Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako rešite tisti, kjer sorojenec živi v hiši staršev

Kako rešite tisti, kjer sorojenec živi v hiši staršev

Meni je zelo nerazumljiva ta slovenska vaška miselnost…ta čudna navezanost na zidove. A ni nekaj najbolj logičnega, najbolj fer, da se hiša proda in pravično razdeli denar. Ampak eni so tako pohlepni, da bi si radi kar celo hišo prisvojili,ker to je njihov dom, denarja za izplačilo pa nimajo. Skrajno egocentricno. Mene bi bilo sram sploh predlaga kaj takšnega. Upala bi si prosit, če lahko ostala dva par let počakat z izplačilom, to je pa tudi vse.
Sem imela sama podoben oz še hujši primer, zato me takšne zadeve prav pogrejejo. Pri nas je hotela imeti sestra zase hišo staršev čeprav tam niti ni živela, ker jaz že imam hišo, ona pa samo stanovanje!!! Hišo, ki sva jo z možem s trdim delom in krediti pridelala sama, medtem ko je ona potovala po svetu. Ampak njej se je zdelo fer, da tisto hišo dobi ona (brez kakršnegakoli izplačila, ker denar, ki se je tudi dedoval, bi pa potrebovala za obnovo in če bi tisti denar jaz dobila, ona ne bi mogla obnavljat). Ja, to je koncept pravičnosti razvajenega folka.

Ha.Jaz sem srečno rešil sranje s tem d sm ponudil fabriki.Na 4 dele je šli kar sm pa vlożil sem pożrl in nikoli mi ne bo żal.Sorojenke so pa izgubile brata in jaz jih nočm več vidt v żivljenju.Da so zabite in lačne jim jaz nism kriv in zdaj loh štejejo denarčke.

Odgovor na objavo uporabnika
Vesna60, 09.12.2020 ob 09:23

Starši so umrli, sestra živi v mansardi, oporoke ni bilo, lastništvo je bilo na starše. Kako sedaj to rešiti, sestra že apriori pravi, da denarja za izplačilo nima, meni in drugi sestri se pa tudi glupo zdi, da bi na tak način prišla do cele hiše. Hiše noče prodati. Je pa to solidna lokacija, ne nekje v nekih rovtah, hiša je ocenjena na 250.000 EUR. Sestra o prodaji noče slišati, ko smo ji predlagali, da ovrednotimo njen delež, nato se deli na 3 in prodamo.

Jebeš hišo za 250 jurjev! To je podrtija!

To je pa ker so fukarili vsepovprek, namesto, da bi razmišljali, kako bodo 3 otroke spravili do kruha, da si bodo lahko sezidali svoje bivališče. Kaj, če bi sestra v tej hiši imela še partnerja in še svoje 3 otroke, ki jih ne more preživljat. Če za izplačilo ni in če ni toliko denarja, da si kupiš neko bivališče, potem ne vem, kaj si. Reven. Bod srečna, da nima še 3 pamžev, ki bi bili pa res klošarji.

Ostala je bratu v 3/4 lastništvu. Dva sva se odpovedala deležu v njegovo dobro. Eden se ni. Vsi trije ki ne živimo v domači hiši smo dobili finančno podporo staršev za nakup svojega. On je skrbel za starša do smrti. Finančno kril vse stroške, vse investicije in renovacije. Da o vloženem delu in času ne govorimo. O vožnjah k zdravniku, nabavi hrane ipd., vožnje kamorkoli sta pač želela, fizični oskrbi na koncu…..

Koliko sta ostali dve sestri pomagali pri ostarelih starših? Odgovor na to je ključen. Če sta se ostali dve samo prikazali nekajkrat letno na kavi in je vsa pomoč staršem padla na ramena sestre ki je živela z njimi, bi bilo edino pravično, da ta sestra dobi vsaj večinski delež hiše, če že ne celo.

Vsakič me pogreje, ko nekdo napiše, da moramo starši razdeliti že za časa življenja.

In vam povem kar takoj! Mene ne bo nihče komandiral kaj delam in naredim s svojim denarjem!

Se ne čudim, da je v svetu tako stanje, vojne, nasilje, pehanje za denarjem, če se še trije otroci ne morejo zmenit med seboj. Ko je v igri denar bi ubijali zanj. Ponoreli svet.

Glej, jaz sem bila sama z otrokom, ampak sem izplačala sorojenca, ko je bilo potrebno. Pa ne samo malo, pošteno ceno. Se mi je zdelo povsem normalno. Vedela sem, da gre sorojenec iz hiše in da bom jaz ostala v hiši in da bom morala izplačati in sem se temu primerno pripravila.
Tako da problem je v sestri. Kako da nima denarja? Saj ga tudi vi niste imeli, pa ste se morali nekako znajti? Sedaj je na vrsti ona.
Povejte, da se boste morali dogovoriti ali pa boste hišo prodali.

Mmene jezijo takšni izkoriščevalci, ki delajo tako, kot vaša sestra dela z vami. Pokaže naj dobro voljo, uskladite se glede cene, ceneje je lahko zanjo, ona pa naj dvigne svojo rit, dela dve službi, vzame kredit in vas izplača. Če se vi ne boste zmenili, a vašim otrokom boste to naprtili??

Žal boste očitno morali preko sodišča izterjati vaš delež. Zaradi sestrine trme in nepoštenosti boste morale vse tri plačevati še sodne in odvetniške stroške.

resnicag, 09.12.2020 ob 11:06

v čem je problem?kaj bi ti rada?si ji fouš?
naj notri živi kajne?
itak bodo prej ali slej vajini otroci pododovali če ne vidve.
bi jo rada iz bajte vrgla?
si mahnjena na denar?
seveda da si.ker če nebi bila bi se vsemu odpovedala…
in verjemi da če je bajta ocenjena na 250.000 to ne pomeni da bo za toliko prodana.
če gre na sodišče bo prodana za še enkrat manj.kar pomeni,da boš dobila le dobrih 30.000.
kar ni nič.
šla si od doma…. ampak ona je pa doma bila,skrbela za hišo,verjetno tudi za starše.
ampak ne ti se nebi odpovedala.
te moderne generacije ste tako mahnene na denar da ni res…
včasih so se brez problemov otroci ki so šli od doma odpovedali…

30000 je majhen denar za nekoga ki živi doma. Za tistega ki je pa moral vzeti kredit ali pa plačuje najemnino pa ni ravno malo. Pa, roko na srce, večinoma je tako da veliko več starši skrbijo za otroke kot obratno. Koliko let so kuhali njej in vnukom, jih pazili, hodili ponje v vrtec, šolo. Tisti ki je šel od doma je za to moral sam poskrbeti. Je tudi to malo? Je malo če se računi delijo med tri odralse osebe ali je malo to da mora nekdo ki je sam plačevati vse stroške? Tudi razne obnove gredo ponavadi iz skupnega proračuna, ne verjamem da je sestra sama plačala za fasado. Delali so jo pa zase, ne za sestro v bloku. In koliko časa je skrbela za starše? So sploh potrebovali skrb? Leto, dve, tri?  Rek sita vrana… še kako drži.

Še ena možnost, ki se meni zdi še kar poštena – če se vsaj minimalno razumete med sabo;

Naj sestra živi v hiši in preostalim plačuje najemnino. Morda lahko tudi neko minimalno najemnino, ki se kasneje kompenzira tako, da pripravi oporoko, kjer svoj del hiše (in vse izboljšave in dodelave) zapusti sorojencem oz njihovim potomcem.

Prazno nadstropje oz stanovanje pa se tudi lahko odda – in bi lahko vsi dobili več.

Če trenutno ostali ne potrebujejo nujno stanovanja ali denarja… najbrž tak pristop ni napačen.

z bratom sva tako rešila. Kupil mi je manjše stanovanje za polovico vrednosti večjega in sva obadva zadovoljna.

Lunapark, 12.09.2025 ob 10:56

30000 je majhen denar za nekoga ki živi doma. Za tistega ki je pa moral vzeti kredit ali pa plačuje najemnino pa ni ravno malo. Pa, roko na srce, večinoma je tako da veliko več starši skrbijo za otroke kot obratno. Koliko let so kuhali njej in vnukom, jih pazili, hodili ponje v vrtec, šolo. Tisti ki je šel od doma je za to moral sam poskrbeti. Je tudi to malo? Je malo če se računi delijo med tri odralse osebe ali je malo to da mora nekdo ki je sam plačevati vse stroške? Tudi razne obnove gredo ponavadi iz skupnega proračuna, ne verjamem da je sestra sama plačala za fasado. Delali so jo pa zase, ne za sestro v bloku. In koliko časa je skrbela za starše? So sploh potrebovali skrb? Leto, dve, tri?  Rek sita vrana… še kako drži.

Pa ostani doma. Zakaj rinete drugam in jamrate? Če je tako lepo osebi, ki ostane doma, je res čudno, da sami odidete in se prostovoljno odpoveste vsej domači komoditeti!

Da se ve tri ne znate zmenit, je tudi malo bedno, se ti ne zdi?

Kako je setra zivela v hisi? Koliko je vlozila in kako je skrbela za starsa?

Kaj pa vidve s sestro, sta vlozili kaj v hiso in skrbeli za starsa?

Prvo je potrebno to ovrednotiti in ko tu dosezete strinjanje,  potem pa greste naprej in ovrednotite, koliko je dejansko vredno od te sestre, ki zivi v hisi in koliko bi pripadalo vama dvema.

Vaju lahko izplaca? Lahko uredite dvostanovanjsko hiso, etazirate in mogoce oddajate, ce je dobra lokacija kot pravis ali prodate eno stanovanje ali kaj bo sestra, ce prodate hiso, kam bo sla zivet? Lahko katera od vas izplaca sestro, ki zivi v hisi? Se morda preseli v hiso v stanovanje starsev in izplaca tretjo sestro?

Pac vsest se je treba, rudi veckrat in dosezt nek dogovor s kompromisi, ki bodo odgovarjali vsem trem, moznosti je ogromni, samo vse tri morate biti malo fleksibilne in se zavedati, da nobena ne bo dobila vsega kar si zeli, nekje bo treba popustiti.

Da posljem zdaj sestro zivet v eno gasronjero s celo familijo, pa jaz ji nikdar vec ne bi mogla pogledat v oci od sramu!

Da ostanem v hisi starsev in sestrama ne izplacam nic, jima tudi nikdar ne bi mogla pogledat v oci od sramu.

Zato obstajajo pogovori in kompromisi, sestre boste za vedno, tega se z denarjem in hisami ne da kupit!

brat je ostal doma, žena, dobil dva otroka.

20 let nazaj je menjal streho, okna, fasado ter vložil v mansardno pohištvo. Koliko se mu sedaj naj prizna od njegovega vložka? A ni to amortizirano.

Ker je on plačeval kredit za okna in fasado, sta mati in oče sama plačevala položnice za obe družini.

Kako se sedaj to ovrednoti?

Mati je tudi kuhala – 80% hrane je šlo iz njenega budgeta.

Kako se to ovrednoti?

Za očeta in mamo ni bilo potrebno na koncu nekaj dosti skrbet, ker sta oba bila do smrti pokretna in pri zdravi pameti. Zadnjih par let sta potrebovala samo kuhano kosilo in očiščeno stanovanje in pa družbo.

Ko sta umrla sta imela na trr par 100 eur samo.

Koliko bi naj sedaj se pustilo bratu?

a vložek v hišo se šteje z amortizacijo ali brez?

avtorica tukaj ni dileme… glede tega jaz zagovarjam vedno poštenost…

sorojenca je potrebno izplacati, ali pa se preseliti in zadevo prodati in razdeliti kot vsakomur pripada.

ce nima denarja lahko se vsaj zmenita da ti po mesecnih obrokih daje, ce ji bo lazje, ce ji lahko gres tako na roko

a se nek dodatek mini zraven kot obresti, ceneje kot na banki, da vsaj pokaze voljo

ali pa naj vzame kredit, če hoče

da bo kar zivela vbhisi, ii je tuja last, pa ne no slo

Ali mi plačaš toliko in toliko ali pa bom svoj delež prodal šiptarjem. Ti bodo zagotovo z veseljem šli za sostanovalce – pravico bodo imeli do uporabe 50% idealnega deleža.

etažirati, če je opcija in razdeliti. Če ni 3 etaž, prodati in razdeliti.

Pa sestri, ki ni z ničemer zadovoljna dopovedati, da ali normalno prodate in razdelite, ali pa bo šlo na dražbo insi bo  z izkupičkom lagko kupila glig garažo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close