Kako se pere solata?
Mislim, da je težko govoriti, pisati o pravilnem, splošnem pranju solate.
Menda naj bi se jo trgalo oz. tako ne porjavi, če očiščena kakšen dan stoji v hladilniku…
Sama perem solato pod tekočo vodo, cele liste, ki jih odcedim in potem zrežem. Doma smo solato prali v koritu, da smo ji nekajkrat menjali vodo, prav tako jo pere tudi tašča…
Meni se zdi najbolje oprana pod tekočo vodo, verjetno pa je tudi poraba vode tako malo večja.
Vladka
Jaz pa najprej pod tekočo vodo dobro operem liste solate. Nato jo natrgam v posodo in še malo splahnem. Ne pustim je v vodi, ker grejo tako vitamini ven. Pol pa jo dam v posodo (centrifugo) in že je pripravljena lepo osušena. Če je ne porabim vse, jo dam s to posodo vred v hladilnik in je drugi dan čisto sveža.
Najprej operemo cele liste, jo razrežemo in še operemo v večji skledi.
Kolikokrat? Po potrebi, da je voda po pranju popolnoma čista.
Če je solata pred čiščenjem že malo uvela jo za nekaj minut namočimo
v kar precej mlačni vodi in hitro je spet sveža.
Tako pri nas. Smo živi in zdravi pa tudi vitaminov nam ne manjka.
LP
Kupljeni solati najprej operem cele liste. Potem jo natrgam (ne narežem z nožem, nikoli!) in jo še enkrat ali dvakrat operem, to je ponavadi dovolj, ker je že tako hudo namočena, ko jo prinesem iz trgovine-:)) Nikoli solate ne “namakam”, ker s z namakanjem izlužijo vse rudnine. Tudi tisto z domačega vrta ne. Najbolje je solato prati pod “pipo”, čeprav je poraba vode malo večja.
Jaz perem vsak list solate posebej pod tekočo vodo. Na veliko grozo obeh mojih babic, ki sta navajeni, da jo je treba prat v nekaj vodah :-)))
Morda bi veljalo zmerit porabo vode, saj jaz nimam občutka, da bi porabila vsaj tri polna korita vode, tako kot moji babici.
Sicer jo natrgam, če jo pripravljam samo za naju z možem, če jesta tudi gusarja, potem jo narežem, ker ju moti, če so prevelike “plahte”. Bolje rečeno, moti mene, ker so majčke zapackane z bučnim oljem. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.