kako se zrediti ob visokem holestrolu
Nikakor ne bi smeli zanemariti genskih predispozicij. Imam normalno težo in precej nizek holesterol, oba se gibljeta nekaj nad 1 (HDL je višji kakor LDL), po evropskih/naših standardih izven meje normale oba. Meso jem skoraj vsak dan, po nasvetu nutricionistke (da dvignem holesterol) moj dan (pretekla 3 leta) ne mine brez 2 jajc, masla, belega kruha ipd “škodljivcev”. Toda nekega napredka sodeč po krvni sliki ni, zato trdim da je posredi genetika.
Pred časom sem neki športni reviji brala, da dela tradicionalna medicina medvedjo uslugo pacientom, ko se obeša le na podatka o višini LDL in HDL, gre za to, da bi morali oba izmeriti na drugačen način, da bi imela veljavo….govora je bilo o številu lipoproteinskih delcev LDL, HDL, metodologija meritev se še razvija, ravno tako pojasnjevanje.
nič nisi napisala kaj je za tebe zdrava hrana.
Sicer pa če imaš preveč holetserola, le ta počasi prehaja na normalno raven.
hOlesterol ne povzroča malso in svinsjka mast, pač pa OGLJIKOVI HIDRATI in PROCESIRANA POCENI OLJA.
Torej nekaj časa uživaj minimanlno OH in samo hladno stiskana olja (mast in maslo sta dovoljena).
Od OH pa samo jadova kaša,prosena kaša in kvinoja-nič riža,krompirja,kruha,testenin…..
Ti sprašuješ, jaz svetujem.
Zadnjič se je ena na enem predavanju (skoraj začudeno) zanimala, zakaj je njen otrok bolj debel, glede na to, da sami kot družina zdravo živijo. Razen tega, da mama kadi in občasno pije alkohol. No, pa s športom se tudi ne ukvarjajo. Bog si ga vedi, kaj v njeni predstavi pomeni zdrava hrana. :/
Baje normative in meje za holesterol farmacevtska industrija v povezavi z dohtarji sčasoma vedno bolj zaostruje, da imajo vedno več “ovc”, ki jih potem priklopijo na zdravila … ker je potem dodatno posredi še sekirancija glede preveč holesterola pri dotičnih posameznikih, ki jih ujamejo na takšne limanice, se stopnja povišanega holesterola v pozitivni povratni zanki sama od sebe vzdržuje pri vedno večjem odstotku populacije in biznis je zagotovljen …
Bolje pojesti eno kranjsko klobaso več, kot biti priklopljen na “odvisnost” od farmacevtskih lobijev – ker je škoda telesu manjša. Le sekirat se ne , pa zalijte jo s teranom in pojdite v širokem loku mimo lekarne.
Deluje .
Preverjeno !
Ne samo baje. Preverjeno.[/quote]Vse ok, lepo in prav samo res obstaja nebroj ljudi, ki imajo preveč holesterola in jih pri 40, 50ih rukne kakšna od posledic te nadloge…… potem pa vse za zdravje… Zakaj ne bi že prej naredili kaj zase?
In nikakor se ne bi smeli preveč zanašati nanje, ker enkrat je vsega dovolj in takrat se lahko nepopravljivo zalomi in poti nazaj skorajda ni…. :/
Sory, res sem spregledal tvoje bistveno vprašanje.
Ja ta bo pa težka.
Po vsej verjetnosti imaš premalo želodčne kisline, ki preprečuje razgradnjo živil in posledično se mikrohranila ne vsrkajo……po domače-vse ti gre v glavnem na drekec.
Holesterol pa imaš zaradi že zgoraj omenjenih razlogov.
Zanima me, če te kdaj peče zgaga-v žlički?
Ljudje ki jih peče zgaga mislijo (tudi zdravniki jim to tumbajo) da imajo preveč kisline, pa je ravno obratno.Potem ko jih peče zgaga, jim dajo “dohtarji” še tablete za nevtralizacijo žel.kisline da jo imajo še manj in sranje je tu.
V primeru da imaš premalo kisline se dobijo tablete za proizvodnjo več kisline v želodcu:
–Betain Hydrochloride s pepsinom: to dopolnilo spodbuja tvorbo želodčne kisline na naraven način – 600 mg, 250 tablet, daje se 1 tableta na dan, z obrokom.
–Digestive enzymes – prebavni encimi za boljšo razgradnjo hrane in boljši izkoristek –pomaga doseči enak učinek nahranjenosti z nekoliko manj hrane (pankreatin, papain, bromelin, diastaza, celulaza in ekstrakt žolča) – 90 tablet, 1 tableto na dan (če je večji obrok, pa lahko občasno 2)……
Vsekakor pa se je treba izogibat živil, ki povečujejo holesterol v krvi (sladkarije,sladkor,moka,testenine,riž,belo olje procesirano….) lahko pa uživaš maslo,svinjsko mast, čeprav “dohtarji” pravijo da te bo holesterol ubil.
Zdravnica bi ti res lahko dala kakšna bolj konkretna navodila za zniževanje holesterola s prehrano, ker tebi se očitno bolj malo sanja kako je s kalorično vrednostjo in holesterolom v posameznih živilih. Vse, kar ima visoko kalorično vrednost, ne vpliva nujno tudi na holesterol. In ni nujno niti, da je vse, kar NE povzroča holesterol, zdravo.
Podrobno si poglej tabelo na spodnjem linku ( V ZD lahko povprašaš tudi po knjižici “Ali res jeste zdravo?”, ki je načeloma dosegljiva v vseh ZD po Sloveniji). Sprintaj jo, vzemi si čas in si premišljeno sestavi jedilnik, ki bo dovolj pester, da bo “zdrav” in da bo vseboval zadostno količino kalorij brez škodljivih maščob.
Če pa drugače ne moreš pridobit kilograme, se pa lahko zatečeš tudi h kakšnim športnim proteinskim napitkom ali pa napitkom, ki so posebej formulirani za onkološke in ledvične bolnike, ki se spopadajo s prenizko telesno težo. Dobiš v lekarni, je pa še kar drago. Prosure je recimo ena takšna zadeva, ki se obnese celo pri onkoloških bolnikih in zagotovo bi se tudi pri tebi. Čeprav, jaz osebno mislim, da si samo malce “šlampasta” pri prehranjevanju in da lahko kilograme ohraniš ali pridobiš tudi z normlano prehrano.
Kar se pa samega zniževanja holesterola tiče, pa ti priporočam pitje zelenega čaja in sok iz grnatnih jabolk. Ali pa samo zobanje zrn granatnega jabolka. Zdaj ej ravno sezona tega sadeža. Dobri so tudi napitki, ki so enkakšna mešanica čaja in granatnega jabolka in predstavljajo dragoceno zalogo antioksidantov.
Razvij mišično maso, pa ne s hojo ipd neumnostmi pač pa s konkretnim delom na gradnji mišic, lahko tudi najameš nutricionista/trenerja, ki ti bo predpisal jedilnik in vadbo. Vsakodnevna redna disciplinirana vadba bo znižala holesterol, predvsem tisti slab, dobrega bo dvignila, teža bo sčasoma narasla. Spodobilo bi se, da bi napisala višino v cm ter težo v kg, da v številkah prepoznamo, koliko si domnevno (pre)suha.
No, ja, te kile so čisto ok za njene centimetre. Preko 60 bi bilo lahko v bistvu že preveč. Vprašanje pa je zakaj se ona počuti presuho. Najbrž zaradi upada mišične mase, ne zaradi kilogramov kot takšnih. Vprašanje je tudi koliko in kako hitro je izgubljala na teži v zadnjem obdobju. Se pa strinjam s Calypso, nujno mora povečat mišično maso.
Jaz imam že odkar pomnim: 178/54-58kg. Kilca gor ali dol.. Pa stara sem tudi že čez 40… Pa kaj čem… Jem to, kar mi diši, športam ne-nikoli nisem…. V službi sem aktivna 8 ur-non stop v gibanju… Si tudi želim par kilc gor dobit-predvem v prsnem delu-pa mi celo življenje ni uspelo, pa mi sedaj, ko sem pri teh letih tudi ne bo.
Preden pa mi kdo kaj zateži – sama sem si kriva, sama odločam o sebi, sama bom nosila posledice…
Zaželene vrednosti holesterola
Skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l,
Holesterol LDL: manj kot 3 mmol/l,
Trigliceridi: manj kot 1,7 mmol/l,
Holesterol HDL: več kot 1 mmol/l pri moških,
Holesterol HDL:več kot 1,2 mmol/l pri ženskah
Za uporabo v klinični praksi v Sloveniji so predlagane naslednje ravni celokupne srčno-žilne ogroženosti in ciljnih vrednosti LDL holesterola:
Majhna ogroženost (ciljna vrednost LDL holesterola < 3 mmol/l) ,
Zmerna ogroženost (ciljna vrednost LDL holesterola < 3 mmol/l),
Velika ogroženost (ciljna vrednost LDL holesterola < 2,5 mmol/l),
Zelo velika ogroženost (ciljna vrednost LDL holesterola < 1,8 mmol/l).
Ne vem kakšna so MERILA Cosma in Planeta lepote. Sem z enega drugega planeta in me takšne vsebine ne zanimajo. 61 kilogramov je še vedno idealno. Sicer pa je med 50 in med 61 kar nekaj kilogramov razlike. In 61 ni edino, kar je NAD 60. 🙂
Je pa dobro merilo za tovrstna »ugibanja« indeks telesne mase (ITM), ki nakazuje delež telesne maščobe pri običajnih smrtnikih. Pri profesionalnih športnikih vemo, da je znatno večji odstotek mišične mase. Izračunaš ga po formuli:
ITM = TEŽA (kg) / [VIŠINA (m)]2
Če vrednost ITM znaša manj kot 18.5, govorimo o podhranjenosti
Če vrednost ITM znaša 18.5 – 24.9, je to normalna hranjenost
Če vrednost ITM znaša 25.0 – 29.9, gre že za prekomerno telesno maso
Če vrednost ITM znaša 30.0 – 34.9, je to debelost I. stopnje
Če vrednost ITM znaša 35.0 – 39.9, je to debelost II. stopnje
Če vrednost ITM znaša 40.0 ali več, je to že visoka debelost II. Stopnje
Torej, če imamo žensko s 170 cm in 58 kilogrami, je njen ITM 20,1 in gre za normalno hranjenost. Pri tem je treba upoštevat tudi dejstvo, da ITM 20 pri 40-letnici s 170 cm in 58 kilogrami po vsej verjetnosti pomeni več maščobe kot isti indeks pri 17-letnici, ima prav tako 170 cm in 58 kilogramov.
Po indeksu telesne mase, je ženska s 170 centimetri tudi pri 72 kilogramih (ITM 24,9) še vedno normalno hranjena. Ampak to je že absolutna zgornja meja, kar pomeni, da se takšna ženska že spogleduje s prekomerno telesno težo. Oziroma če si pogledaš spodnjo sliko, je že zelo blizu rdečega polja.
[img]http://cindi-slovenija.net/components/com_bmi/images/mesure.jpg[/img]
Tukaj ne gre za nikakršna merila Cosma, ampak za zdravje. Zato sem tudi napisala, da je preko 60 lahko že preveč. Pač, odvisno je tudi od tega koliko je fizično aktivna, koliko je mišične mase itd. Pri 65 kilogramih in 170 centimetrih je ITM že 22,5, kar je lahko super za nekoga, ki je zelo fizično aktiven in ima nekaj mišic. Za tiste, ki so bolj pasivni, pa nikakor ne.
Jaz predvidevam, da gre v tem knkretnem primeru za žensko, ki je pač z neko dieto kar precej shujšala. To pa je »pobralo« tudi mišično maso. Zato sem se tudi strinjala, da mora povečat mišično maso. Seveda pa sami centimentri in kilogrami ne povedo dovolj. Bolj smiselno bi bilo vedet koliko kilogramov je imela “prej” in koliko časa je minilo od “takrat”, ker je pri njej očitno trend padanja telesne teže in to ni ok. Saj je ok, če ima ona 58 ali 61 kilogramov. Ampak, če ne bo spremenila načina življenja, recimo več športala , ne pa da se samo trudi zredit, ji višji ITM oziroma 61 kilogramov ne bo prineslo večjega zadovoljstva kot 58. Kvečjemu še manjše. Poleg tega pa sem že v eni drugi temi pisala, da vsa živila, ki redijo, ne višajo sama po sebi holesterol in vse, kar neposredno ne vpliva na holesterol, še ni nujno tudi zdravo. Tako da je hujšanje zgolj zaradi neke protiholesterolne diete nekaj čisto zgrešenega in je pametno, da nekaj ukrene glede tega oziroma da se zdravo “poredi” in da bodo pridobljeni kilogrami na račun mišic ne pa maščob. Tudi če se po kilogramih ne zredi, ni panike, samo v boljšo fizično kondicijo naj se spravi.
Forum je zaprt za komentiranje.