Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako se pozdravljate z ljudmi

kako se pozdravljate z ljudmi

katero besedo uporabljate v pozdrav in odzdrav,
v formalnih in neformalnih situacijah?

jaz – – –

formalno:
pozdrav: dan (redko izustim dober dan, pa bi bilo treba)
odzdrav: nasvidenje

neformalno:
pozdrav: oj
odzdrav: ajd (adijo, se vidmo, čav…)

najbolj tricky so kakšne “vmesne” situacije, ko z nekom še nisi “na ti”, ni pa tudi strogo uradno kot na začetku. takrat pozdravim z “živjo” (oj imam rezerviran za meni bolj domače osebe;-), odzdravim pa z “adijo“.

pozdrav “zdravo” mi je tudi zelo simpatičen, ampak mi ga do zdaj še ni uspelo “udomačiti” v vsakdanu …

no, potem so tu seveda še variacije na osnovno temo – objemi, stiski rok, razne fraze kot dodatek k pozdravu (mej se, lep vikend ipd. :-), pisna in ustna komunikacija itd.

Meni se pozdrav Zdravo zdi tako štajerski, mislim da štajerci tako veliko pozdravljajo, mi gorenjci tega izraza ne uporabljamo. Drugače pa neformalno: živjo, oj, ojla, hey, čao, Dijo, Adijo, se vidmo, se vidiva. Formalno pa: Dan, Dober dan, Nasvidenje.

Jaz pa ravno največkrat z zdravo;-)

Dober dan, nasvidenje, živjo, adijo.

Zdravo mi je nesimpatično, bolj všeč mi je živjo, seveda s prijatelji ali ožjimi znanci. Zraven imam tudi navado, da pomaham z roko. Sicer pa “dobro jutro, dober dan in dober večer oz. nasvidenje, lahko noč ali zbogom.” Slovenci se res lepo in pogosto pozdravljamo. Naj ostane še naprej tako.

Jst pa nikakor ne maram rečt živjo, ojla ali čao…Sem se nekajkrat prisilila, ker je druga oseba to rekla. Pač ni moj stil. Raje rečem zdravo ali pa dan. 🙂

Z ljudmi, ki mi niso blizu, s katerimi se vikam….dober dan, nasvidenje.

S prijatelji, družino: živjo, adijo

Pozdravljen/a in nasvidenje.
Oj, Ej, zdravo, serbus in ajd, adijo.
sem pa iz štajerskih koncev.

No, to je pa zdaj ta prava tema za ta odgovor… [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/e015.gif[/img]

… meni je pa živjo močvirsko… :-))) Pa saj je vseeno – eni voščijo življenje, drugi zdravje, tretji xy boga. Važno je, da je misel dobra.

Formalno pa vedno pozdravljam v celem kompletu: dober dan (ali dobro jutro ali dober večer, pač odvisno od časa). Če je samo dan, se mi zdi, kot da se osebi ne da niti odpirati ust, če je daaan, mi je pa nekako zafnano.

Jaz pa z živjo,živjo.

js ponavad rečem oj al pa ojla, ko pa odhajam pa ponavad kr čau

Sem iz Lj in vedno rpozdravim z “oj” ali “živjo”, ko se poslavljam pa “ajd”, “čao” ali “adijo” (po telefonu pa “bye”). Formalno pa “dober dan” in “nasvidenje”.

Samo “dan” je rezerviran za (starejše) sosede, ker niso tujci, niso nadrejeni, ampak tudi prijatelji niso.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close