Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako se naredi dušeno kislo zelje?

Kako se naredi dušeno kislo zelje?

Rada bi naredila dušeno kislo zelje. Ga moram oprati, najprej skuhati pa potem dušiti? Mu moram kaj dodati? Hvala.

Ne rabiš kuhati posebej.
Opereš pa lahko, če ne želiš, da je tako kislo, kot pač je.

Zelje na pol skuhaj, na masti prepraži čebulo, dodaj česen da zadiši, zelje, poper malo rdeče paprike, malo vegete potresi z moko, premešaj in zalij ter počasi duši.

Surovo je zakon…

Zelje na hitro skuhaš, da dobro prevre. Na olju prepražiš malo moke in sesekljan strok česna. Nato dodaš zelje, popopraš in dušiš še nekaj časa. Po želji lahko dodaš tudi malo pancete alli koščke svinjskega mesa, kar naredi vse skupaj zelo okusno.

Jaz ga tudi skuham, odcedim, potem pa screm zaseko in zelje dušim na tem, dodam še mal popra in rdeče paprike , pomokam pa kar zelje in ga čist malo zalijem, zdaj če je zelo kislo z vodo, drugače pa prišparam tisto vodo v kateri sem ga skuhala.

Menka..vegeta…a si pozabila da si na monu …edino če imaš domačo, pol lahko omenjaš to besedo :-)))

To je res. Malo bučnega olja gor in zraven kos kruha, pa je kosilo fertik. 🙂

Seveda pa to ne velja za tisto zelje iz trgovine iz plastične vrečke ali lončka, ampak za domače, ki ma vsaj okus po zelju.
Ko pa najprej zelje kuhate, pa še dušite, pa uničite vso hranilno in zdravilno vrednost, ki jo zelje ima.

Kislega zelja ne kuham.
Preprazim cebulo. Ko postekleni in porjavi, dodam kislo zelje. Potresem s kumino, malo rozmarina, posolim, in ga preprazim, premesam, da dobi malo barve. Odmaknem s plosce in dodam se zlico surovega zelja, premesam in serviram.

Hvala punce, super ste!

Robi, noben te ni vprašal za mnenje, kaj težiš?

Jaz pa tebe nisem vprašal, če lahko pišem v temo. 🙂
Zato mi ne govori kam in kaj lahko pišem.

Zato mi ne govori kam in kaj lahko pišem.[/quote]

evo Robi, zdaj iz prve roke lahko vidiš, kaj lakota naredi.
Kuharica pejt že jest :-)))

Kuharica pejt že jest :-)))[/quote]
Mislim, da je razlog kakšna druga lakota, ne zeljnata. 🙂

Imam črevesno bolezen in veš kaj mi surovo oz toplotno neobdelano kislo zelje povzroči – krče, bolečine in krvavo drisko. In ga enostavno ne smem, čeprav ga obožujem. Dušeno ksilo zelje pa mi ne povzroča večjih težav, le napihnjenost, ampak to bom pač tvegala. Imaš še kak nasvet zame?

Kuharica pejt že jest :-)))[/quote]
Mislim, da je razlog kakšna druga lakota, ne zeljnata. :)[/quote]

In tole je tipičen, butast dovtip nekoga, ki se sam ne spomni, kdaj je nazadnje seksal in abstinenco pač pripisuje vsem drugim.

Imam črevesno bolezen in veš kaj mi surovo oz toplotno neobdelano kislo zelje povzroči – krče, bolečine in krvavo drisko. In ga enostavno ne smem, čeprav ga obožujem. Dušeno ksilo zelje pa mi ne povzroča večjih težav, le napihnjenost, ampak to bom pač tvegala. Imaš še kak nasvet zame?[/quote]
To še ni razlog, da kdorkoli poda svoje mnenje o surovem kislem zelju, saj nimajo vsi takšnih težav. Tema pa je javna.
In do takšnih in drugačnih težav ponavadi pride zaradi nezdrave hrane in pacanja ter pečenja hrane……
Potem pa človek misli, da je problem v zdravi hrani.

Sem na istem, kar se tiče črevesnih težav.
Zato v dušeno zelje nikoli ne mešam moke ali bognedaj vegete, pač pa posebej skuham krompir v kosih, ga dobro pretlačim in dodam dušenemu zelju. Lepo se zgosti, pa še polnejši okus dobi.

Imam črevesno bolezen in veš kaj mi surovo oz toplotno neobdelano kislo zelje povzroči – krče, bolečine in krvavo drisko. In ga enostavno ne smem, čeprav ga obožujem. Dušeno ksilo zelje pa mi ne povzroča večjih težav, le napihnjenost, ampak to bom pač tvegala. Imaš še kak nasvet zame?[/quote]
To še ni razlog, da kdorkoli poda svoje mnenje o surovem kislem zelju, saj nimajo vsi takšnih težav. Tema pa je javna.
In do takšnih in drugačnih težav ponavadi pride zaradi nezdrave hrane in pacanja ter pečenja hrane……
Potem pa človek misli, da je problem v zdravi hrani.[/quote]

Ja, seveda ti veš več kot vsi zdravniki skupaj. Ta bolezen je genetsko pogojena, sprožilec je pa stres. . V našem društvu imamo bivšega presnojedca, ki je zbolel za KVČB. S presnojedstvom je pa prenehal, ko je zbolel, ker mu surovo sadje zelenjava in oreščki povzročajo neznosne bolečine in krvavitve v črevesju. Poduči se preden pametuješ
In nauči se odgovarjati na zastavljeno vprašanje. In to vprašanje je bilo kako pripraviti dušeno zelje, ne kaj si mislite o surovem ali dušenem zelju. Razumel?

kreganje, skoraj pretep, zaradi zelja, pa to ne morš verjamt :)))))

Ne izgovarjaj se na svoje črevesne težave, ker te niso razlog za takšen tvoj pretiran odziv.
In ne jemlji si pravice, da meni ali komur drugemu govoriš ali sme v neki temi o dušenem zelju povedati svoje menje o samem zelju in o surovem zelju.
Ti imaš predvsem z vsem drugim težave, ne samo s črevesjem. Če je to stres, potem se nauči obvladovati svoj stres in takšni primeri in teme so dober način, da se tega lahko naučiš.
In če ne verjameš, tudi genetski vzroki ne padejo z neba, ampak so posledica nepravilne prehrane in načina življenja naših staršev in tudi nas v samem otroštvu.
Potem pa se nekdo v odrasli odbi odloči za presno hrano in zboli, pa je potem kriva presna hrana…Ja, malo morgen.

Robi, ti si en ubogi človeček, ki samo na forumu pride do besede. Pa naj ti bo, kar filozofiraj 🙂

Robi res streljaš kozle. V sorodstvu imamo punčko s Crohnovo boleznijo, ki je zbolela pri 5 mesecih. In po tvoje je zbolela, ker je jedla zrezke in pomfri ali kaj? Zdaj je stara 9 let in ima vsake toliko časa zagon boleni, ne glede na to, da se prehranjuje zelo zdravo oziroma bolje rečeno skromno, ker pri tej bolezni marsikaj zdravega škodi (surovo sadje in zelenjava). Junk fooda pa niti ne pogleda. Pa vseeno zboli.
Res nekateri malo preveč napamet govorite o zadevah, ki jih ne poznate.

Daj preberi še enkrat, kaj sem napisal.

ampak res si čist zamoril sceno. če je tema o dušenem kislem zelju kaj imaš za delit nasvete, kako naj jemo kislo zelje. vsak ga bo jedel kakor njemu paše. matr no ste tečni ta vegasti

Saj sem napisal kako naj jemo kislo zelje.
Mogoče bi ga morali večkrat, da ne bi bili tako zamorjeni.
Razen izjem, seveda.

Kristus, no, eni so pa res težki. Gledam temo, kislo zelje, 24 odgovorov. Si mislim, fajn, mogoče najdem kaki nov način za pripravo. Ne! Ena brihta naklada o tem, da lahko jaz zbolim, ker je moja babica nezdravo jedla. Pa a ti, brihta, kdaj sešteješ 2+2? Ker potem bi vedel, da v času moje babice še ni bilo industrijske hrane praktično nič. In da so geni nekaj, kar ni povezano z mojim današnjim kosilom, niti ne s kosilom moje babice.

Zdaj pa nazaj k zelju. Sama ga operem, če je prekislo, po možnosti pa ne. Pripravljam ga tako:
– prepražim čebulo (na olju ali na masti in tudi par ocvirkov ne škodi), na čebuli žlico moke, na moki zelje. Prilijem vode nekje do 3/4 višine zelja, začinim s poprom, lovorovim listom, kumino in česnom in pokrito dušim kakih 15 minut, da se moka pošteno prevre in ne napenja. Ni nujno, da uporabiš belo moko, ni pa neke koristi, če uporabiš kako drugo.
– prepražim čebulo, na čebuli zelje in prilijem vode za prst visoko. Začinim in dušim toliko časa, da voda izhlapi in še potem zelje na suho malo prepražim. En ali drugi način uporabim odvisno od tega, ali potrebujem zelje “na suho” ali z “omako”.
– če kaj pečem v pečici in je zelje za prilogo, naložim začinjeno zelje v posodo ali pekač, prilijem malo vode, pokrijem s pokrovom brez plastičnega ročaja (ali s folijo) in vtaknem v pečico, kjer se lepo v miru duši.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close