Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako shranjevati čemaž

kako shranjevati čemaž

Pozdravljene,
sicer redno in z veseljem prebiram forum, a tokrat je prvič da bom tudi sama kaj napisala.
Zanima me, kako ve shranjujete čemaž (divji česen)? Dobila sem ga namreč celo vrečo, nekaj ga bom sesekljala, posolila ter prelila z olivnim oljem in shranila v kozarčkih.
Zanima pa me, na kakšen način bi ga lahko zamrznila. Kakšna izkušnja oziroma ideja?
Lep pozdrav

Hej! Glede na to,za kaj ga bos uporabljala,sta verjetno za zamrzovanje dva nacina. Nekaj ga lahko na hitro blansiras,se raje usoparis in po porcijah v posodice ali vrecke. Zelisca tudi samo nasekljam in enostavno zamrznem brez blansiranja.
Tako pripravljam divje spargeljne,koromacek,maderjano,srcno zelje…pac vse,kar zdaj spomladi poganja in je uzitno. Lp Babi

Babi, hvala!
Če ima katera še kakšno idejo, kako čemaž uporabiti (poleg mmm receptov v bazi & nekaj na forumu že opisanih receptov), naj lepo prosim napiše.
Večerni pozdravček

2 recepta za čemaž v obliki namaza:

Skutni namaz s čemažem

250g skute
nekaj žlic kisle smetane
2 trdo kuhani jajci
sol, poper, sladka paprika
polna pest čemaža

Zmešamo skuto in smetano, jajci narežemo na drobne koščke, čemaž sesekljamo, vse skupaj dodamo skuti in dobro premešamo. Začinimo po okusu.

Čemaževo maslo
250g mehkega masla
5 žlic drobno nasekljanega čemaža
2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
2 žlici drobno sesekljanega drobnjaka
2 stroka česna
limonina lupinica
pol žličke soli

V maslo umešamo sol, malo naribane limonine lupinice, čemaž, peteršilj, drobnjak, stisnemo česen, vse dobro premešamo.

Hojla Babi,

kaj je to maderjana? Pa srčno zelje?( pa sem si domišljala, da zelišča še kar dobro poznam!). Ali pa mogoče raste samo na Primorskem?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Astra.

Hej,Astra!

To bo malo tezko,najti pravo botanicno ime za “maderjano,madrjanco”;v vsakem kraju jo malo drugace poimenujejo.Lani ob tem casu je Meri napisala tudi pravo ima,pa sedaj ne najdem.Na Primorskem raste povsod na vrtovih in ob njih. Cez zimo ni sledu o njej,potem pa v marcu pozenejo stebelca z nazobcanimi listici; to se razvije kot pehtran v grmicek(manjsi,vecji) in tudi zacveti. Cvetki so podobni kamilici,le da niso tako izrazito koskasti.
Okus listicev je rahlo grenak(kar meni zelo ustreza) in vonj zelo aromaticen.Brez nje si ne predstavljam prave “frtalje” ali zeliscne omlete.
Najboljsi so mladi poganjki.

Srcno zelje je bolj nizko zelisce (ne grm) z ovalnimi ali rahlo srcastimi nazobcanimi listici.Ko pomencas med prsti oddaja po limoni disec vonj.
Malo spominja na limonino travo.

Divji koromacek verjetno poznas. To troje je tako dobro v jajcku.
Vse sem videla rasti tudi v Angliji;sklepam,da uspeva tudi v notranjosti Slovenije.

Iz tega si vedno naredim zalogo.Na zadnjem srecanju sva s sestro tudi prinesli vse to.

Lep pozdrav Babi

Živjo babi,

povej , a misliš ti mogoče rman ? Tega dodam jaz spomladi v omleto, je pa moja stara mama rekla, da so ga včasih dajali mladim purančkom in piščančkom, da niso umrli.

Bi pa še nekaj napisala od čemaža. Jaz ga zmiksam in nato naložim v pekač. Pekač postavim v zmrzovalno skrinjo . Ko zamrzne , ga narežem na kocke in shranim v vrečkah.
Prav tako naredim tudi s svezo papriko in sploh te kocke mi pridejo zelo prav.
Poleti pripravim kocke iz korenčka, peteršilja in zelene. Vse skupaj v multipraktiku zdrobim, naredim mešanico in tudi to dam v pekač. Tukaj pride zelo gosta masa, ki jo potem že predno dam v skrinjo lepo narežem na kocke, nato pa zamrznem in potem gredo z lahkoto narazen .

Lp

Frfa to bi lahko dala tudi v posodico za ledene kocke, bi bilo bolj enostavno.

lp Majuška

..ma ne vem..možno. Toda navadila sem se dati v pekač, tako enostavno mi je potem dobiti narazen, pa tudi kocke naredim malo večje:))

LP

Hej,frfra! Ne,ni rman.Tudi po okusu ne spominja nanj,ceprav je malo grenka.Verjamem,da je mlad rman v jajcku tudi dober.
Meni ta zelisca pomagajo,da omleto lahko sploh pojem,ker nekako nisem prevec ljubitelj jajck.

Prejle sem si spet ogledala na svojem balkonu,kjer se mi je samo zasadilo,
srcno zelje. Zdaj se najbolj spominja na mlade koprive.Listici so tudi rahlo dlakavi,ampak nic ne pecejo in cudovito disijo po limoni. Lp Babi

Babi živjo, vidim da si spet z nami. Prav gotovo ste imeli lepe dneve.

Pri dnevniku na Pop tv so danes pokazali rekordno fritajo, čisto pravo za Ginessa, pa se niso prijavili (škoda). Ste pa face na vašem koncu, ni kaj.

Enkrat sem že iskala drugo ime za madrjanco – tukaj na forumu in na internetu nasploh – nisem našla nič. Zdaj me res že firbec matra katera rastlinica to je. Ampak takole po opisu ne bi mogla reči da jo poznam.

Upam da imate na morju kaj lepše vreme, pri nas je danes že 125 krat(približno :-)) ) začelo in nehalo deževati, prav zoprno se vleče tole aprilsko vreme.

LP
Damjana

Hvala za nasvete!

Hej!

Damjana,pri nas je podobno.Presenetili so me pa moji iz Anglije z novico,da so jedli na vrtu,tako lepo vreme so imeli danes. Saj jim privoscim!!

Frtalja je tako dobra in zraven radic s fizolom.Sem tudi jaz zasledila to mega frtajo;nekje drugje so pa imeli predstavitev jedi z divjimi sparglji.

Res sem uzivala cel teden;vedno prehitro mine.

Misa,hvala za podatek.Zdaj sem si ime grenik-iberis zapisala v kuharico.
Prav zal mi je,da je Meri poniknila;toliko koristnega je znala napisati.

Lep jutrisnji dan (kljub slabsi napovedi) Babi

Ja, še malo pa si bomo želeli v Anglijo, očitno bodo imeli tam boljše vreme kot pri nas ;-)). Ja, vse se spreminja ;-)).

Sem malo pobrskala po googlu in našla nekaj slik za iberis – vendar samo kot okrasno rastlino, moram priznati da ne poznam te rastline.
Sem pa že včeraj hotela napisati, da po tvojem opisu sodeč srčno zelje ne more biti drugega kot citronska melisa. Zares prijetno diši.

Miša, hvala za link, očitno sem narobe pisala ime madrjance – preveč narečno ;-).

LP iz (spet) deževne Dolenjske.

D.

Hej! Mogoce je res citronska melisa;pri nas raste kot plevel,samoniklo.

Na obali trenutno kuka soncek,je kar toplo in oblacki se podijo po nebu.Lp

Hvala, Babi in ostale. Tudi jaz sem našla iberis kot okrasno rastlino, skupaj s kobulnim grenikom in različnimi krešami. Ali ni mogoče vodna kreša?

Citronsko meliso pa tudi sama dajem v frtaljo, pa tudi meto, rman, včasih luštrek.

LP Astra

Hvala, Babi in ostale. Tudi jaz sem našla iberis kot okrasno rastlino, skupaj s kobulnim grenikom in različnimi krešami. Ali ni mogoče vodna kreša?

Citronsko meliso pa tudi sama dajem v frtaljo, pa tudi meto, rman, včasih luštrek.

LP Astra

Hej,Astra! Ker je sistem preobremenjen,si zdaj ne morem ogledati slike.

Vodna kresa to ni; madrjanco pa imajo res na vrtovih tudi za okrasen grm-vsaj na Primorskem. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close