Kako skuhat kavo v kafetjeri
Ko odviješ je sestavljena iz treh delov, spodnjega, lijačka in zgornjega. V spodnjega daš do oznake vodo, v lijaček kavo, dobro zaviješ, (če ne, pušča) in daš na ogenj. Pazi da ne puščaš predolgo in ne odpiraj dokler kava “šprica”, ker te lahko popari, (odvisno od kakovosti kafetjere).
Meni osebno je najbolj sedla za to vrsto kave Illy, je fantastična po okusu. Sicer je pa tudi Lavazza dobra – rdeča. Meni je tudi Segafreddo dobra.
Mislim da ima tudi Barcaffe različico za kafetjero, kaka “ekspresso” varianta, kaj takega, jo pa nisem poskusila nikoli.
Še dodatna opozorila:
Ne pozabi na tesnilo med cedilčkom in zgornjim delom. Ko se znuca, se ga zamenja.
Ne peri je s pralnimi sredstvi, ampak samo z vodo, da ostane aroma po kavi in ne po detergentu.
Pri pranju je najbolj pomembno, da je pokončna cevka v zgornjem delu, po kateri privre kava gor, čista in pretočna. Če bo zamašena, ne bo kave pri naslednjem kuhanju.
Ti lepo piše zgoraj, da je šele tretja dobra ! Sicer pa ni vsaka kafetjera dobra, jaz jo imam eno večjo od Butlers-a in ni vredna nič ( preveč vode glede na kavo, ne glede kolk jo natočiš, pa čisto prehitro se prevre skozi sito- posledično je kofe zanič ) , imam še eno rostfrajasto, ta je zakon ( ravno pravo razmerje in vode in kave ), imam pa eno aluminjasto staro kot zemlja ( enih 25 let ) no ta je pa ”tanarbulša”, kofetek je tolk kremast in zadane direkt u žilo. Jap, ni kafetjera za vsazga , v smislu ” nije žvaka za seljaka”…..
Najlepša hvala vsem za nasvete. Sem naredila, kot ste rekli, pa mi je šlo ene pol vrečke kave, da sem skuhala eno šalco, hehe 😀
Najprej sem izgleda preveč potlačila, pa ni šla para skozi, v drugo nimam pojma, kaj je bilo narobe, potem je pa v tretje le ratalo. Sem zlila stran 2 rundi in tretja je bila res okusna.
Hvala.
Kufetarca …. haha…si me nasmejala.. Kafetjero se pere samo z vodo, brez detergenta, tako da ostane na njej vonj po kavi. Tiste aluminijaste so “tanarbulše”, kava samo italijanska Lavazza (je narisana kafetjera na ovitku). Najlepši “zvok” dneva je brbotanje kafetjere..in kako diši….pa še malo smetance… to so užitki ……. (se razume glede na leta, mi je samo še to ostalo)
Forum je zaprt za komentiranje.