Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako s suhimi gobami?

Kako s suhimi gobami?

Najprej vsem skupaj eno lepo nedeljo želim in nadaljujem z vprašanjem… koliko časa in v kakšni vodi naj bi se namakale suhe gobe, preden jih uporabim kot dodatek za v zelenjavno juho.
Moj tast je čez poletje namreč zelo pridno nabiral gobe in, ker je tašča imela že dovolj blanširanja in vlaganja, smo se odločili za nakup sušilnega stroja in tako imam eno vrečko tako “obdelanih” gob tudi jaz doma. In, ker me mož že nekaj časa sprašuje, kdaj bom kuhala gobovo juho, bo danes na jedilniku zelenjavna juha z gobicami.
Zanima me le še, ali kuhate tudi gobovo juho iz izključno suhih gob?
Hvala za izkušnje že vnaprej in lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej, Vladka!

Suhe gobe prelijem s kropom( samo, da so pokrite ) in pustim, da se napnejo,odcedim. Naprej ravnam kot s svezimi.

Gobovo juho delam s svezimi ali suhimi- kot je. Je pa zanimivo, da so suhe veliko bolj aromaticne. Rizoto imam raje s suhimi.Govorim o jurckih!

Suhe uporabljam tudi samo kot zacimbo k zelenjavni juhi: malo jih zdrobim in proti koncu dodam. Dobro je tudi za zacimbo omakam in rizoti.

Jurcke vedno sama susim in pazim, da jih imam kar a dolgo. Ce kupim sveze sampinjone, dodam zraven nekaj suhih jurckov – se splaca. Ze malo – naredi jed aromaticno. Drugih nimam.

Nekje je opisano, kako jaz delam gobovo juho.Ne kuham jih v minestri; jih samo zdusim s petersiljem in cesnom in dodam na koncu.

Imej lep dan! Pri nas je krasen soncek z rahlo burjico – dan za izlet. Lp

Babi, hvala za tale odgovor. Ja tale beseda aromatično se sliši zelo okusno, a jaz bom gobe bolj skrivala, kot ne, v zelenjavni juhi zaradi otrok. Čeprav najstarejša obožuje gobovo kremno juho, ima pa vseeno čisto preveč za povedat, če gobe “plavajo” v enolončnici :o)
Dušiti gob verjetno ni treba dolgo, kajne? Imam pa tudi jaz jurčke in sem in tja nekaj lisičk. Z gobami res nimam pravih izkušenj, saj nisem imela veliko priložnosti, da bi jih dobila. Šampinjone ja, ampak sem jih tudi ponavadi kar v omako k zrezkom dala, vedno pa najprej posebej podušila.

Lepo nedeljo!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Vladka, če praviš, da otroci ne marajo “vidnih” gob, jih lahko zmelješ. Najlažje gre s kavnim mlinčkom, šlo bi pa verjetno tudi v multipraktiku. Potem pa juho samo potreseš z žličko ali dvema gobovega prahu in še kakih 10 minut kuhaš.

Lahko pa gobe na drobno zdrobiš, priliješ malo mlačne vode, pustiš stati 10 minut, da se napnejo, potem pa vse skupaj, z vodo vred, zliješ k juhi.

Jožica, hvala tudi za tole idejo, čeprav je zame čar gob v tem, da ugrizneš vanje… No, včeraj sem morala kar močno ugrizniti, saj sem jih očitno premalo dolgo dušila, otroke pa sem “rešila” tako, da sem potem kar h gobam dodala en del juhe za naju z možem.
Babi, koliko časa naj bi se suhe in namočene gobe potem še kuhale?

Lep dan in naj nov delovni teden ne bo prenaporen!

Vladka

Naj pridam še jaz svoj lonček idej glede suhih gob:
Pri nas jurčke posušimo, damo v vrečko in jih shranimo v zmrzovalnik. Ko jih rabim, jih za kakšnih 20 min namočim v topli vodi. Vodo kasneje uporabim, ker je zelo aromatična, v kolikor pa vam je to preveč, jo lahko zavržete. Gobe uporabljam največ za gobovo juho ali za rižoto , pa tudi kakšen krompirjev golaž z gobicami je super zadeva.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close