kako se zrediti ob visokem holestrolu
Kot že izhaja iz naslova imam visok holestrol. Da bi ga znižala se gibam, jem bolj zdravo hrano, vendar se to žal pozana na mojih kilah. Za moje pojme sem že malo presuha. zanima me, če ima kdo kakšno idejo, da jem zdravo hrano torej brez nasičenih maščobnih kislin in sladkorja – in se kljub temu malo poredim.
Preporosto se mi zdi, da je vsaka kalorična hrana povezana z maščobo in s sladkorjem.
Ideje na dan!
To, da ti zdravnica noče dati tablet za nižanje holesterola, je samo dobro zate.
Saj to veš, da so normalno mejno vrednost holesterola umetno znižali, in da so zdravila za nižanje holesterola posledično prinesla astronomske dobičke, a ne?
Če se ne gibaš dovolj izgubljaš na teži zaradi zmanjševanja mišične mase in ne zaradi izgube maščob Kar je še dodatna škoda, ker se ti spreminja razmerje med mišično maso in maščobami. Povečan holesterol sodi med presnovne bolezni, ki so posledica nezdrave hrane (preveč živalskih maščob) in premalo gibanja. Med gibanje šteje zgolj tisto, da povečaš “obrate”, srčni utrip in se vsaj malo spotiš za neko daljše časovno obdobje, več kot le a 5min, čeprav je za začetek že to bolje kot nič ;). Če greš na sprehod naj bo to hitrejša hoja.
Iz prehrane črtaj ali zelo omeji meso, jajca, mleko in mlečne izdelke in raje jej bolj rastlinsko hrano. Seveda rezultat ne bo viden čez noč ampak rabiš vsaj kak mesec, da se vrneš v neko normalno stanje oz, da se zadeva vsaj začne premikat na bolje. Brez povečanega gibanja (hoja, tek…)dvomim da se lahko otreseš nadloge.
Več omega 3 maščobnih kislin, priporočam v obliki prehranskih dodatkov (npr Fit omega 3 ali kaj podobnega), vsekakor pa lahkotno gibanje ne bo dovolj, raje poprimite v roke uteži, obiščite fitnes. Prehranjujte se uravnoteženo. Narediti nekaj, da se poveča poraba holesterola v telesu, iz holesterola nastajajo vsi hormoni, tudi spolni 😉
LoL, to so ti nasveti ja…
Ej On_, sorry ampak ti nimaš pojma o prehrani. Also, stavim, da še v življenju nisi šel na fitness.[/quote]Če bi šel v fitnes bi pa imel pojma?
Ti si bil tam?
Če si, zakaj ji pa nič koristnega ne napišeš?
Predlagaš ji naj se več giblje, potem ji pa prepoveš jest jajca in meso. Je razlika, če žreš goveje / svinjsko meso, ali pa piščančje / puranje. Prvo ima bistveno več maščob. Tako, da ne razumem ravno najbolje ta tvoj “nasvet”. Pri jajcih podobna štorija. Edino kar moraš pazit je to, da ne dodajaš olja, če pa že, pa naj bo olivno, druga še boljša alternativa je pa, če jih skuhaš. Spet bistvena razlika koliko maščob je v prvem in drugem primeru.
Tole pa ne bo čist držalo. Poznam kar nekaj ljudi, ki zdravo jejo in se veliko gibajo, pa imajo holesterol, ga ne morejo zbiti. In obratno, ljudi, ki se ne držijo ravno smernic zdrave prehrane in ne gibajo veliko, pa nimajo nikakršnih problemov s holesterolom. Holesterol naj bi bil tudi gensko pogojen.
Tole pa ne bo čist držalo. Poznam kar nekaj ljudi, ki zdravo jejo in se veliko gibajo, pa imajo holesterol, ga ne morejo zbiti. In obratno, ljudi, ki se ne držijo ravno smernic zdrave prehrane in ne gibajo veliko, pa nimajo nikakršnih problemov s holesterolom. Holesterol naj bi bil tudi gensko pogojen.[/quote]
Kako zdravo ?
Recimo ena moja sodelavka. Jedla zelo malo mesa (če že, piščančje), malo ogljikovih hidratov, zelo malo kruha (če že, polnozrnat), zelo malo sladkarij, jedla veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih zadev, jogurtov… raznoliko prehrano. Res ful dala na to. Poleg tega tekla, hodila na badmington, v hribe, kolesarila… redno. Pa gre na zdravniški pregled za službo in šokirana izve, da ima povišan holesterol.
Tudi stres naj bi bil dejavnik pri holesterolu.
Holesterol se nahaja le v hrani živalskega izvora. Zato jogurti in ostali mlečni izdelki prav tako vplivajo na višanje holesterola.
Vprašanje je prav tako, kako dolgo pazi na zdravo prehrano. Če 30 let uživaš neko standardno prehrano, potem ne moreš narediti čudeža v par mesecih.
Na nižanje slabega holesterola najbolj vplivajo vlaknine in oreščki…..
Rastlinska olja ne vsebujejo holesterola! in nima veze ali so kuhana ali surova, je pa res da ga telo lahko samo proizvaja in če se leta nezdravo prehranjuješ in se glede na zaužito hrano še premalo gibaš si pokvariš “senzor” za nivo holesterola oz se ti podre ravnovesje v telesu, ki ti uravnava presnovo zato pride do raznoraznih anomalij. Lahko leta nimaš nobenih težav in potem bum… kup zapletov ker so sistemi povezani med sabo in ko se nekaj podre se zadeva usuje kot domine. Tu je potem farmacija, ki te ne usmerja na bolj zdrav življenjski slog s katerim bi se lahko telo samo-ozdravilo (če že nisi zabredel predaleč) ampak ti ponuja kupe kemije, ki ti še dodatno pacajo telo zakar rabiš še dodatno kemijo… in začaran krog se vrti, farmacija pa dobro služi….
Ljudje smo narejeni za gibanje in bi se v naravnem okolju gibali (hodili, tekli) po več km, da bi si ujeli/našli nekaj za pod zob. Danes pa večino dneva presedimo, ne porabljamo enormnih kalorij, ki jih dnevno vnašamo v telo in to z leti pride za nami, zato ne vidim druge rešitve kot pa zmanjšati vnos živalskih maščob in povečat gibanje. Pri tem je treba pazit, da na začetku ne pretiravamo in da imamo kljub vsemu uravnoteženo prehrano.
Senzin predlog bi lahko bil zelo ok + sanje, zelenjava.
Rastlinska olja ne vsebujejo holesterola! in nima veze ali so kuhana ali surova, je pa res da ga telo lahko samo proizvaja in če se leta nezdravo prehranjuješ in se glede na zaužito hrano še premalo gibaš si pokvariš “senzor” za nivo holesterola oz se ti podre ravnovesje v telesu, ki ti uravnava presnovo zato pride do raznoraznih anomalij. Lahko leta nimaš nobenih težav in potem bum… kup zapletov ker so sistemi povezani med sabo in ko se nekaj podre se zadeva usuje kot domine. Tu je potem farmacija, ki te ne usmerja na bolj zdrav življenjski slog s katerim bi se lahko telo samo-ozdravilo (če že nisi zabredel predaleč) ampak ti ponuja kupe kemije, ki ti še dodatno pacajo telo zakar rabiš še dodatno kemijo… in začaran krog se vrti, farmacija pa dobro služi….
Ljudje smo narejeni za gibanje in bi se v naravnem okolju gibali (hodili, tekli) po več km, da bi si ujeli/našli nekaj za pod zob. Danes pa večino dneva presedimo, ne porabljamo enormnih kalorij, ki jih dnevno vnašamo v telo in to z leti pride za nami, zato ne vidim druge rešitve kot pa zmanjšati vnos živalskih maščob in povečat gibanje. Pri tem je treba pazit, da na začetku ne pretiravamo in da imamo kljub vsemu uravnoteženo prehrano.
Senzin predlog bi lahko bil zelo ok + sanje, zelenjava.[/quote]
Ja, ker bi morala biti samoumevna v prehrani.
Tudi sadje je lahko škodljivo, če ga preveč požreš. V bistvu skoraj v vsaki hrani lahko najdeš kaj škodljivega. Sicer pa jaz že od rojstva jem hrano živalskega izvora in nisem nikoli imel povišanega holesterola. Mogoče zato, ker se gibljem več kot vsi skupaj tu na forumu, kdo bi vedel… :>
40+ let se že tako (nezdravo) prehranjuješ? 😉
Če res poješ preveč sadja boš imel takoj neke posledice, predvsem prebavne motnje, po mesu zadeva ni tako hitro opazna in lahko ga ješ leta in sploh ni treba, da ga ješ zelo veliko in ti ob povezavi z določenem stilom življenja, povzroči resne težave. Poleg tega živali kopičijo v svojih telesih strupe, ki jih nap pojedo skupaj z rastlinsko ali še slabše z živalsko hrano(če so “mesojede”) in tako poješ nakopičene strupe v mesu za katere nimaš naravnega mehanizma, da bi jih lahko izločil.
In ko je mera polna…plačaš račun………brodniku….. :/
Aha, jaz pa še vedno tu, živ in zdrav, brez kakršnihkoli zdravstvenih problemov. Se pravi, tvoje mnenje je, da tisti, ki niso vegetarijanci, ne bodo zdržali do 40ega leta brez povišanega holesterola ? Haha. Ne pač resno, kaj mi ti hočeš zdej povedat ? lol
Kam si spet sedaj zataval….. :/
Daj rokco, greva nazaj fantek :))))
Govorim o tem da se večina nas nepravilno prehranjuje glede na to koliko se gibamo in da praviloma pojemo preveč beljakovinske hrane in tu ni univerzalnega recepta, ki bi veljal za vse enako.
pa kdaj se ti giblješ, če si pa non stop tuki gor; pa tko mlad kot se rad hvališ, ne bi šel malo v družbo, na kakšen žur, koncert, skratka ti meni deluješ kot en res gnili do(sadni).[/quote]
Ob 5ih sem imel 30 minutni tek, pa ob 8ih sem dvigoval uteži in delal trebušnjake. Pa ti prasica ? 😉
Forum je zaprt za komentiranje.