kuha, ko je mehka. Je samostojen obrok, zato lahko zrven ponudimo kos kruha. Moji otroci jo jejo z kislo smetano, lahko pa zraven take kaše ponudite tudi repo in krvavico.

Mljask, se mi že cedijo sline.
Pa dober tek, kdor bo to naredil.

p.s.: količina za 4 osebe.

proseno kašo zvečer preberem, operem in namočim v vodi, zjutraj odcedim in vržem v osoljeno vrelo mleko in počasi vre od 20-30 minut

Vsem hvala za nasvete. Pri nas doma teh jedi nismo nikoli jedli, pa jih bom zdaj, ko sem šla na svoje sprobala.

Joj, ne je kuhati toliko časa, bo čisto razkuhana.

Čez noč jo namočim. Dušim čebulo, nato dam noter kašo. Dodam piment, solim,popram. Krvavic ne jem zraven, pač pa zelje ali repo. V krvavicah je kaša, zato niso potrebne.

Joj, ne je kuhati toliko časa, bo čisto razkuhana.[/quote]

Res se bo razkuhala, vendar kot sem že zgoraj napisala, meni je dobra le taka in mojim puncam tudi. Tiste trde, četudi kuhane, ko se čutijo kroglice ne maramo – no, jaz bi pojedla tud tako, ami je vseeno ljubša “razkuhana”.

Proseno kašo skuham (slabih 15 min), odcedim, dodam suhe slive, rozine, fige.. kar imam pač pri roki. Vsujem v model za pecivo, pečem nadaljnih 15 min, namažem s stepenim jajcem v smetani, še malo popečem in dobim izvrstno sladico.

Joj, ne je kuhati toliko časa, bo čisto razkuhana.[/quote]

Res se bo razkuhala, vendar kot sem že zgoraj napisala, meni je dobra le taka in mojim puncam tudi. Tiste trde, četudi kuhane, ko se čutijo kroglice ne maramo – no, jaz bi pojedla tud tako, ami je vseeno ljubša “razkuhana”.[/quote]

mi imamo radi takšno-razkuhano, pa da se še malo skorje naredi povrhu

Tipično … človek vpraša čisto preprosto, a odgovora ne dobi … 😉
V kuharici tudi samo piše : Skuhamo ovseno kašo ????…
Ja saj zato sem jo vzel v roke, da bi zvedel KAKO :/

Kako skuhamo ovseno kašo?
Razmerje koliko vode na 1dcl kaše.
Solimo? Kdaj koliko? Je kakša razlika?
Damo v vročo ali mrzlo vodo? Je kakšna razlika?
Namakamo? Je potem drugačna, kot če jo skuhamo direktno?

Ajdovo kašo se kuha tako:
1. se jo spere
2. v kozico se nalije vodo – 1 členek nad kašo.
3. kuha se jo na minimalnem ognju v skoraj popolnoma pokriti kozici. Kuhana je takrat, ko iz kozice izhlapela popolnoma vsa voda.

Tako kuhajo mame in babice v Ukrajini. Moram rečt, da je ta recept kuhanja najokusnejši med vsemi.

Ajdova kaša ni žito.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close